Familie

Studie bevestigt: familiebedrijven creëren meer waarde

Als het om waardecreatie gaat, is Warren Buffett nog altijd voor velen hét lichtend voorbeeld. Wanneer enkel rekening gehouden wordt met de boekwaarde van zijn holding Berkshire Hathaway, blijkt dat de beursgoeroe de waarde sinds 1964 met gemiddeld 18,7% wist op te trekken. Vermogensbeheerder Value Square berekende echter dat zeven bedrijven op de Brusselse beurs het de voorbije tien jaar nog beter deden dan Buffett. Bovendien wordt nog eens bevestigd dat familiebedrijven beter scoren dan bedrijven met een versnipperd aandeelhouderschap.
Familie

Wat familiebedrijven kunnen leren van de Red Lions

Op dinsdag 17 mei vond Follow Up plaats, het jaarlijkse next gen event van familiebedrijf.be. Hockeycoach Shane McLeod kwam vertellen over zijn unieke parcours met de Red Lions, de Belgische nationale mannenhockeyploeg die op de Olympische Spelen in Rio (2016) zilver behaalde en vijf jaar later goud in Tokyo. Hoe maak je van een ‘good team’ een ‘great team’, en welke lessen kan je toepassen op het team binnen je familiebedrijf?
Familie

De weg naar goud voor familiebedrijven.

Hoe maak je ook van het team binnen je familiebedrijf een topteam? Hoe hou je de visie van het bedrijf levendig én concreet? En hoe bouw je een ‘circle of trust’ in een familiebedrijf? Alumnus van de allereerste editie van de Opvolgersacademie Ubbe Descamps (2de generatie bij modeketen Brooklyn) en Koen Thewissen (3de generatie bij bouwbedrijf Ebema) traden tijdens Follow Up in dialoog met Shane McLeod.
Familie

Wat onthielden deze opvolgers van Shane McLeods keynote?

Een zaal vol jong talent luisterde aandachtig naar de keynote van Shane McLeod en het panelgesprek met Ubbe Descamps en Koen Thewissen. Na afloop legden we ons oor te luisteren bij vier alumni van de Opvolgersacademie om te horen wat zij van deze avond onthielden.
Eigendom

Gunstregime voor familiebedrijven in de schenk- en erfbelasting binnenkort volledig uitgesloten bij residentieel vastgoed?

In het Vlaamse Parlement werd recent een nieuw voorstel van decreet ingediend dat voorziet dat vennootschappen worden uitgesloten van het gunstregime voor de overdracht van familiebedrijven in de schenk- en erfbelasting zodra er ook maar het minste residentieel vastgoed aanwezig is in de vennootschap of in een dochtervennootschap. Onder de huidige regeling is dergelijke uitsluiting niet voorzien voor zover de vennootschap een reële economische activiteit uitoefent.
Familie
Strategie

"Het familiebedrijf is het oudste kind"

Met ‘Developing and sustaining a successful family business. A solution-focused guide’ schreef klinisch psycholoog en bedrijfseconoom Louis Cauffman een praktijkgericht boek boordevol ideeën, voorbeelden en suggesties die familiebedrijven helpen de uitdagingen aan te gaan die onlosmakelijk verbonden zijn met hun bestaan en hun groei. Daarbij loopt één van zijn stokpaardjes – de oplossingsgerichte psychologie – als een rode draad door het verhaal van John en Annie, een koppel dat zijn eigen bedrijf start, uitbouwt en uiteindelijk ook overdraagt aan de volgende generatie. Maar wat is die oplossingsgerichte psychologie nu precies? Hoe kan ze familiebedrijven helpen en wat is The Solution Tango?
Familie
Strategie

Spaas Kaarsen is verkozen tot Familiebedrijf van het jaar

Een geschiedenis die teruggaat tot 1853. 320 werknemers. Een omzet van 92 miljoen euro en de ambitie om dit jaar de kaap van 100 miljoen te halen. Marktleider in België en een referentie in Europa. Geleid door de vijfde generatie én volledig in handen van de familie Spaas. Voorgaande regels lezen niet enkel als de identiteitskaart van Spaas, het zijn ook stuk voor stuk argumenten die de jury van de Family Business Award of Excellence 2022 overtuigden om het familiebedrijf de award van ambassadeur toe te kennen, waarmee Spaas Kaarsen de achtste naam op het lijstje van winnaars van de afgelopen jaren is, na CartaMundi, Duvel Moortgat, Sipef, Vandersanden Group, La Lorraine Bakery Group, Reynaers Aluminium en Cosucra.
Strategie

Upcoming Webinar: "De impact van Corona op het HR-beleid van familiebedrijven."

De coronacrisis heeft heel wat veranderingen met zich meegebracht, ook op vlak van HR. Maar wat heeft de pandemie ons de afgelopen twee jaar nu precies geleerd? Wat zijn de nieuwe verwachtingen van werknemers en hoe moeten familiebedrijven deze verwachtingen inlossen? Hoe passen werkgevers het hybride werken toe en hoe vermijden ze een grote ontslaggolf? Tania Pittoors, Head of People & Change voor KPMG Advisory, biedt op deze en nog andere vragen een antwoord tijdens een webinar.
Governance
Strategie

John-Eric Bertrand en Piet Dejonghe co-CEO’s bij Ackermans & Van Haaren: de uitdagingen van gedeeld leiderschap

Eind februari werd John-Eric Bertrand, zoon van Ackermans & van Haaren-voorzitter Luc Bertrand, aangesteld als co-CEO van de investeringsmaatschappij boven o.a. baggergroep DEME en Bank van Breda. Samen met CFE-topman Piet Dejonghe neemt hij de fakkel over van huidig CEO Jan Suykens. Twee CEO’s dus in plaats van één. Hoe uitzonderlijk is dit en wat zijn de voordelen en valkuilen van co-CEO’s voor een familiebedrijf? Professor Johan Lambrecht (KULeuven), specialist ter zake, legt de eigenheden van meerhoofdig leiderschap uit.
Opvolging
Governance
Familie

Maarten Wauters (Vandersanden) : “Wij waken des te meer over onze familiale waarden, op vraag van onze medewerkers zelf”

Baksteenfabrikant en familiebedrijf Vandersanden uit Bilzen won bij zijn eerste deelname meteen een Belgian Construction Award in de categorie Innovatie. De steenbakkerij die kort na WOI het licht zag, is uitgegroeid tot een heuse groep met 800 medewerkers en 11 fabrieken in België, Nederland en Duitsland. Intussen is de vierde generatie aan de slag binnen het bedrijf. R&D Manager Maarten Wauters vertelt ons wat het familiale karakter voor hen betekent en wat de uitdagingen zijn voor die vierde generatie.