Eigendom

Gunstregime voor familiebedrijven in de schenk- en erfbelasting binnenkort volledig uitgesloten bij residentieel vastgoed?

In het Vlaamse Parlement werd recent een nieuw voorstel van decreet ingediend dat voorziet dat vennootschappen worden uitgesloten van het gunstregime voor de overdracht van familiebedrijven in de schenk- en erfbelasting zodra er ook maar het minste residentieel vastgoed aanwezig is in de vennootschap of in een dochtervennootschap. Onder de huidige regeling is dergelijke uitsluiting niet voorzien voor zover de vennootschap een reële economische activiteit uitoefent.
Familie
Strategie

"Het familiebedrijf is het oudste kind"

Met ‘Developing and sustaining a successful family business. A solution-focused guide’ schreef klinisch psycholoog en bedrijfseconoom Louis Cauffman een praktijkgericht boek boordevol ideeën, voorbeelden en suggesties die familiebedrijven helpen de uitdagingen aan te gaan die onlosmakelijk verbonden zijn met hun bestaan en hun groei. Daarbij loopt één van zijn stokpaardjes – de oplossingsgerichte psychologie – als een rode draad door het verhaal van John en Annie, een koppel dat zijn eigen bedrijf start, uitbouwt en uiteindelijk ook overdraagt aan de volgende generatie. Maar wat is die oplossingsgerichte psychologie nu precies? Hoe kan ze familiebedrijven helpen en wat is The Solution Tango?
Familie
Strategie

Spaas Kaarsen is verkozen tot Familiebedrijf van het jaar

Een geschiedenis die teruggaat tot 1853. 320 werknemers. Een omzet van 92 miljoen euro en de ambitie om dit jaar de kaap van 100 miljoen te halen. Marktleider in België en een referentie in Europa. Geleid door de vijfde generatie én volledig in handen van de familie Spaas. Voorgaande regels lezen niet enkel als de identiteitskaart van Spaas, het zijn ook stuk voor stuk argumenten die de jury van de Family Business Award of Excellence 2022 overtuigden om het familiebedrijf de award van ambassadeur toe te kennen, waarmee Spaas Kaarsen de achtste naam op het lijstje van winnaars van de afgelopen jaren is, na CartaMundi, Duvel Moortgat, Sipef, Vandersanden Group, La Lorraine Bakery Group, Reynaers Aluminium en Cosucra.
Strategie

Upcoming Webinar: "De impact van Corona op het HR-beleid van familiebedrijven."

De coronacrisis heeft heel wat veranderingen met zich meegebracht, ook op vlak van HR. Maar wat heeft de pandemie ons de afgelopen twee jaar nu precies geleerd? Wat zijn de nieuwe verwachtingen van werknemers en hoe moeten familiebedrijven deze verwachtingen inlossen? Hoe passen werkgevers het hybride werken toe en hoe vermijden ze een grote ontslaggolf? Tania Pittoors, Head of People & Change voor KPMG Advisory, biedt op deze en nog andere vragen een antwoord tijdens een webinar.
Governance
Strategie

John-Eric Bertrand en Piet Dejonghe co-CEO’s bij Ackermans & Van Haaren: de uitdagingen van gedeeld leiderschap

Eind februari werd John-Eric Bertrand, zoon van Ackermans & van Haaren-voorzitter Luc Bertrand, aangesteld als co-CEO van de investeringsmaatschappij boven o.a. baggergroep DEME en Bank van Breda. Samen met CFE-topman Piet Dejonghe neemt hij de fakkel over van huidig CEO Jan Suykens. Twee CEO’s dus in plaats van één. Hoe uitzonderlijk is dit en wat zijn de voordelen en valkuilen van co-CEO’s voor een familiebedrijf? Professor Johan Lambrecht (KULeuven), specialist ter zake, legt de eigenheden van meerhoofdig leiderschap uit.
Opvolging
Governance
Familie

Maarten Wauters (Vandersanden) : “Wij waken des te meer over onze familiale waarden, op vraag van onze medewerkers zelf”

Baksteenfabrikant en familiebedrijf Vandersanden uit Bilzen won bij zijn eerste deelname meteen een Belgian Construction Award in de categorie Innovatie. De steenbakkerij die kort na WOI het licht zag, is uitgegroeid tot een heuse groep met 800 medewerkers en 11 fabrieken in België, Nederland en Duitsland. Intussen is de vierde generatie aan de slag binnen het bedrijf. R&D Manager Maarten Wauters vertelt ons wat het familiale karakter voor hen betekent en wat de uitdagingen zijn voor die vierde generatie.
Strategie

Onderneming van het Jaar Aertssen : "Zichzelf opnieuw uitvinden is ons handelsmerk"

Op de shortlist van de Onderneming van het Jaar prijkten dit jaar opnieuw bijna uitsluitend familiebedrijven waaronder Cegeka en Heylen. Aertssen uit Stabroek kwam als overwinnaar uit de bus. Aertssen is een oude bekende van het Instituut voor het Familiebedrijf, dat er enkele jaren geleden een erg succesvolle League-meeting organiseerde.
Governance

“Met een Sixie als bestuurder halen familiebedrijven unieke kennis en ervaring in huis “

Voor familiebedrijven loopt het niet altijd van een leien dakje om externe bestuurders te vinden. Het Instituut voor het familiebedrijf gaat hiervoor nu een samenwerking aan met Sixie.
Governance

“Een familiebedrijf moet continu zichzelf opnieuw uitvinden.”

Het staat in alle managementboekjes: een bedrijf, en al zeker een familiebedrijf, moet zich continu aanpassen aan nieuwe situaties en aan een veranderende context. Het van Wevelgem naar Gullegem uitgeweken familiebedrijf Lafosse toont in de tweede generatie dat ‘change’ de enige constante is. Mede met dank aan corona.
Eigendom

Waarom bij opvolging voor verkoop of schenking wordt gekozen

Opvolging blijft voor elk familiebedrijf een cruciale uitdaging. Naast de emotionele impact zijn de fiscaal-juridische aspecten belangrijk. Een familiebedrijf kan overgedragen worden aan de opvolgende generatie via schenking, via verkoop of vererving. Wat de motieven van de familiale eigenaars zijn om te kiezen voor deze of gene overdrachtsvorm, is een vraag die nog maar weinig bestudeerd werd. Laten eigenaars zich enkel leiden door het gunstige fiscale regime van een schenking of zijn er andere, niet-financiële drijfveren achter de overdrachtskeuze? Dr. Ellen Janssen van UHasselt voerde een uitgebreide doctoraatsstudie naar intrafamiliale eigendomsoverdrachten binnen familiale vennootschappen in Vlaanderen. Wij zetten enkele opmerkelijke bevindingen op een rij.(c) Foto - Serge Minten - HBVL