De Opvolgersacademie: In vertrouwen leren van lotgenoten

Sofie, Jill en Inge Desmedt zijn klaar om het carrosseriebedrijf van hun ouders over te nemen

De Opvolgersacademie blijft een succesvol programma: de zaak van je ouders overnemen is immers geen simpele opdracht. Bij familie Desmedt - De Smet van De Smet Carrosserie uit Drogenbos staan de drie jonge zussen Sofie, Jill en Inge te trappelen om de zaak van hun ouders over te nemen. Ze gaan prat op het vertrouwen dat ze uitstralen als familiebedrijf. Maar toch heeft deze jongere generatie ook vragen over de toekomst. Dé reden waarom ze zich inschreven voor de Opvolgersacademie.

“Als je de zaak van je ouders wilt overnemen, mag je rekenen op vijf tot tien jaar voor alles rond is”

Hoewel carrosserie een soort van mannenbastion is, bewijzen Sofie (33), Jill (30) en Inge (30) Desmedt dat je met wederzijds respect een heel eind kan komen. Carrosseriebedrijf De Smet kan terugblikken op 28 jaar succesvol zaken doen. Oma en opa wisten hun tankstation en depannagedienst uit te breiden met twee Volvo-garages en een Daewoo-garage.

Alle kinderen stapten geleidelijk mee in de zaak. Dochter Myriam werd verliefd op werkhuisoverste Etienne. Samen namen zij de depannagedienst over en startten een carrosserie voor alle merken en alle tonnages, alsook een recyclingbedrijf voor tweedehands Volvo-onderdelen.

Vele nevenactiviteiten werden in de loop der jaren stopgezet en het echtpaar richtte zich uiteindelijk vooral op carrosserie. Negen jaar geleden bouwden ze een gloednieuwe vestiging in Drogenbos. Die telt nu 27 werknemers en realiseert 3000 herstellingen per jaar.

Sterke band en vertrouwen

“Bij ons is alles bespreekbaar”, steekt Sofie van wal als we polsen naar het succes van het familiebedrijf. “En er zijn duidelijke afspraken. Er is geen verschil tussen de zussen, we hebben elk onze taak, we verdienen hetzelfde loon, we rijden zelfs rond met dezelfde auto’s”, pikt Inge in.

“Jill en ik nemen het onthaal, de klanten, leveranciers, facturatie en het beheer van de werkplaats voor onze rekening. Sofie staat in voor de HR, de boekhouding, contracten en marketing. Kortom al het papierwerk. We weten zeer goed van elkaar wat onze sterktes en zwaktes zijn en spelen daar zeer goed op in. In die mate dat er geen nood is aan een ‘leider’ onder ons, zeg maar. Alle beslissingen nemen we samen”, aldus Inge.

De ouders zijn nog zeer betrokken bij de zaak, ook omdat hun vader technisch onderlegd is en het contact met trouwe klanten onderhoudt. “Ik ben tien jaar geleden in de zaak gerold”, vertelt Jill. “In de eerste plaats om wat bij te springen, maar er was meer dan werk genoeg. Sofie en Inge hebben hun ervaring in andere bedrijven opgedaan. Inge is er dan vier jaar geleden bijgekomen en Sofie werkt hier nu bijna een jaartje.”

“Ik heb de boot lang afgehouden”, verduidelijkt Sofie. “Maar de paperassenwinkel werd echt te zwaar voor mijn mama om het alleen te doen. Dus om onze ouders wat te verlichten, zitten we nu alle drie in de zaak.”

Opvolgersacademie: wat als…

Het was ING die Sofie voorstelde om deel te nemen aan de Opvolgersacademie: “Meteen na de eerste sessie dacht ik: hier moeten mijn zussen ook bij zijn! We hebben nu twee sessies gevolgd en we zijn echt onder de indruk. Het is zeer helder gestructureerd, iedere sessie komt er een ander aspect aan bod, zoals HR, marketing, financiën.”

“Al meteen bij de introductie, door Sofie Lerut, trok ik grote ogen. Zij liet verstaan dat als je de zaak van je ouders wilt overnemen, je op een transferperiode van vijf tot tien jaar mag rekenen. Dat lijkt lang, maar na die sessie begon ik me te realiseren dat dat bij ons ook wel eens het geval zou kunnen zijn. Nu zijn mijn ouders daar nog niet klaar voor en wij ook niet”, gaat Sofie Desmedt voort. “Daarmee bedoel ik, wij zijn zo een goed team, een geoliede machine, dat we nog niet denken aan de verre toekomst. Het is niet leuk maar ik vind wel dat we een soort van plan moeten beginnen opstellen. Wat als papa wegvalt, of mama, of ik?”

Vertrouwelijke sfeer

Inge kan dit alleen maar beamen: “Nu houden onze ouders nog een hand boven ons hoofd, maar wat als ze er niet meer zijn, gaan wij voort kunnen? Gaan we delen van de zaak moeten verkopen, hoe staan we ervoor? We hebben een zeer goede notaris die alles uitdoktert, maar wij, als zussen, zijn nog niet 100 procent op de hoogte. We werken als bediende in het bedrijf, maar wat verandert er, als papa zou wegvallen? We hebben nood aan een transparant financieel plan.”

“Net daarom ook zijn de sessies van de Opvolgersacademie zo interessant”, vult Jill aan. “Je zit namelijk samen met mensen die in een gelijkaardige situatie zitten, waardoor je minder geremd bent om je vraag op tafel te gooien. Het is ook zeer vertrouwelijk, je moet geen schrik hebben dat je vragen of problemen bij je ouders terechtkomen. Wij zitten nu al gedeeltelijk in het bedrijf, maar een paar van onze medecursisten zaten met de vraag: “Willen we de zaak wel overnemen, en wat als het niet klikt tussen broers onderling bijvoorbeeld?” Alles is dus bespreekbaar tijdens de sessies en dat is een hele verrijking. Ik ben er zeker van dat we tips van de academie in de praktijk kunnen omzetten.”

Vierde generatie?

De zussen stralen een zelfzekerheid uit die het bedrijf alleen maar ten goede kan komen. “Toch willen we niet verder uitbreiden”, vertelt Jill. “We willen vooral investeren in goed personeel en dito apparatuur en ons richten op verhoging van de capaciteit.”

Of hun kinderen in de zaak mogen komen? “Stel dat we er elk twee hebben, dan wordt het hier wel krap”, lacht Sofie. “Maar zeg nooit nooit. Ze moeten vooral doen wat ze graag doen. Dat hebben onze ouders ook met ons gedaan en kijk, we zitten hier nu alle drie. Met heel veel liefde en goesting.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer