Opvolging
Eigendom
Strategie

M&A bij familiebedrijven: 'Het gaat altijd over mensen'

Een recent onderzoek van advocatenkantoor Contrast stelde vast dat in heel wat Belgische bedrijfsovernames ook durfkapitaalfondsen betrokken zijn. De onderzoekers onderscheidden bovendien een aantal belangrijke trends bij bedrijfsovernames. We spraken met Bart Bellen en Céline Mergeay van Contrast, die ons de resultaten van het onderzoek toelichtten. Bovendien legden we ons oor te luisteren bij Jorn De Neve (KPMG) en Bart Ferrand (Belfius). Zij geven ons een inzicht in de M&A-praktijk voor familiebedrijven.
Opvolging
Familie
Strategie

Family Business Leader: 'De jongste generatie werkt aan de toekomst'

Voor het nagelnieuwe Family Business Leader-traject slaat familiebedrijf.be de handen in elkaar met Voka - KvK Limburg, RCEF (UHasselt) en Motmans & Partners. Tijdens dit unieke traject maakt de (toekomstige) familiale CEO een toekomstplan op voor het eigen familiebedrijf vanuit de verschillende perspectieven van een familiebedrijf: owning, managing en governing. We zoomen niet alleen in op alle aspecten van het runnen van een familiebedrijf, maar je gaat ook zelf actief aan de slag om een toekomstplan uit te werken.
Governance
Familie

Pirre Wuytack: 'Familie is een fantastisch spanningsveld'

De koude kant, zo wordt aangetrouwde familie binnen een familiebedrijf soms omschreven. Maar dat is niet altijd het geval. Er zijn immers familiebedrijven die de schoonfamilie met open armen verwelkomen. Zo ook bij steenbakker Vandersanden, waar schoonzoon Pirre Wuytack als CEO van het familiebedrijf al 32 jaar de touwtjes stevig in handen heeft. “Familie is een fantastisch spanningsveld,” aldus Pirre.
Governance
Familie
Strategie

Peter De Sutter (E5): 'We zijn geboren en opgeleid als echte ondernemers'

2021 startte met goed nieuws voor E5 Mode. De groep maakte onder de ervaren vleugels van Peter en Kristof De Sutter een doorstart. Met hun familiebedrijf Ansi zijn de broers De Sutter gepokt en gemazeld in de textiel- en confectiesector. “Het is altijd onze ambitie geweest om een rechtstreekse relatie met de consument uit te bouwen,” aldus Peter De Sutter.
Governance
Familie

Tim De Smet (Thompson): 'Onze klanten appreciëren de korte lijn'

Corona zorgde voor een stevige aardbeving in zowat alle sectoren. Hoewel sommige bedrijven nog steeds noodgedwongen de deuren gesloten houden, voelen andere bedrijven net een positieve impact van de crisis. Zo ook bij Thompson, de gekende fietsenproducent uit Geraardsbergen. Net als bij hun concurrenten is er een gevoelige stijging in de vraag naar hun wielerfietsen, mountainbikes en e-bikes. Een opsteker in het jaar dat het fietsenmerk zijn eeuwfeest viert.
Governance
Eigendom
Familie

Kathleen en Johan Verhelst: 'We blijven de vierde generatie van het familiebedrijf'

Groep Verhelst, een begrip in de bouwwereld, gaat voortaan door het leven als twee verschillende ondernemingen: Bouwmaterialen Verhelst en Aannemingen Verhelst. Aan het hoofd staan respectievelijk Kathleen en Johan, zus en broer. Voor de familie was de splitsing van het familiebedrijf een manier om om te gaan met een complexer wordende familiale governance.
Familie
Strategie

Philip Demot: 'De familie wil als rolmodel fungeren'

Op 16 maart werden de nieuwe Best Workplaces van België bekendgemaakt. Familiebedrijf Democo Group, een groep met verschillende bouwbedrijven, eindigde in de top vijf bij de grote organisaties. Een bekroning op het harde werk van alle medewerkers, volgens familiaal gedelegeerd bestuurder Philip Demot.
Strategie

Julie Lietaer trekt met Ariadne Innovation voluit de kaart van duurzaamheid

Julie Lietaer, co-CEO van European Spinning Group en oud-deelneemster aan de Opvolgersacademie, stelde begin dit jaar haar nieuwe start-up voor: Ariadne Innovation. Met Ariadne wil Julie de volledige textielsector verduurzamen. Het was meteen goed voor een nominatie voor de Textirama Award, die begin maart werd uitgereikt.
Governance
Familie

Christine De Dijcker: 'Familiale governance is steeds een work in progress'

Op woensdag 3 maart sloot Christine De Dijcker, co-eigenaar en familiaal bestuurder bij ECS-2XL, de laatste sessie van de opleiding Bestuurder zijn in een familiebedrijf af. Met haar openhartige getuigenis over het pad dat de familie De Dijcker aflegde op het vlak van familiale governance wist ze de deelnemers aan haar lippen te kluisteren.
Governance
Strategie

Xavier Baeten (Vlerick): 'Zoek als familiebedrijf voor de verloning van de CEO een balans tussen financiële en niet-financiële performance indicatoren'

Het jaarlijkse onderzoek van het Executive Remuneration Research Centre van Vlerick Business School toont een aantal interessante verbanden aan tussen de verloning van CEO’s van beursgenoteerde bedrijven enerzijds en de bedrijfsprestaties op korte en middellange termijn anderzijds. Zo stelden de onderzoekers vast dat een hoger aandeel van de variabele verloning het bedrijfsresultaat op korte termijn positief beïnvloedt. Op de middellange termijn keert dat effect zich echter om.