Nieuw boek van Jozef Lievens: Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven

06.10.2016
Opvolging Governance

Tijdens de Dag van het Familiebedrijf werd het nieuwe boek van Jozef Lievens voorgesteld: “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven”. Daarin wijst de auteur op het belang van professioneel omgaan met het eigenaarschap. “We merken dat wanneer de eigenaars niet alleen passioneel maar ook professioneel en gestructureerd met hun bedrijf omgaan, dit een competitief voordeel voor de onderneming oplevert”, aldus Lievens.

Dominant eigenaarschap is een fundamenteel kenmerk van familiebedrijven. Maar hoe ouder bedrijven worden en hoe meer het aandeelhouderschap verspreid geraakt onder familianten, hoe moeilijker het wordt om het schip te besturen. Jozef Lievens: “Het eigendom van familiebedrijven en hoe ermee om te gaan, wordt een erg belangrijk thema de komende jaren. Het is immers een materie waar heel wat gevoelige zaken bij komen kijken: juridisch, financieel en niet in het minst ook emotioneel en relationeel.”

In het boek lijst de auteur 8 acties op die van aandeelhouders van een familiebedrijf betrokken eigenaars maken en hen helpen om van de eigendom een competitief voordeel te maken. Het gaat om:

  • De eigenaarsvisie: het doel en de waarden van de familie expliciteren en communiceren
  • Governance organiseren, ondermeer via een actieve raad van bestuur
  • Het organiseren van de familiale governance, bijvoorbeeld via een familiecharter
  • Het aantrekken van uitstekende managers en bestuurders
  • Zich gedragen als betrokken eigenaars: vanuit de juiste intenties het voorbeeld geven
  • Vaardigheden ontwikkelen om te communiceren en conflicten te beheersen
  • De opvolging regelen
  • Toekomstige eigenaars vormen

“Eigenaars die daar allemaal werk van maken, hebben uiteraard recht op financiële inkomsten dankzij hun bedrijf. Maar nog belangrijker is de identificatie met de onderneming en zijn waarden en de trots, het respect dat ze zullen genieten”, stelt Jozef Lievens. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan Colruyt of Bekaert: twee familiebedrijven waar je merkt dat er veel inspanningen worden geleverd om betrokken eigenaars te zijn, zelfs in een fase met hoge complexiteit en veel eigenaars.”

Het nieuwe boek “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven” is uitgegeven bij LannooCampus en kan u hier bestellen.