Opvolging
Familie

Michèle Lievens: 'De lockdown was het ideale moment voor een overname'

Het familiebedrijf overnemen in volle coronacrisis, het is geen voor de hand liggende beslissing. En toch is het precies wat Michèle Lievens in juni vorig jaar deed. Ze nam het familiebedrijf LF Trading over van haar ouders. Of ze het opnieuw zou doen? Zonder twijfel!
Familie
Strategie

'Erken de waarde en de kracht van het overgenomen bedrijf'

Het West-Vlaamse familiebedrijf Vandewiele neemt zijn Italiaanse sectorgenoot Savio Group over en ziet zo zijn omzet verdubbelen. Het is de grootste overname ooit voor het Kortrijkse bedrijf, en past binnen de groeistrategie van topman Charles Beauduin. We spraken met Patrick De Schutter, bedrijfsrevisor bij KPMG en co-gedelegeerd bestuurder van familiebedrijf.be, over de voor- en nadelen van overnames bij familiebedrijven.
Governance
Familie

Dirk Coorevits (Soudal): 'De langetermijndoelstellingen van de niet-familiale manager moeten samenlopen met die van de aandeelhouders'

Dirk Coorevits mag zichzelf sinds woensdag Trends Manager van het Jaar 2020 noemen. Als CEO van het familiebedrijf Soudal verzilverde hij daarmee zijn derde opeenvolgende nominatie voor de titel. Een bekroning op zijn loopbaan van 38 jaar binnen Soudal, waarvan maar liefst 22 jaar als CEO. Een uitgelezen moment om met hem te praten over zijn ervaring als niet-familiaal manager binnen een familiebedrijf.
Governance
Familie

Geert Verachtert: "Op elk moment de continuïteit van het bedrijf verzekeren"

Wat doe je als de CEO of algemeen directeur van je bedrijf plots niet meer in staat is om zijn of haar functie uit te oefenen? Een moeilijke vraag waarop geen pasklaar antwoord bestaat. Het overkwam recent familiebedrijf Geysen, dat onverwacht afscheid moest nemen van zijn CEO Marc Morioux. Bij het opvangen van de plotse lacune speelde de raad van bestuur een cruciale rol.

Nathalie Siccard: 'Bestuurder in een familiebedrijf zou verplichte opleiding moeten zijn'

Als gedelegeerd bestuurder van familiebedrijf Patroba Family Bakers staat professionalisering hoog op de agenda van Nathalie Siccard. Na een tiental jaar binnen het familiebedrijf wilde Nathalie een volgende stap zetten. En dus nam ze deel aan de opleiding Bestuurder in een familiebedrijf.
Opvolging
Familie

Barbara Van Wonterghem: "Er is iets anders voor me weggelegd"

Barbara Van Wonterghem runde 15 jaar lang samen met haar broer Gregory het familiebedrijf Huis Van Wonterghem. Tot ze enkele jaren geleden fysieke klachten kreeg. Na een lange zoektocht besliste Barbara uit het familiebedrijf te stappen en een eigen coachingpraktijk op te starten, Inside Out Coaching. Een portret van een atypische opvolging.
Eigendom
Familie

Ubbe Descamps: "Laat retailers bewijzen dat ze veilig kunnen werken"

De tweede lockdown betekent opnieuw een gedwongen sluiting voor heel wat familiebedrijven. Een maatregel die belangrijke gevolgen heeft, in het bijzonder voor bedrijven met een grote voorraad die nu niet verkocht kan worden. Eén ervan is Brooklyn, een familiale retailketen met winkels verspreid over Oost- en West-Vlaanderen. Ubbe Descamps, eigenaar en deelnemer aan de Opvolgersacademie enkele jaren geleden, trok afgelopen week met een video op sociale media aan de alarmbel.
Familie
Strategie

Patrick De Schutter: Vijf tips hoe de coronacrisis zonder financiële kleerscheuren te doorstaan

Tijdens de Dag van het Familiebedrijf op 6 oktober kwamen verschillende sprekers aan het woord over het centrale onderwerp “Familiebedrijven: Sterker uit de crisis!”. Zo ook Patrick De Schutter, bedrijfsrevisor bij KPMG en co-gedelegeerd bestuurder van familiebedrijf.be. Hij zette vijf tips op een rijtje om de coronacrisis zonder al te grote financiële kleerscheuren door te komen.
Governance
Eigendom
Familie

Jozef Lievens: "Maak alles bespreekbaar in het eigenaarsteam"

Tijdens de Dag van het Familiebedrijf stelde Jozef Lievens, partner bij Roots Advocaten en co-gedelegeerd bestuurder van familiebedrijf.be zijn nieuwste boek voor. Met “Een sterk eigenaarsteam, troef voor het familiebedrijf” belicht hij een belangrijk onderdeel van de governance driehoek, de eigenaars.
Familie
Strategie

Ignace Van Doorselaere: "We moeten terug naar de essentie van het bedrijf"

Op dinsdag 6 oktober ging in de Handelsbeurs in Gent naar jaarlijkse gewoonte de Dag van het Familiebedrijf door. Via een livestream werden de boeiende getuigenissen en uiteenzettingen tot op kantoor of in de huiskamer van de deelnemers gebracht. Ignace Van Doorselaere, CEO bij Neuhaus, beet de spits af met een boeiende keynote rond 4F, oneindig denken en de invloed van covid-19 op Neuhaus.