Familiebedrijven: sterker uit de crisis!

6 oktober 2020
Afgelopen
Familie

De coronacrisis stelt veel bedrijven zwaar op de proef. Maar familiebedrijven toonden extra veerkracht om het virus het hoofd te bieden.

Tijdens de Dag van het Familiebedrijf maken we een balans op en geven we tips om sterker uit de crisis te komen.

Hoe deden uw collega's-familiebedrijven het tijdens de coronacrisis?

Familiebedrijf.be vroeg een aantal leiders van familiebedrijven hoe zij de coronaperiode hebben aangepakt. U hoort getuigenissen van:

  • Guido Vanherpe, La Lorraine
  • Hannelore Raes, Agristo
  • Xavier Bouckaert, Roularta Media Group
  • Elise Vanaudenhove, Bristol
  • Charles Beauduin, Michel Vandewiele
  • Herman Van de Velde, Van de Velde
  • Dirk Coorevits, Soudal
  • Catherine Pycke, Inex Group
  • Kathleen Verhelst, Verhelst Bouwmaterialen

Keynote: "Neuhaus en de coronacrisis - De weg naar oneindig" - Ignace Van Doorselaere

Ignace Van Doorselaere is al jaren één van Vlaanderens topmanagers. Hij is thans CEO van Neuhaus, dat zoals veel andere bedrijven in maart werd overvallen door de coronacrisis. In deze keynote deelt Ignace Van Doorselaere zijn ervaringen.

Ignace Van Doorselaere behaalde een MBA aan de prestigieuze Wharton School. Hij was actief bij Puratos en ABInBev en was gedurende 12 jaar CEO van het familiebedrijf Van de Velde waar hij de aandeelhouderswaarde verviervoudigde.

Sterk eigenaarsteam, troef voor het familiebedrijf - Jozef Lievens

Voor het succes van een familiebedrijf is een hecht eigenaarsteam cruciaal, zeker in crisistijden.

Jozef Lievens heeft de voorbije jaren intens eigenaarsteams begeleid. Hij bundelde zijn ervaringen in het nieuwe boek "Een sterk eigenaarsteam, troef voor het familiebedrijf". Tijdens de Dag van het Familiebedrijf licht hij de succesfactoren van een sterk eigenaarsteam toe.

Jozef Lievens is advocaat en adviseur voor familiebedrijven. Hij is professor aan de EHSAL Management School, medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van Familiebedrijf.be en auteur van verschillende basiswerken over familiebedrijven.

Cash is king - Patrick De Schutter

De financiële opvolging van een familiebedrijf is een belangrijke pijler van haar succes. Vanuit zijn jarenlange ervaring met familiebedrijven onderzoekt bedrijfsrevisor Patrick De Schutter hoe familiebedrijven hun financiële en operationele huishouding op orde kunnen zetten, hoe ze met hun banken en kredietverstrekkers nieuwe afspraken kunnen maken en hun totale kapitaalstructuur voor de langere termijn in orde kunnen brengen.

Patrick De Schutter is bedrijfsrevisor bij KPMG, waar hij de familiebedrijvenpraktijk leidt. Hij heeft een uitgebreide ervaring in de audit en advisering van middelgrote en grote familiebedrijven, vooral op het vlak van de financiële en kapitaalstructuur. Hij is medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van Familiebedrijf.be.

Uw strategie herzien? - Wim Ilsbroux

Voor veel familiebedrijven is de coronacrisis het ogenblik bij uitstek om hun strategie tegen het licht te houden. Wim Ilsbroux legt uit hoe familiebedrijven hun activiteiten en markten onder de loep kunnen nemen en hun hele strategie grondig kunnen bekijken.

Wim Ilsbroux is hoofd van de afdeling Strategie in KPMG België. Zijn professionele passie is bedrijven vooruithelpen en hun performantie verbeteren in onzekere tijden. Wim Ilsbroux is handelsingenieur en behaalde een MBA aan de Vlerick Business School.

ING als partner van familiebedrijven, ook tijdens deze coronacrisis - Henk Cottenie

Sinds het begin van de crisis slaan de verschillende regeringen in dit land, de Nationale Bank van België en de financiële sector de handen in elkaar om de bedrijven te ondersteunen doorheen de coronacrisis. Henk Cottenie licht toe hoe ING deze rol opneemt.

Henk Cottenie is binnen ING verantwoordelijk voor de klantenrelaties met ondernemingen en institutionele klanten in Oost- en West-Vlaanderen. Samen met zijn team heeft hij de ambitie de klanten te ondersteunen bij de realisatie van hun dromen en plannen

Praktisch

Dit jaar gaat de Dag van het Familiebedrijf volledig digitaal door. Om de traditie in ere te houden streamen we het event van op het podium in de Handelsbeurs in Gent.

Wil u graag inschrijven? Ga voor 2 oktober naar www.dagvanhetfamiliebedrijf.be en schrijf in.

Voor 30 euro (excl. BTW) krijgt u nieuwe inzichten over hoe uw bedrijf kan omgaan met corona. In de inschrijvingsprijs is het boek "Een sterk eigenaarsteam, troef voor het familiebedrijf" inbegrepen. Dit boek wordt u na de Dag van het Familiebedrijf toegestuurd.

* Dit evenement is exclusief voor familiale ondernemers!

Fotoverslag

Dag van het familiebedrijf - oktober 2020