Boeiende IFB League Vandenbussche Aalter

In Aalter vond de eerste IFB League editie 20216 plaats bij garage MIG Motors, een nieuwbouw project van bouwbedrijf Vandenbussche. Het centrale thema van de provinciale topontmoetingen voor familiale ondernemers is dit jaar: “Hoeveel verdienen uw collega’s in hun familiebedrijf?”. Het onderzoek van Hudson en het Instituut voor het Familiebedrijf werd door alle deelnemers gesmaakt: “Het is een erg interessante benchmark”, zo luidde de unanieme conclusie.

Hudson en het IFB bevroegen familiebedrijven en niet-familiaal geleide ondernemingen naar het verloningsbeleid voor hun managementteams. Dat levert een relevant beeld op van hoe bedrijven in Vlaanderen omgaan met verloningssystemen, en wat de verschillen zijn tussen familiebedrijven en niet-familiebedrijven.

Het is plezanter in een kmo

Ook gastheer Dirk Vandenbussche besteedde er aandacht aan in zijn betoog: “Er is een war for talent. En dan stel je vast dat zowat iedereen die afstudeert in grote ‘boites’ wil werken. Nochtans zijn we een kmo-land en vormen kmo’s een grote, stabiele werkgever in Vlaanderen. We hebben veel te bieden: kortere beslissingslijnen, meer betrokkenheid… het is gewoon veel plezanter werken in een kmo.”

Vandenbussche ging ook in op de nood om te professionaliseren. “De CEO kan de toekomst van het bedrijf bepalen, maar hij moet in team werken, motiveren en het beste uit de medewerkers halen. De bedoeling moet zijn dat een CEO en de externe directieleden redeneren zoals de familie, dus op langere termijn. Daarvoor moeten zij vergoed worden. En voor mij betekent dat dat er ook een belangrijk deel variabele verloning moet zijn: dat motiveert het leiderschap.”

Geld is niet alles

“Maar laten we niet vergeten dat er naast het financiële heel wat andere zaken belangrijk, zoniet nog belangrijker zijn”, zo benadrukte Dirk Vandenbussche. “Een zinvolle job hebben waarbij je het gevoel hebt dat de tijd voorbij vliegt. Een positief haalbare stress, waarbij je het verschil kunt maken. Zien dat je inspanningen opleveren en dat het vooruit gaat. Een eigen carrière kunnen ontwikkelen, en last but not least een CEO die zich kan omringen met bekwame medewerkers die liefst nog slimmer zijn dan hijzelf.”

Stany Boone, bekend van Lotus Bakeries en vandaag bestuurder in een aantal familiebedrijven, was een aandachtig toehoorder. Hij beaamde het pleidooi van Dirk Vandenbussche volmondig: “Met geld alleen houd je mensen niet tevreden. Er zal altijd een ander zijn die hen meer biedt. Maar waardering en de kans krijgen om iets te doen, daarmee kan je mensen aan je binden. Een familiale CEO in een familiebedrijf kan zeker het verschil maken. Vanuit de cultuur en de waarden van het bedrijf is hij ideaal geplaatst om de medewerkers enthousiast te maken.”

Interessante benchmark

Alle aanwezigen waren het eens dat het onderwerp verloning in het familiebedrijf een erg interessante topic is. Pieter Bockaert (Botha): “Het is goed dat het IFB dit op de agenda plaatst. Want – laten we eerlijk zijn – verloning blijft in veel familiebedrijven toch een taboe. Terwijl ik hier vanavond zeer relevante zaken heb gehoord, ook over het belang van variabele verloning. Dit is een eye-opener en het is goed dat we ons nu ook kunnen benchmarken ten aanzien van andere bedrijven, familiale en niet-familiale.”

Philippe Van Laere (Van Laere International): “Als kmo met 32 medewerkers en een omzet van 10 miljoen euro hebben wij duidelijk de nood aan een ervaren managementteam om te kunnen doorgroeien. Maar zoiets opzetten en goede krachten aantrekken, blijft toch een dure aangelegenheid. De studie over de verloning is daarom interessant, omdat ze een vergelijkingspunt biedt. Maar bovenal moet je voor cruciale functies zoals een externe CEO of CFO toch een goede persoonlijke fit vinden. En dat is niet evident.”

Klik hier voor het fotoalbum.

Lees hier het voorafgaande stuk over Vandenbussche.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer