Familie
Strategie

Herman Van de Velde - Lingeriebedrijf Van de Velde: Grote betrokkenheid van de familie

Ook lingeriebedrijf Van de Velde is getroffen door de coronacrisis. “De crisis is vrij dramatisch omdat onze klanten quasi wereldwijd gesloten zijn,” steekt Herman Van de Velde, voorzitter van de raad van bestuur, van wal. “De klanten die wel nog open zijn, zoals in Nederland, zien geen mensen meer. Onze omzet viel terug naar een niveau van 20%.”
Familie
Strategie

Dominique Valcke - Stadsbader Group: Familiebedrijf als solide basis

Als aannemer op vlak van openbare werken en industriële bouwprojecten voelt Stadsbader Group een duidelijke impact van de coronacrisis. “We zijn gehinderd door het feit dat we niet alle activiteiten zomaar kunnen verder zetten omwille van de social distance. In de toepassing van de regels tegen Covid-19 is er geen compromis. Als je de regels niet kan toepassen, doe je de activiteit niet,” licht CEO Dominique Valcke toe. “Daarnaast wordt er in onze sector ook met onderaannemers met buitenlandse werkkrachten gewerkt. Zij zijn hier momenteel niet, en dat heeft natuurlijk ook een impact op onze activiteiten.”
Familie
Strategie

Corona: (meer dan) back to basics voor het familiebedrijf

De corona-crisis slaat ongemeen hard toe, ook bij familiebedrijven. Volgens de laatste cijfers van Graydon dreigt slechts 20 procent van de Belgische bedrijven de periode van zwaar inkomstenverlies te doorstaan, als de maatregelen tegen de verspreiding van corona tot 3 mei worden verlengd (De Tijd, 4 april 2020).
Familie
Strategie

Cash is king

Patrick De Schutter, partner bij KPMG en co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, is gespecialiseerd in financiële en operationele audits bij familiebedrijven. Als financieel expert is hij zich als geen ander bewust van de impact van de coronacrisis op familiebedrijven. In dit interview reikt hij een aantal handige adviezen aan om de financiële impact van de coronacrisis op uw familiebedrijf zo veel als mogelijk te beperken.
Familie
Strategie

Wat kunnen familiebedrijven leren van eerdere crisissen?

De huidige coronacrisis vergt zware inspanningen van individuen en bedrijven. Een economische recessie lijkt onafwendbaar, gezien de verplichte sluiting van het productie- en/of dienstverleningsproces in tal van bedrijven, een verstoring in wereldwijde logistieke processen, de afnemende consumentenvraag in een groot aantal sectoren en de daaruit volgende financiële problemen voor het bedrijfsleven. Net zoals bij de financiële crisis van 2008-2009 worden er in de volgende maanden dan ook meer faillissementen verwacht. Gezien het belang van familiebedrijven in ons economisch netwerk, kan men zich afvragen of deze bedrijven tijdens en/of na deze crisis betere overlevingskansen hebben dan niet-familiebedrijven.
Opvolging
Familie

Opvolgersacademie - "Het familiecharter haalt de stress van onze schouders"

Op maandag 10 februari trotseerden een twintigtal opvolgers het stormweer voor een interessante derde sessie van de Opvolgersacademie. Binnen de inspirerende setting van bouwtoeleveringsbedrijf Carbomat stak het aanstormend talent de koppen bij elkaar om bij te leren over de governance van het familiebedrijf en van de familie.
Governance
Familie
Strategie

"Ik leerde dat de raad van bestuur een structurele meerwaarde biedt voor ons familiebedrijf"

Op 6 februari 2020 wordt het startschot gegeven van de zevende editie van de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. De opleiding richt zich exclusief tot (toekomstige) bestuurders van familiebedrijven en schotelt tal van tips, tricks en best practices voor die het goede bestuur van het familiebedrijf bevorderen. Tony Klaasen, medezaakvoerder bij Klaasen & Co uit Ravels, was tijdens de vorige editie ook van de partij. “Een aanrader”, zo zegt Tony.
Governance
Familie

Alcopa - De familie is in alles als een geheel

De Dag van het Familiebedrijf stond dit jaar in het teken van goed bestuur van familiebedrijven. Naar goede gewoonte komen tijdens de Dag een aantal getuigenissen aan bod, en dat was dit jaar niet anders. Als vierde en laatste getuigde Philippe Moorkens, lid van de raad van bestuur van Alcopa en voorzitter van de familieraad, over de governance binnen de familiale holding.
Governance
Familie

Bristol - Tot de kern komen

Op de dag voor het Familiebedrijf op dinsdag 1 oktober kwamen vier getuigenissen over goed bestuur in familiebedrijven aan bod. Elise Vanaudenhove, CEO bij Bristol, gaf de aanwezigen een inzicht in de familiale governance binnen de groep Bristol Euro Shoe Group. Een interessante kijk achter de schermen van een bedrijf dat heel bewust met familiale governance omgaat.
Governance
Familie

Terre Bleue: Externe bestuurders objectiveren de opvolging

De Dag van het Familiebedrijf stond dit jaar in het teken van governance in familiebedrijven. Vier boeiende getuigenissen illustreerden het belang van een goede governancestructuur. Dirk Perquy, uitvoerend voorzitter van de Raad van Bestuur van Terre Bleue, gaf de aanwezigen een inzicht in het ontstaan en de evolutie van de Raad van Bestuur binnen zijn bedrijf.