Koningshuizen kunnen leren van overdracht familiebedrijven

De Thaïse koning Bhumibol Adulayadej (88) zit dit jaar 70 jaar op de troon. Daarmee is hij de koning die het langst aan de macht is. Hoewel Bhumibol met zijn gezondheid sukkelt, is aftreden niet aan de orde. Het vtm-programma Royalty vroeg aan Jozef Lievens van het IFB een vergelijking tussen opvolging in koningshuizen en in familiebedrijven: “De koninklijke families kunnen veel leren van hoe familiebedrijven hun overdracht regelen, ondermeer via een familiecharter.”

Bhumbibol is geen uitzondering. De Britse koningin Elisabeth, die pas haar 90ste verjaardag heeft gevierd, blijft stevig op de troon. Hun beider troonopvolgers zijn intussen al zestigers. En ook in de Scandinavische landen zijn de staatshoofden al op pensioengerechtigde leeftijd, maar ze blijven hun protocollaire functie enthousiast voortzetten.

“Opvolging is een delicate materie, ook in familiebedrijven”, vertelt Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf. “Enerzijds is er het respect voor de bedrijfsleider, die de nieuwe generatie bij wijze van spreken niet van de troon wil stoten. Anderzijds willen jonge ondernemers natuurlijk ook hun eigen dromen realiseren. De leeftijd van 40 jaar lijkt toch een aangewezen tijdstip voor zo’n wissel van de wacht. Wanneer dat niet lukt, zien we trouwens wel vaker dat de opvolgers het familiebedrijf verlaten om elders hun dromen waar te maken.”

Familiecharter ook voor koningshuizen?

Toch is er een duidelijke trend waarbij ondernemers in familiebedrijven hun overdracht tijdig gaan plannen. De Vlaamse overheid heeft dat ook gestimuleerd, met een nieuwe gunstige regeling voor de overdracht van familiale ondernemingen.

Jozef Lievens: “We zien dat steeds meer families afspraken over de toekomst van het bedrijf en het familiaal eigenaarschap neerschrijven in een familiecharter. Dat biedt de mogelijkheid om, liefst op momenten waarop de tijd niet dringt, in overleg tot goede afspraken te komen. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over de overdracht of over de pensioenleeftijd van familiale bestuurders. Ook voor koningshuizen, die natuurlijk wel in een ander grondwettelijk kader functioneren, kunnen hierin misschien inspiratie vinden.”

De volledige reportage kan u hier vinden.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer