Sofie Lerut

Sofie Lerut legt zich binnen het advocatenkantoor Roots Advocaten toe op familiebedrijven, in het bijzonder op governance, opvolging en conflicten tussen vennoten.

Zij is houdster van een Certificate in Family Business Advising en een Advanced Certificate in Family Business Advising, uitgereikt door het Amerikaanse Family Firm Institute, en van een Certificaat Adviseur Familiebedrijven, uitgereikt door het Instituut voor het Familiebedrijf in samenwerking met EHSAL Management School. Zij werd in oktober 2015 benoemd tot Fellow van het Family Firm Institute.

Sofie verzorgde samen met Jozef Lievens de redactie van de Code Buysse III en is gastdocent aan de EHSAL Management School in de opleidingen “Adviseur familiebedrijven” en “Governance”.

Sofie is licentiaat in de rechten (KU Leuven). Zij behaalde een DEA strafrecht aan de Université Paris II (Panthéon-Assas) en een Master in Europees recht aan het Europacollege. Zij is sinds 1995 lid van de balie van Kortrijk.

Blogartikels

Opvolging
Governance
Familie

Hoe werkt u aan de professionalisering van uw bedrijfsfamilie?

Het belang van de professionalisering van het eigenaarschap in een familiebedrijf kan niet overschat worden. Hieraan moet bewust gewerkt worden zodat de familie een eendrachtige en goed functionerende groep wordt, en een efficiënte en competente speler in de beslissingsprocessen. Het uiteindelijke doel is immers het bijdragen tot de goede werking en de levensduur van het familiebedrijf. Hoe kan men daaraan werken?
Governance
Strategie

Informeel management is een extra troef in familiebedrijven

Uit een recent Nederlands onderzoek onder meer dan vijfhonderd familiebedrijven en bijna driehonderd niet-familiebedrijven is gebleken dat familiebedrijven over het algemeen beter scoren op het vlak van informeel management, én dat dit een troef is voor familiebedrijven: het maakt hen financieel succesvoller, productiever en innovatiever.
Governance

Houdt u uw raad van bestuur regelmatig tegen het licht?

Wij hebben al meermaals de voordelen bepleit van een actieve raad van bestuur met externe leden. Eens zo’n raad van bestuur up and running is, verdient het aanbeveling om op geregelde tijdstippen een evaluatie te organiseren. Door enerzijds de werking van de raad van bestuur als geheel en anderzijds de individuele bestuurders te laten evalueren, krijgt u zicht op zowel de positieve punten als deze die voor verbetering vatbaar zijn. De werking of samenstelling van het bestuur kan waar nodig bijgestuurd en op die manier haalt u het beste uit uw raad van bestuur.