Onderzoeken

100-jarige familiebedrijven: hun 10 lessen voor een langdurig bestaan

2016

Wat zijn de hefbomen en factoren die ervoor zorgen dat een familiebedrijf op lange termijn kan overleven en succesvol blijft? Die vraag werd de voorbije maanden op verzoek van het Instituut voor het Familiebedrijf onderzocht door prof. dr. Johan Lambrecht (KU Leuven). Het onderzoek levert een nieuw en uniek model op met 10 lessen voor een langdurig bestaan als familiebedrijf.

Download het rapport

Zijn er nog familiale opvolgers in het familiebedrijf?

2014

Er zijn al heel wat studies verschenen die de interesse bij jongeren hebben gepeild voor het zelfstandig ondernemerschap. Maar wat zijn de loopbaanintenties van jongeren met een familiebedrijf thuis? En wat is hun hun professionele interesse voor dat familiebedrijf? Om die punten te onderzoeken, bevroegen professor Johan Lambrecht en Bart Henssen in opdracht van het IFB 350 laatstejaarsstudenten. Vragen naar de loopbaanintenties van jongeren is zeer waardevol, omdat intenties de belangrijkste voorspeller blijken te zijn van werkelijk gedrag. Dit onderzoek kaderde in de Dag van het Familiebedrijf 2014 met als thema "Zijn er nog opvolgers?".

Download het rapport

Richtlijnen vergoeding externe bestuurders

2013

Uit vele contacten is gebleken dat er nog teveel onduidelijkheid bestaat over wat een correcte vergoeding is voor externe bestuurders in familiebedrijven. Om daaraan te verhelpen, publiceerde het Instituut voor het Familiebedrijf richtlijnen voor vergoeding externe bestuurders in familiebedrijven. Deze kwamen tot stand na brede raadpleging.

Download het rapport

Private equity in familiebedrijven: best practices voor een duurzame relatie

2013

Om hun groeiplannen waar te maken, hebben familiebedrijven in de meeste gevallen ook externe financiering nodig. Eén van de mogelijkheden is het aantrekken van private equity-investeerders. Om een klare kijk te krijgen op de ervaringen van familiebedrijven met private equity en de impact van deze financieringswijze, gaf het IFB in 2013 een onderzoeksopdracht aan het Studiecentrum voor Ondernemerschap van de HU Brussel. Prof. dr. Johan Lambrecht en zijn team bestudeerden de literatuur en interviewden bevoorrechte getuigen. Zowel familiale ondernemers, kapitaalverschaffers als intermediairen spraken over hun ervaringen.

Download het rapport

IFB Whitepaper - Corporate Governance: waar is de aandeelhouder?

2012

In deze whitepaper betoogt Jozef Lievens dat aandeelhouders niet hun juiste plaats hebben gekregen in het huidige corporate governance framework. Nochtans is stabiel aandeelhouderschap een belangrijke troef voor veel ondernemingen. Verder wordt in deze whitepaper onderzocht over welke competenties en attitudes aandeelhouders moeten beschikken.

Download het rapport

Van familiale opvolger naar ideale leider van het familiebedrijf

2010

Onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Instituut voor het Familiebedrijf

Download het rapport

Verloning in familiebedrijven

2007

In opdracht van het Instituut voor het Familiebedrijf deed Vlerick Management School in 2007 een onderzoek naar de verloning in familiebedrijven.

Download het rapport

Governance in het Vlaamse Familiebedrijf

2003

Op de Dag van het Familiebedrijf 2003 werd een nieuwe studie voorgesteld over "Governance in het Vlaamse familiebedrijf" van de Professoren Wim Voordeckers en Anita Van Gils.

Download het rapport

Het beheer van het familievermogen

2000

In 2000 deden Professor Johan Lambrecht en Professor Diane Arijs een onderzoek naar "Het beheer van het familievermogen".

Download het rapport

Praktijken van Human Resources bij Middelgrote Bedrijven in Vlaanderen: "De betekenis van het familiaal karakter"

1999

Het IFB is voor Vlaanderen hét onderzoekscentrum inzake familiebedrijven. Het is de ambitie om jaarlijks een groot onderzoeksproject te realiseren, aangevuld met kleinere projecten. In 1999 verrichtte Professor Hans Crijns van de Vlerick Leuven Gent Management School onderzoek rond personeelsbeleid in familiebedrijven: 'Praktijken van Human Resources bij Middelgrote Bedrijven in Vlaanderen: "De betekenis van het familiaal karakter"'.

Download het rapport