Twee familiebedrijven Onderneming van het Jaar

Zowel de Onderneming van het Jaar als L’Entreprise de l’Année hebben dit jaar een familiebedrijf als winnaar. In Vlaanderen bekroonde de jury de beursgenoteerde vastgoedspecialist WDP (Warehouses De Pauw). In Franstalig België ging de onderscheiding naar waterproducent Spadel, bekend van onder meer Spa en Bru. “De laureaten bewijzen andermaal dat de langetermijnstrategie van een familiaal bedrijf een grote troef is”, stelt Jozef Lievens van het IFB.

Het beursgenoteerde familiebedrijf WDP ontwikkelt en verhuurt magazijnen voor industriële en logistieke toepassingen. Warehouses De Pauw werd opgericht in 1971 door Leonard de Pauw. In de jaren ’70 werd de onderneming opgesplitst en gingen de zonen Jos De Pauw (WDP) en Pierre De Pauw (Montea) elk hun eigen weg.

Vandaag bezit de familie van Jos De Pauw nog steeds 25,5 procent van WDP. Daarnaast zit vermogensbeheerder Blackrock in het kapitaal. De rest van de aandelen werd naar de beurs gebracht.

Met meer dan 300 miljoen vierkante meter in beheer is het familiebedrijf de grootste in zijn sector in de Benelux. Vorig jaar haalde het een omzet van 142 miljoen euro met 60 medewerkers. De jury loofde de continuïteit van WDP en zijn consistente performantie. “Ondernemerschap zit in het DNA van het bedrijf, dat commerciële bedrijvigheid combineert met een schitterende can do-mentaliteit”, zegt juryvoorzitter Michèle Sioen daarover in De Tijd (18 oktober).

WDP zit in een investeringsstrategie waarbij het tegen 2020 zijn portefeuille aan gebouwen wil uitbreiden tot 3 miljard euro. Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het IFB: “WDP onderscheidt zich als een tegendraads investeerder. Dat is typisch voor familiebedrijven. De langetermijnvisie van een familiebedrijf laat dat immers toe. Bovendien is het een prachtig voorbeeld dat aantoont hoe een familiale CEO en een niet-familiale CEO een team vormen. Dat is een vrij unieke combinatie.”

Spadel

De groep Spadel van de familie du Bois is Onderneming van het Jaar in Franstalig België. Het is met merken als Spa en Bru marktleider in de Benelux voor natuurlijk mineraalwater. Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië heeft het een stevige voet aan de grond. Spadel telt bijna 1.300 medewerkers en zette in 2016 een omzet neer van 250 miljoen euro. In 2016 nam het in Bulgarije waterbedrijf Devin over, wat meteen zijn grootste overname uit de geschiedenis was.

Spadel is beursgenoteerd, al sinds 1969. De familie du Bois ondernam enkele jaren geleden een poging om van de beurs te gaan, maar stootte daarbij op protest van een aantal minderheidsaandeelhouders, die vandaag nog 7% van het kapitaal in handen hebben.

Huidig CEO Marc du Bois staat aan het roer sinds 2000. Hij werd in 2014 ook al uitgeroepen tot Franstalig Manager van het Jaar. Jozef Lievens: “Spadel wordt al jaren goed geleid door Marc du Bois die het bedrijf gemoderniseerd heeft. Hij heeft er ook een eigentijdse governance ingevoerd, wat het bedrijf geen windeieren heeft gelegd.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer