Willy Naessens en JBC vallen in de prijzen

De familiebedrijven Willy Naessens Group en Claes Retail Group (JBC) werden beiden bekroond. Willy Naessens werd uitgeroepen tot ‘Onderneming van het Jaar’, terwijl JBC de prijs voor ‘Beste Bestuur’ kreeg uitgereikt.

WILLY NAESSENS ONDERNEMING VAN HET JAAR

Willy Naessens Group, kreeg de prestigieuze award van Onderneming van het Jaar, die voor de 29ste keer werd uitgereikt. De onderscheiding, een initiatief van het consultancybedrijf EY, in samenwerking met BNP Paribas Fortis, De Tijd en WorxInvest, lauwert een bedrijf dat excelleert in groei, innovatie, ondernemerschap, een gedurfde en internationale visie, duurzaamheid en deugdelijk bestuur. Het familiale concern is een netwerk van ruim 50 bedrijven met 2.500 werknemers en een omzet die dit jaar naar 1 miljard euro evolueert. De grootste divisies zijn de bouw- en betonactiviteiten, al is Willy Naessens Group ook in zwembadaanleg en voedingsdistributie bij slagers en traiteurs een belangrijke speler. Willy Naessens is groepsvoorzitter. Behalve de bouwdivisie, waar oudgediende Dirk Deroose aan het hoofd staat, worden de andere bedrijfstakken geleid door dochter Veerle (Voeding), schoonzoon Filip Van Hautegem (Beton en Zwembaden) en zoon Sem (Invest).

’60 jaar ondernemerschap’

In zijn recent geschreven boek, ‘Mijn 10 Geboden’, met als ondertitel ‘Een leven als ondernemer’, biedt zowel een overzicht van leven en vooral werk van de industrieel, als zijn ondernemersrecepten. “Elk bedrijf moet op termijn ook verder kunnen zonder zijn stichter of voorman. Het is zaak om daar tijdig werk van te maken,” zegt de 84-jarige zakenman. Naessens is een echte selfmade ondernemer, die als kippenkweker in 1964 z’n eerste ondernemersstappen zette. Hij verliet (noodgedwongen) op zijn 14de de staatsschool van Pecq, met zijn strenge internaat. Voortaan zou hij studeren aan de universiteit van het leven. En werken, hard werken. Deze prijs kan dan ook gezien worden als een heuse lifetime achievement award.

JBC (CLAES RETAIL GROEP) BESTE BESTUUR

Dit jaar werd ook de eerste award voor het beste bestuur uitgereikt door de publicatie “De Bestuurder”. De jury besliste om de award toe te kennen aan Claes Retail Group, de familieholding met de drie Belgische modelabels JBC, Mayerline en CKS onder zijn vleugels. “Dit familiebedrijf doet het op vele vlakken uitstekend, bleek uit onze beoordeling en gesprekken”, stelt juryvoorzitter Herman Daems. “Zo is er in de raad van bestuur een goede integratie en sterke samenhang tussen de familiale en externe bestuurders. De raad van bestuur vervult ook een belangrijke rol als klankbord, in het beoordelen van beslissingen en het bepalen van de richting voor de toekomst. Wat we ook een troef vinden, is de manier waarop de kinderen van de twee CEO’s, die de derde generatie vormen, als observator worden betrokken bij de raad van bestuur. Vanaf jonge leeftijd leren ze dus de werking van het bedrijf en het bestuur kennen.”

‘Spiegel voorhouden’

Bart en An Claes, de CEO’s van de modegroep reageren verheugd op de award: “Dit is een mooie erkenning voor onze raad van bestuur. Het is heel fijn om van een jury, die bestaat uit eminente experts, de bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent”, zegt Bart Claes. De raad stuurt de strategie van onze managementteams bij waar nodig of bekrachtigt ze. Leidinggevenden gaan dus rechtstreeks in overleg met bestuursleden, die elk expert zijn in hun vakgebied. We proberen als familiebedrijf een sterke structuur op te bouwen, naar de toekomst toe. Daarom hebben we onze kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan de raden van bestuur. Zo leren ze hun rol als eigenaar kennen en opnemen.”

Roots in 1975

De roots van Claes Retail Group liggen in 1975 toen oud-wielrenner Jean-Baptiste Claes de eerste winkel in het Limburgse Schulen opende. Hij schonk zijn initialen aan de winkel die uitgroeide tot de huidige trotse Belgische modegroep. Ann en Bart Claes namen in 2004 het roer over van hun vader. Ze zijn al sinds de jaren tachtig actief in het bedrijf. Al in 1999 trokken ze externe bestuurders aan voor de raad van bestuur. “Ze speelden een belangrijke rol in de opvolging”, zei Bart Claes daar over in een interview met Jozef Lievens bij het Instituut voor het Familiebedrijf. “Het is een groep mensen die objectieve beoordelingen uit.” Voor Ann Claes zijn de externe bestuurders een echte hulp. “Ze maken kritische bedenkingen en houden je een spiegel voor”, klonk het destijds.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer