Een sterk eigenaarsteam, troef voor het familiebedrijf

Eigenaarsteams spelen een cruciale rol in familiebedrijven. Hoe hechter het team, hoe meer competitief voordeel dit oplevert voor het familiebedrijf. In dit boek worden de succesfactoren van eigenaarsteams beschreven:

Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven

77% van de Belgische bedrijven met personeel is een familiebedrijf. Hun belang voor de economie valt dan ook niet te onderschatten. Duurzaam succes valt vaak terug te brengen op een verschillende factoren, die echter vaak terugkomen op dezelfde sleutel: het betrokken eigenaarschap. Dit boek verschaft inzicht in deze dynamiek en zet je op weg naar een succesvolle toekomst voor de volgende generaties.

Het familiebedrijf in vraag en antwoord (deel 2)

Een nieuw hoofdstuk in dit Q&A boek voor zij die nauw bezig zijn met familiebedrijven. In dit tweede deel houden de auteurs de professionalisering binnen familiebedrijven tegen het licht.

Het familiebedrijf in vraag en antwoord

In deze nieuwe uitgave gaan de auteurs dieper in op de belangrijkste uitdagingen voor familiebedrijven. In dit eerste deel staan de familie en relaties centraal.

Opvolging in het familiebedrijf

In hun nieuwe boek "Opvolging in het familiebedrijf: de vijf essentiële vragen" leggen Jozef Lievens en Johan Lambrecht de essentie van het opvolgingsproces bloot. Uit hun jarenlange ervaring blijkt immers dat opvolging neerkomt op het vinden van een antwoord op vijf vragen: waar gaat het familiebedrijf naartoe, wie wordt de nieuwe leider, wat wordt het toekomstig bestuursmodel, welke rol zal iedereen spelen en hoe wordt de eigendom overgedragen.

Hoe succesvol is uw familiebedrijf?

Negen op de tien familiebedrijven overleven de derde generatie niet. Vanuit deze onthutsende vaststelling gingen de bedrijfsrevisoren Patrick De Schutter en Thierry Van Loocke bij familiebedrijven die daar wel in slagen, op zoek naar de factoren die hun succes verklaren. Deze succesfactoren bundelden ze in een praktisch doe-boek, waarin familiebedrijfsleiders onder meer een handige checklist vinden om de professionaliteitsgraad van hun familiebedrijf te meten en aldus te achterhalen hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen optimaliseren om de continuïteit van hun familiebedrijf te verzekeren.

Het roer uit handen

De voorbije jaren vloeide er al heel wat inkt over de opvolging van het familiebedrijf. Maar een werk over de rol en het verdere leven van de overdragende ondernemer bestaat nog niet.

Met uw familiebedrijf naar de Champions League

Een familiebedrijf leiden is niet makkelijk. De uitdaging bestaat erin een evenwicht te vinden tussen het bedrijf en de familie, de aandeelhouders en de individuele familieleden. Wordt dit evenwicht niet bereikt, dan kan een familiebedrijf een hel zijn. Is dat wel het geval, dan zal het familiebedrijf meestal beter presteren dan een niet-familiebedrijf.

De familieboom snoeien

Wanneer een familiebedrijf naar de volgende generatie gaat, kan het geconfronteerd worden met meer complexiteit: meer aandeelhouders, familietakken, familiale leidinggevenden, ...