Jozef Lievens

Jozef Lievens is mede-oprichter en gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf. Hij werkt sinds 1976 als advocaat aan de balie van Kortrijk en is vennoot in het advocatenkantoor Roots advocaten. Jozef Lievens is gespecialiseerd in de problematiek van het familiebedrijf, meer specifiek in opvolging, governance, structurering van de eigendom en in conflicten tussen vennoten.

Lievens groeide zelf op in een familiebedrijf en ontdekte de eigenheden ervan in de praktijk. Hij is licentiaat in de rechten (Leuven) en behaalde een MBA aan de Nottingham Trent University (UK). Aan HEC - Oxford behaalde hij een Master in Consulting en Coaching. Hij volgde leergangen in onderhandeling van professor Roger Fisher (‘Getting to Yes’) aan de Harvard Law School. Hij werd opgeleid in faciliteren door Roger Schwartz, auteur van The Skilled Facilitator Fieldbook.

Als één van de weinige Europeanen is Jozef Lievens titularis van een Certificate in Family Business Advising en van een Certificate in Family Wealth Advising, uitgereikt door het Amerikaanse Family Firm Institute.

Hij was van 2004 tot 2007 ook lid van de Raad van Bestuur van het Family Firm Institute. In oktober 2006 werd hij benoemd tot Fellow van het Family Firm Institute. Vandaag is hij voorzitter van het Awards Committee van het FFI.

Aan de EHSAL Management School (EMS) is Jozef Lievens programmadirecteur van het opleidingsprogramma "Adviseur Familiebedrijven". Hij is ook docent in de executive programma's van de Solvay Business School, UAMS, het Family Firm Institute en Guberna.

Jozef Lievens was een actief lid van de Commissie Buysse, die de Code Buysse voor governance in niet-beursgenoteerde bedrijven redigeerde. Hij is lid van de Private Sector Advisory Group (PSAG), een groep van internationale corporate governance experten in de schoot van het Globaal Corporate Governance Forum (Wereldbank). Hij is ook lid van het Britse Institute of Directors (IoD) en van de Board of Trustees van Guberna.

Lievens publiceert geregeld over familiebedrijven. Zijn bijdragen, boeken en onderzoeken vindt u op deze website. Hij is ook medeoprichter van FBNet Belgium, een netwerk van Belgische familiebedrijven (www.fbnet.be).

Blogartikels

Opvolging
Eigendom
Familie

Opvolging: verkopen is beter dan schenken

Op het vlak van onderzoek inzake familiebedrijven gooit het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms van de Hasseltse Universiteit de jongste jaren hoge ogen. Er werden heel wat doctoraten geproduceerd die vaak verfrissende inzichten in de wereld van het familiebedrijf bieden. Vooral op het vlak van financiering en governance van familiebedrijven – niet toevallig de voorkeurdomeinen van bezieler professor Wim Voordeckers - wordt sterk onderzoekswerk afgeleverd.
Governance
Familie

Evaluatie van de raad van bestuur: Betrokkenheid bestuurders is cruciaal

Ardo-voorzitter Philippe Haspeslagh liet recent in “Made in West-Vlaanderen” optekenen dat Ardo een evaluatie van zijn raad van bestuur heeft uitgevoerd. Haspeslagh beschrijft de evaluatie als “een jaarlijkse check-up bij de tandarts, het kan nooit kwaad om zich een spiegel voor te houden”. Maar hoe zit het met de evaluatie van de raad van bestuur in de Vlaamse familiebedrijven? Het grote governance-onderzoek van familiebedrijf.be levert interessante informatie op.
Governance
Familie

De raad van bestuur mist vaak cruciale informatie

Om juiste beslissingen te nemen en op oordeelkundige wijze toezicht te houden moet de raad van bestuur van een familiebedrijf behoorlijk geïnformeerd zijn. Voor het bekomen van informatie is de raad van bestuur evenwel afhankelijk van het management. En hier zit een potentieel probleem: indien het management de raad van bestuur niet goed informeert, dreigt de raad van bestuur onjuiste of onvolledige informatie te hanteren. En dat kan tot verkeerde besluitvorming leiden.