Nieuwe jaargang De Opvolgersacademie: “Ontdekken dat anderen net hetzelfde meemaken”

Dit najaar gaat een nieuwe editie van De Opvolgersacademie van start, het programma van het Instituut voor het Familiebedrijf dat zich specifiek richt tot (kandidaat-)opvolgers in familiale ondernemingen. In regionale groepen krijgen opvolgers toelichting bij diverse cruciale aandachtspunten van de opvolging en kunnen ze ervaringen delen. “Ik ontdekte dat anderen net hetzelfde meemaakten als ik. Terwijl ik dacht dat de opvolging bij ons traag vorderde, bleek dat eigenlijk de normale gang van zaken te zijn”, getuigt Jelle Vandenbulcke van het gelijknamige chocoladebedrijf uit Kortrijk.

Confiserie Vandenbulcke is een familiebedrijf dat het licht zag toen André Vandenbulcke in 1949 een handel in snoep, chocolade en koekjes begon. Eerder toevallig, door het afhaken van een leverancier, besliste de ondernemer eind jaren ’50 om zelf chocolade truffels te gaan produceren. Onder impuls van zoon Philippe, die de titel van Meester Chocolatier draagt, breidde het gamma in de jaren ’70 stelselmatig uit. De tweede generatie zorgde in die tijd met broer Marc ook voor een doorgedreven export.

Vandaag is Confiserie Vandenbulcke een stevige kmo met 30 vaste medewerkers en een omzet van 8,5 miljoen euro. Ook de derde generatie, waar Jelle Vandenbulcke samen met twee neven deel van uitmaakt, is intussen actief: “Meteen na mijn studies ben ik hier aan de slag gaan en vandaag ben ik verantwoordelijke sales. Ik heb nog drie broers, maar ik was wellicht het meest gemotiveerd om in het familiebedrijf aan de slag te gaan. Al van jongs af aan vertoefde ik graag in de fabriek en ging ik mee op de baan. Het is echt een passie geworden.”

Opvolging is geen eenvoudig proces

Op termijn zal Jelle het familiebedrijf overnemen overnemen van zijn vader. Om zich daarop voor te bereiden, nam hij deel aan De Opvolgersacademie. “Ik denk dat elke opvolger zal beamen dat het niet eenvoudig is om aan zo’n proces te beginnen. Je weet er eigenlijk niet zoveel over, het zijn soms lastige gesprekken en het vergt veel tijd. Daarom schreef ik me in voor dit programma. Ik wou vooral horen hoe je de zaken het beste aanpakt en wat de ervaringen van anderen waren”, vertelt hij.

“Op dat vlak waren de sessies voor mij zeer interessant. Je krijgt een stuk theoretische achtergrond mee en ik leerde dat anderen net dezelfde problemen of struikelblokken tegenkwamen als ik. Ik hoorde ook dat het heel normaal is dat de overdracht soms traag vooruit gaat. Dat bleek helemaal niet abnormaal te zijn. Integendeel. Uiteindelijk bleek het proces in ons familiebedrijf nog goed te vlotten.”

Opvolgersacademie is een aanrader

Jelle Vandenbulcke vindt De Opvolgersacademie dan ook een aanrader: “Het is een totaalpakket. Naast de uitleg van de coaches en de uitwisseling van ervaringen met lotgenoten, steek je ook wel één en ander op van de bedrijfsbezoeken. En je bouwt ook een netwerk uit van andere jonge ondernemers op wie je ook informeel een beroep kan doen als je op zoek bent naar informatie of advies. Dat blijft ook achteraf zeer interessant.”

Intussen is het proces van de overdracht bij Confiserie Vandenbulcke vergevorderd. “We hebben er lang over gesproken en nagedacht. De afspraken zijn duidelijk en mijn vader weet ook wat zijn rol zal zijn in de toekomst. Hij zal dan de taak van voorzitter van de raad van bestuur op zich nemen”, legt Jelle uit. “Voor het bedrijf zelf breken dan weer nieuwe uitdagingen aan. We kijken naar een uitbreiding van onze productiefaciliteit en een investering in nieuwe producten.”

Interesse in De Opvolgersacademie? Neem snel contact op met sien@familiebedrijf.be voor meer info.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer