Familie
Strategie

Ignace Van Doorselaere: "We moeten terug naar de essentie van het bedrijf"

Op dinsdag 6 oktober ging in de Handelsbeurs in Gent naar jaarlijkse gewoonte de Dag van het Familiebedrijf door. Via een livestream werden de boeiende getuigenissen en uiteenzettingen tot op kantoor of in de huiskamer van de deelnemers gebracht. Ignace Van Doorselaere, CEO bij Neuhaus, beet de spits af met een boeiende keynote rond 4F, oneindig denken en de invloed van covid-19 op Neuhaus.
Governance
Familie
Strategie

Dag van het Familiebedrijf 2020: alweer een succes

Op dinsdag 6 oktober vond naar jaarlijkse traditie de Dag van het Familiebedrijf plaats. Het evenement, live gestreamd vanuit de Handelsbeurs in Gent, had als centraal thema ‘Familiebedrijven: sterker uit de crisis’. Met Ignace Van Doorselaere als keynotespreker wist familiebedrijf.be een klepper te strikken. Daarnaast waren er uiteenzettingen van Jozef Lievens, Patrick De Schutter, Wim Ilsbroux en Henk Cottenie. De avond werd vlot aan elkaar gepraat door Wim De Vilder, en bovendien geïllustreerd met boeiende getuigenissen van verschillende bedrijfsleiders van familiebedrijven.
Familie
Strategie

Hocus pocus met de voorraden: het belang van het begrip kwantiteit

In mijn artikel van midden augustus heb ik getracht een tipje van de sluier te lichten op welke vlakken voorraden -desgewenst- gemanipuleerd kunnen worden om er een vertekend beeld van te geven in de cijfers.
Governance
Familie

Dag van het Familiebedrijf - Jozef Lievens: "In crisistijd is een sterk eigenaarsteam een grote troef"

De governance van een familiebedrijf wordt vaak voorgesteld aan de hand van de governance-driehoek met 3 pijlers: de eigenaars, de raad van bestuur en het management. De samenwerking tussen deze drie essentiële stakeholders bepaalt het succes van het familiebedrijf. Jozef Lievens, partner bij Roots Advocaten en co-gedelegeerd bestuurder van familiebedrijf.be, schreef een nieuw naslagwerk over één van deze pijlers, het eigenaarsteam. In Een sterk eigenaarsteam, troef voor het familiebedrijf gaat Jozef op zoek naar het geheim achter performante eigenaarsteams.
Strategie

Dag van het Familiebedrijf - Ignace Van Doorselaere: "Ook in de grootste crisis moet je naar de kern van je bedrijf denken"

Ignace Van Doorselaere is al jaren één van Vlaanderens topmanagers. Met een loopbaan bij onder andere Puratos, ABInBev en Van de Velde heeft hij ruime ervaring binnen familiebedrijven. Het geheim achter zijn zakelijke successen? Dat schuilt in zijn visie rond 4F en ‘De weg naar oneindig’. En laat het ook deze visie zijn waarmee hij Neuhaus, dat hij sinds een drietal jaar leidt, door de coronacrisis loodst.
Familie

Belgian Family Brewers: "Het kan geen kwaad om een klein beetje chauvinist te zijn"

Authenticiteit en vakmanschap. Het zijn waarden waar veel familiebedrijven zich mee identificeren. Ook zo bij de Belgische familiale brouwerijen. En om dat uit te dragen hebben ze zich sinds een tiental jaar verenigd in de Belgian Family Brewers. Bert De Brabandere, bestuurder bij Brouwerij De Brabandere en lid van de Belgian Family Brewers, geeft ons een zicht in deze unieke vereniging van familiebedrijven.
Opvolging
Familie

Opvolgersacademie: Actief stilstaan bij de professionalisering van je familiebedrijf

Eind juni werd de Opvolgersacademie, editie 2019-2020, afgesloten met een digitale sessie. Hoewel het een ongewone afsluiter van de academie was, blikken de deelnemers en coaches tevreden terug op een geslaagde editie.
Eigendom
Familie

Wordt onbelast schenken van familiale aandelen binnenkort onmogelijk?

Een wetsvoorstel van CD&V en Groen wil komaf maken met de mogelijkheid om onbelast roerende goederen te schenken voor een (buitenlandse) notaris via de zogenaamde ‘fiscale kaasroute’. Het wetsvoorstel deed heel wat stof opwaaien bij voor- en tegenstanders. Maar wat is er precies aan de hand?
Opvolging
Familie

Liebaert Textiles - De opvolgende generatie zorgt voor innovatie

Met zijn 133 jaar is Liebaert Textiles een gevestigde waarde in de textielsector. Als producent van elastische stoffen en gebreide bandjes voor onder meer lingerie levert het bedrijf halffabricaten aan de modesector. Al heeft het met RectoVerso Sports ook een eigen sportcollectie. Het merk wordt geleid door Camille Liebaert, vijfde generatie in het familiebedrijf.
Familie
Strategie

Peter Vyncke - Vyncke NV: "We komen gelouterd uit de crisis"

De coronacrisis treft veel familiebedrijven ongemeen hard. De productie wordt (noodgedwongen) verminderd of stilgelegd, winkels moeten de deuren sluiten, en contacten met klanten en leveranciers worden bemoeilijkt. Toch biedt deze crisis ook opportuniteiten. We leren uit de nieuwe realiteit, en passen ons zo goed mogelijk aan. Dat merkt ook Peter Vyncke, CEO van West-Vlaams familiebedrijf Vyncke NV. Zo schudde de crisis de interne communicatie van het bedrijf grondig door elkaar.