Nieuwe overname Greenyard Foods: Een logische stap

Hein Deprez, de familiale ondernemer achter de groenten- en fruitgroep Greenyard Foods, heeft een nieuwe overname gerealiseerd. Hij heeft het Nederlandse bedrijf Lutèce overgenomen, dat wereldwijd champignons in conserven verdeelt (De Tijd, 6 januari). Volgens IFB-expert Patrick De Schutter een logische stap in de noodzakelijke consolidatie van Greenyard Foods.

Hein Deprez heeft de structuur van zijn groep Greenyard Foods de voorbije twee jaar grondig vereenvoudigd en naar synergiën tussen de diverse activiteiten gezocht. “Dat is logisch”, legt Patrick De Schutter uit. “Hij komt van een consortium met zeer versnipperde activiteiten in enerzijds verse groenten en fruit, daarnaast diepvries en ook conserven. Versnippering betekent veel structuren en ook veel vaste kosten. Bovendien is dit een sterk concurrentiële sector met lage operationele marges. Hoe meer je je structuur kan vereenvoudigen, hoe lager de vaste kosten.”

Daarnaast speelt ook een sterke internationalisering. Veel grote voedingsbedrijven zoeken naar verdere schaalvergroting of zelfs verticale integratie van hun volledige productieketen. “Het is in dat licht dat we ook de overname van Lutèce moeten kaderen”, meent Patrick De Schutter van het IFB. “Ook Greenyard Foods gaat mee in die algemene consolidatie. Grotere volumes zijn op meerdere vlakken nuttig: bijvoorbeeld in het kader van prijsonderhandelingen, maar ook om de vaste kosten meer te spreiden en dus het operationele resultaat te verbeteren.”

Door de uitbouw van Greenyard Foods is Hein Deprez erin geslaagd om marktleider te worden in diverse markten. Patrick De Schutter: “Maar tegelijk merken we wel dat de bedrijfsmarge nog steeds aan de lage kant is. Ik denk dan ook dat dit nog niet de laatste overname is. Ik verwacht dat er naast organische groei nog verdere acquisities zullen gebeuren om door te groeien, de kosten te drukken en het bedrijfsresultaat te verbeteren.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer