Publicaties

familiebedrijf.be magazine

20 jaar IFB in een notendop

Het IFB bestaat dit jaar 20 jaar en dat moet gevierd worden.  Het Instituut is gegroeid, professioneler geworden en probeert meer dan ooit een rots in de branding te zijn van de Vlaamse familiebedrijven. Op de Dag van het Familiebedrijf, dé hoogdag voor familiebedrijven, lanceerden we een magazine om terug te kijken op twee schitterende decenia. Dit magazine bevat interviews met de oprichters, getuigenissen van influencers en nog veel meer.  

Download het magazine hier.

Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven

Gids voor geëngageerde ondernemers

77% van de Belgische bedrijven met personeel is een familiebedrijf. Hun belang voor de economie valt dan ook niet te onderschatten. Duurzaam succes valt vaak terug te brengen op een verschillende factoren, die echter vaak terugkomen op dezelfde sleutel: het betrokken eigenaarschap. Dit boek verschaft inzicht in deze dynamiek en zet je op weg naar een succesvolle toekomst voor de volgende generaties. 

Hier verkrijgbaar

Het familiebedrijf in vraag en antwoord (deel 2)

Over groei en continuïteit. Bedrijf en professionalisering

Een nieuw hoofdstuk in dit Q&A boek voor zij die nauw bezig zijn met familiebedrijven. In dit tweede deel houden de auteurs de professionalisering binnen familiebedrijven tegen het licht.

Hier verkrijgbaar.

Het familiebedrijf in vraag en antwoord

Over groei en continuïteit. Familie en relaties

In deze nieuwe uitgave gaan de auteurs dieper in op de belangrijkste uitdagingen voor familiebedrijven. In dit eerste deel staan de familie en relaties centraal.

Hier verkrijgbaar.

Hoe succesvol is uw familiebedrijf?

Over professionalisering en uitdagingen van morgen

Negen op de tien familiebedrijven overleven de derde generatie niet. Vanuit deze onthutsende vaststelling gingen de bedrijfsrevisoren Patrick De Schutter en Thierry Van Loocke bij familiebedrijven die daar wel in slagen, op zoek naar de factoren die hun succes verklaren. Deze succesfactoren bundelden ze in een praktisch doe-boek, waarin familiebedrijfsleiders onder meer een handige checklist vinden om de professionaliteitsgraad van hun familiebedrijf te meten en aldus te achterhalen hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen optimaliseren om de continuïteit van hun familiebedrijf te verzekeren.

Opvolging in het familiebedrijf

De 5 essentiële vragen

In hun nieuwe boek "Opvolging in het familiebedrijf: de vijf essentiële vragen" leggen Jozef Lievens en Johan Lambrecht de essentie van het opvolgingsproces bloot. Uit hun jarenlange ervaring blijkt immers dat opvolging neerkomt op het vinden van een antwoord op vijf vragen: waar gaat het familiebedrijf naartoe, wie wordt de nieuwe leider, wat wordt het toekomstig bestuursmodel, welke rol zal iedereen spelen en hoe wordt de eigendom overgedragen.

Met uw familiebedrijf naar de Champions League

Best practices voor families met een bedrijf

Een familiebedrijf leiden is niet makkelijk. De uitdaging bestaat erin een evenwicht te vinden tussen het bedrijf en de familie, de aandeelhouders en de individuele familieleden. Wordt dit evenwicht niet bereikt, dan kan een familiebedrijf een hel zijn. Is dat wel het geval, dan zal het familiebedrijf meestal beter presteren dan een niet-familiebedrijf.

De familieboom snoeien

Naar eenvoudige structuren voor eigendom, bestuur en management van het familiebedrijf

Wanneer een familiebedrijf naar de volgende generatie gaat, kan het geconfronteerd worden met meer complexiteit: meer aandeelhouders, familietakken, familiale leidinggevenden, ...

Bedrijfsfamilies kunnen formele instrumenten (familiaal charter, familievergaderingen, ...) hanteren om die complexere familiale relaties te beheren.

Het roer uit handen

Doorgeven van het familiebedrijf

De voorbije jaren vloeide er al heel wat inkt over de opvolging van het familiebedrijf. Maar een werk over de rol en het verdere leven van de overdragende ondernemer bestaat nog niet.

Nochtans is de overdracht van de dagelijkse leiding en van de eigendom van het bedrijf aan familiale opvolgers voor heel veel ondernemers moeilijk. Het bedrijf is immers hun kind.

La gouvernance dans les entreprises familiales

Les clés du succès

Bij de uitgeverij Racine verscheen "La gouvernance dans les entreprises familiales. Les clés du succès."

Het is de vertaling van het Nederlandstalige boek "Governance in het Familiebedrijf. Sleutel tot succes", dat in 2004 bij Lannoo verscheen en in 2005 door "De Tijd" genomineerd werd als managementboek van het jaar. In deze Franstalige editie werd rekening gehouden met de Code Buysse.

Governance in het familiebedrijf

Sleutel tot succes

Permanent ondernemerschap, een harmonische familie en professioneel bestuur zijn de kenmerken van gezond familiebedrijf. Dit boek is gewijd aan het professioneel bestuur van het familiebedrijf en daarbij wordt er aandacht besteed aan volgende puntjes:

De bouwstenen van governance in het familiebedrijf.

De noodzakelijke structuren, de rolverdeling tussen de diverse spelers, de spelregels, het fair proces en de besluitvaardige werking van de governance-teams.

De werking en de samenstelling van de raad van bestuur.

Opvolging in het familiebedrijf: succesvolle strategieën

Boordevol praktische tips voor een geslaagde opvolging. Geïllustreerd met cases en getuigenissen van ondernemers.

De opvolging blijft de grootste uitdaging voor het familiebedrijf. Minder dan twee derden van de familiale bedrijven is na de tweede generatie nog in familiale handen en slechts 13% overleeft de derde generatie. Nochtans hoopt 2 op 3 familiale ondernemers dat het bedrijf eigendom zal blijven van hun kinderen. Opvolging is meestal een moeilijk proces omdat het een emotioneel kruitvat is, waarbij de spanning tussen bedrijf, familie en eigendom een hoogtepunt bereikt.

Naar een familiedynastie

Gouden tips van en voor bedrijfsfamilies

Minder dan 30 procent van de familiebedrijven haalt de tweede generatie, slechts 10 procent van hen de derde generatie

De auteurs van dit basiswerk stellen dan ook dat familiebedrijven niet alleen meer aandacht moeten besteden aan alle aspecten van de planning van opvolging, maar evenzeer de overdracht moeten behandelen als een levenslang, aanhoudend proces

Dit lees- en werkboek legt dat volledige traject van de overdracht af, niet 'enkel' de laatste etappe.

Succesgids voor families met een bedrijf

Hoe je omgaat met emotionele en relationele problemen in families met een bedrijf

Hoe je omgaat met emotionele en relationele problemen in families met een bedrijf.

Onmisbaar voor alle familiale ondernemers, hun familie, hun vertrouwenspersonen, hun adviseurs, hun managers en... medewerkers.