Governance
Familie

Tim De Smet (Thompson): 'Onze klanten appreciëren de korte lijn'

Corona zorgde voor een stevige aardbeving in zowat alle sectoren. Hoewel sommige bedrijven nog steeds noodgedwongen de deuren gesloten houden, voelen andere bedrijven net een positieve impact van de crisis. Zo ook bij Thompson, de gekende fietsenproducent uit Geraardsbergen. Net als bij hun concurrenten is er een gevoelige stijging in de vraag naar hun wielerfietsen, mountainbikes en e-bikes. Een opsteker in het jaar dat het fietsenmerk zijn eeuwfeest viert.
Governance
Eigendom
Familie

Kathleen en Johan Verhelst: 'We blijven de vierde generatie van het familiebedrijf'

Groep Verhelst, een begrip in de bouwwereld, gaat voortaan door het leven als twee verschillende ondernemingen: Bouwmaterialen Verhelst en Aannemingen Verhelst. Aan het hoofd staan respectievelijk Kathleen en Johan, zus en broer. Voor de familie was de splitsing van het familiebedrijf een manier om om te gaan met een complexer wordende familiale governance.
Familie
Strategie

Philip Demot: 'De familie wil als rolmodel fungeren'

Op 16 maart werden de nieuwe Best Workplaces van België bekendgemaakt. Familiebedrijf Democo Group, een groep met verschillende bouwbedrijven, eindigde in de top vijf bij de grote organisaties. Een bekroning op het harde werk van alle medewerkers, volgens familiaal gedelegeerd bestuurder Philip Demot.
Strategie

Julie Lietaer trekt met Ariadne Innovation voluit de kaart van duurzaamheid

Julie Lietaer, co-CEO van European Spinning Group en oud-deelneemster aan de Opvolgersacademie, stelde begin dit jaar haar nieuwe start-up voor: Ariadne Innovation. Met Ariadne wil Julie de volledige textielsector verduurzamen. Het was meteen goed voor een nominatie voor de Textirama Award, die begin maart werd uitgereikt.
Governance
Familie

Christine De Dijcker: 'Familiale governance is steeds een work in progress'

Op woensdag 3 maart sloot Christine De Dijcker, co-eigenaar en familiaal bestuurder bij ECS-2XL, de laatste sessie van de opleiding Bestuurder zijn in een familiebedrijf af. Met haar openhartige getuigenis over het pad dat de familie De Dijcker aflegde op het vlak van familiale governance wist ze de deelnemers aan haar lippen te kluisteren.
Governance
Strategie

Xavier Baeten (Vlerick): 'Zoek als familiebedrijf voor de verloning van de CEO een balans tussen financiële en niet-financiële performance indicatoren'

Het jaarlijkse onderzoek van het Executive Remuneration Research Centre van Vlerick Business School toont een aantal interessante verbanden aan tussen de verloning van CEO’s van beursgenoteerde bedrijven enerzijds en de bedrijfsprestaties op korte en middellange termijn anderzijds. Zo stelden de onderzoekers vast dat een hoger aandeel van de variabele verloning het bedrijfsresultaat op korte termijn positief beïnvloedt. Op de middellange termijn keert dat effect zich echter om.
Governance
Familie
Strategie

Gaëtan Hannecart: 'We stellen ons als familie ten dienste van het familiebedrijf'

Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi, de grootste woningbouwer en buurtontwikkelaar van het land, geeft na 27 jaar de fakkel door aan Olivier Lambrecht. Gaëtan blijft actief binnen Matexi, waar hij zich meer zal toeleggen op de visie en de strategie van het familiebedrijf.
Governance
Familie
Strategie

Christ'l Joris: 'Met deze strategie valt alles op zijn plaats'

CEO Dominiek Plancke kondigde recent de nieuwe langetermijnstrategie van ETAP Lighting aan. Het bedrijf zal in de toekomst nog meer inzetten op Light-as-a-Service, en zo bijdragen aan circulaire verlichting en bij uitbreiding een circulaire economie. “Deze strategie is de perfecte vertaling van ons verlangen naar duurzaamheid,” aldus Christ’l Joris, familiale voorzitter van de raad van bestuur.
Governance
Strategie

Danneels zet met extern CEO een cruciale stap in verdere professionalisering

Pascal Danneels, eigenaar van projectontwikkelaar en bouwbedrijf Danneels, droeg in de zomer de operationele leiding over aan extern CEO Karsten Foekens. Pascal zal zich in de toekomst concentreren op strategie en verdere groei, terwijl Karsten de touwtjes van het bedrijf stevig in handen houdt. We zochten hen op voor een dubbelinterview.
Governance
Familie

Guido Vanherpe: 'Denk vroeg genoeg na over governance'

Afgelopen donderdag deelde Guido Vanherpe, familiaal CEO van La Lorraine Bakery Group, met de deelnemers van de opleiding Bestuurder zijn ervaring met familiale governance. Na een uiteenzetting over performante eigenaarsteams door Jozef Lievens, nam Guido het woord over het pad dat hun familie aflegde om een performante governancestructuur uit te bouwen.