100 familiale ondernemers te gast bij Ardo

Bij diepvriesgroep Ardo in Ardooie tekenden 100 familiale ondernemers present voor de IFB League. Managing director Jan Haspeslagh gaf toelichting over hoe Ardo uitgroeide tot de grootste diepvriesproducent van Europa. Wouter Beuckels van Hudson belichtte de resultaten van het onderzoek naar verloning van directieleden in familiebedrijven.

Door de fusie tussen familiale bedrijven Dujardin en Ardo ontstond op 1 januari 2015 een grote diepvriesgroep, actief in groenten en fruit, diepgevroren kruiden en ingrediënten. Het nieuwe Ardo telt 20 productiebedrijven in 8 Europese landen met 3.800 werknemers. Samen realiseren die een geconsolideerde omzet van 815 miljoen euro. De historiek leest als een succesverhaal, waarbij van oorsprong landbouwfamilies door hun gedrevenheid en ondernemerschap een voedingsbedrijf op Europese schaal wisten uit te bouwen. Een sterke visie, innovatie en de combinatie van eigen merken en private label-productie vormen daarbij sleutels tot het succes.

De groep kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Ze is de grootste diepvriesproducent van Europa, maar dat is niet haar voornaamste ambitie. Jan Haspeslagh: “De grootste zijn, is voor ons geen doel op zich. Belangrijker vind ik het om het meest vooruitstrevende en innovatieve bedrijf te zijn in onze sector – waar momenteel trouwens veel beweging in zit, op het vlak van nieuwe (bio)producten, differentiatie binnen de productgroepen, export buiten Europa en zo meer.”

Familiale opvolging

Onder het voorzitterschap van Philippe Haspeslagh wordt de verdere integratie van de familiebedrijven in één groep voortgezet. Er werd een familiecharter opgesteld en de derde generatie wordt klaargestoomd om in de toekomst het roer over te nemen. Ardo heeft met Rik Jacobs ook een ervaren extern CEO aan boord.

Jan Haspeslagh: “Hoe de opvolging eruit zal zien, is nog koffiedik kijken. We hebben vastgelegd dat van de next generation alleen diegenen in het bedrijf worden toegelaten die de capaciteiten hebben om door te groeien naar een directiefunctie, na enkele jaren ervaring buiten de onderneming én na een extern assessment.”

Klik hier voor het fotoalbum.

Klik hier voor het voorafgaande artikel over Ardo.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer