Sofie Lerut

Sofie Lerut legt zich binnen het advocatenkantoor Roots Advocaten toe op familiebedrijven, in het bijzonder op governance, opvolging en conflicten tussen vennoten.

Zij is houdster van een Certificate in Family Business Advising en een Advanced Certificate in Family Business Advising, uitgereikt door het Amerikaanse Family Firm Institute, en van een Certificaat Adviseur Familiebedrijven, uitgereikt door het Instituut voor het Familiebedrijf in samenwerking met EHSAL Management School. Zij werd in oktober 2015 benoemd tot Fellow van het Family Firm Institute.

Sofie verzorgde samen met Jozef Lievens de redactie van de Code Buysse III en is gastdocent aan de EHSAL Management School in de opleidingen “Adviseur familiebedrijven” en “Governance”.

Sofie is licentiaat in de rechten (KU Leuven). Zij behaalde een DEA strafrecht aan de Université Paris II (Panthéon-Assas) en een Master in Europees recht aan het Europacollege. Zij is sinds 1995 lid van de balie van Kortrijk.

Blogartikels

Strategie

Informeel management is een extra troef in familiebedrijven

Uit een recent Nederlands onderzoek onder meer dan vijfhonderd familiebedrijven en bijna driehonderd niet-familiebedrijven is gebleken dat familiebedrijven over het algemeen beter scoren op het vlak van informeel management, én dat dit een troef is voor familiebedrijven: het maakt hen financieel succesvoller, productiever en innovatiever.
Governance

Houdt u uw raad van bestuur regelmatig tegen het licht?

Wij hebben al meermaals de voordelen bepleit van een actieve raad van bestuur met externe leden. Eens zo’n raad van bestuur up and running is, verdient het aanbeveling om op geregelde tijdstippen een evaluatie te organiseren. Door enerzijds de werking van de raad van bestuur als geheel en anderzijds de individuele bestuurders te laten evalueren, krijgt u zicht op zowel de positieve punten als deze die voor verbetering vatbaar zijn. De werking of samenstelling van het bestuur kan waar nodig bijgestuurd en op die manier haalt u het beste uit uw raad van bestuur.
Governance
Familie

Wat is het verschil tussen een raad van advies en een raad van bestuur?

Geregeld spreken we met familiale ondernemers die externen aan boord willen halen als klankbord, maar twijfelen over de wijze waarop ze die personen bij het familiebedrijf wensen te betrekken: als lid van een raad van advies of als extern lid van het bestuursorgaan. Beide pistes hebben zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.