Björn Derdeyn: 'Je krijgt een helikopterbeeld van wat advies aan een familiebedrijf inhoudt'

Met hun onderneming Mens.be ondersteunen en begeleiden Björn Derdeyn en Delphine Vantomme organisaties bij het aantrekken, rekruteren, binden en behouden van medewerkers. Steeds vaker krijgen ze vragen rond problematieken die specifiek zijn voor een familiebedrijf. En dus gingen ze op zoek naar een gerichte opleiding, die ze vonden in de samenwerking tussen familiebedrijf.be en EHSAL Management School. Björn aarzelde geen moment deel te nemen aan 'Adviseur Familiebedrijven'.
Familie

Ubbe Descamps: 'Als familiebedrijf kan je op een sterk netwerk terugvallen'

Op woensdag 2 juni gebeurde voor familiebedrijf Brooklyn het ondenkbare: bij een zware bedrijfsbrand gingen het volledige magazijn en de kantoren in rook op. Na een moeilijk coronajaar zal de familiale retailer ook dit te boven komen. “We zullen deze tegenslag aangrijpen om sterker terug te keren,” aldus zaakvoerder Ubbe Descamps.
Governance
Familie
Strategie

Aertssen: 'We geven onze activiteiten op een duurzame manier vorm'

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij het familiebedrijf Aertssen Group. Wat in 1964 startte met het grondverzetbedrijf van Marcel Aertssen groeide in bijna 60 jaar uit tot een gediversifieerde groep met activiteiten in infra, hijswerken, transport en logistiek, groene energie en projectontwikkeling. We spraken met Greg, Saskia en Yves Aertssen, telgen van de tweede en derde generatie.

Christoph Leenknecht: 'Als familiaal CEO is falen geen optie'

De benodigde competenties voor een succesvol CEO, er werden bibliotheken over geschreven. Maar hoe zit dat bij een familiaal CEO? Een familiebedrijf staat immers voor heel specifieke uitdagingen, en dat vertaalt zich in de competenties van een familiaal CEO. We legden ons oor te luisteren bij Christoph Leenknecht, partner bij Altior en gespecialiseerd in executive search voor familiale bedrijven en private equity. Christoph heeft een duidelijke visie op het ideale profiel van een familiaal CEO. “In klassieke executive search selecteren we op basis van twee dimensies: wat moet iemand kennen en kunnen? In een familiebedrijf komt daar een extra dimensie bij, die van het ‘zijn’.”
Opvolging
Eigendom
Strategie

M&A bij familiebedrijven: 'Het gaat altijd over mensen'

Een recent onderzoek van advocatenkantoor Contrast stelde vast dat in heel wat Belgische bedrijfsovernames ook durfkapitaalfondsen betrokken zijn. De onderzoekers onderscheidden bovendien een aantal belangrijke trends bij bedrijfsovernames. We spraken met Bart Bellen en Céline Mergeay van Contrast, die ons de resultaten van het onderzoek toelichtten. Bovendien legden we ons oor te luisteren bij Jorn De Neve (KPMG) en Bart Ferrand (Belfius). Zij geven ons een inzicht in de M&A-praktijk voor familiebedrijven.
Opvolging
Familie
Strategie

Family Business Leader: 'De jongste generatie werkt aan de toekomst'

Voor het nagelnieuwe Family Business Leader-traject slaat familiebedrijf.be de handen in elkaar met Voka - KvK Limburg, RCEF (UHasselt) en Motmans & Partners. Tijdens dit unieke traject maakt de (toekomstige) familiale CEO een toekomstplan op voor het eigen familiebedrijf vanuit de verschillende perspectieven van een familiebedrijf: owning, managing en governing. We zoomen niet alleen in op alle aspecten van het runnen van een familiebedrijf, maar je gaat ook zelf actief aan de slag om een toekomstplan uit te werken.
Governance
Familie

Pirre Wuytack: 'Familie is een fantastisch spanningsveld'

De koude kant, zo wordt aangetrouwde familie binnen een familiebedrijf soms omschreven. Maar dat is niet altijd het geval. Er zijn immers familiebedrijven die de schoonfamilie met open armen verwelkomen. Zo ook bij steenbakker Vandersanden, waar schoonzoon Pirre Wuytack als CEO van het familiebedrijf al 32 jaar de touwtjes stevig in handen heeft. “Familie is een fantastisch spanningsveld,” aldus Pirre.
Governance
Familie
Strategie

Peter De Sutter (E5): 'We zijn geboren en opgeleid als echte ondernemers'

2021 startte met goed nieuws voor E5 Mode. De groep maakte onder de ervaren vleugels van Peter en Kristof De Sutter een doorstart. Met hun familiebedrijf Ansi zijn de broers De Sutter gepokt en gemazeld in de textiel- en confectiesector. “Het is altijd onze ambitie geweest om een rechtstreekse relatie met de consument uit te bouwen,” aldus Peter De Sutter.
Governance
Familie

Tim De Smet (Thompson): 'Onze klanten appreciëren de korte lijn'

Corona zorgde voor een stevige aardbeving in zowat alle sectoren. Hoewel sommige bedrijven nog steeds noodgedwongen de deuren gesloten houden, voelen andere bedrijven net een positieve impact van de crisis. Zo ook bij Thompson, de gekende fietsenproducent uit Geraardsbergen. Net als bij hun concurrenten is er een gevoelige stijging in de vraag naar hun wielerfietsen, mountainbikes en e-bikes. Een opsteker in het jaar dat het fietsenmerk zijn eeuwfeest viert.
Governance
Eigendom
Familie

Kathleen en Johan Verhelst: 'We blijven de vierde generatie van het familiebedrijf'

Groep Verhelst, een begrip in de bouwwereld, gaat voortaan door het leven als twee verschillende ondernemingen: Bouwmaterialen Verhelst en Aannemingen Verhelst. Aan het hoofd staan respectievelijk Kathleen en Johan, zus en broer. Voor de familie was de splitsing van het familiebedrijf een manier om om te gaan met een complexer wordende familiale governance.