Familie

Dag van het Familiebedrijf brengt het eerste Belgische onderzoek naar Family Offices

In opdracht van Het Familiebedrijf bracht Professor dr. Anneleen Michiels, samen met Prof. dr. Wim Voordeckers en PhD studente Silke Vandermeulen (UHasselt) het Belgische landschap rond family offices in kaart. Op de Dag van het Familiebedrijf op 3 oktober deelt ze haar bevindingen, en zet ze ook een en ander in perspectief ten opzichte van internationale ontwikkelingen.
Familie

Dag van het familiebedrijf - Family offices

Het familiebedrijf is voor veel bedrijfsfamilies het belangrijkste onderdeel van hun vermogen. Als het familiebedrijf groeit en het vermogen toeneemt, komen een aantal vragen naar boven. Wat doen we met de inkomsten uit de bedrijfsactiviteiten: herinvesteren we die in het bedrijf, keren we een deel uit, gaan we samen diversifiëren? Hoe diversifiëren we? Is een family office iets voor mijn familiebedrijf?
Governance
Familie
Professionalisering

"Als adviseur familiebedrijven moet je een helikoptervisie hebben"

Familiebedrijven hebben een andere eigenheid en dynamiek dan andere bedrijven. In hun begeleiding en advies vergen ze dan ook een eigen aanpak. Samen met de Ehsal Management School organiseert ‘Het Familiebedrijf’ dan ook sinds vele jaren de opleiding ‘Adviseur Familiebedrijven’ die zicht richt tot iedereen die specialist wil worden in familiebedrijven, van boekhouders-fiscalisten en juristen over bankiers, private bankers tot vermogensbeheerders. Advocaat Joris Roesems van FaluPartners volgde vorig jaar de opleiding en deelt graag zijn ervaringen.
Eigendom

Successiedecreet: privé vastgoed mag in familiebedrijf

Volgens het Grondwettelijk Hof is het gunstregime in de Vlaamse schenk- en erfbelasting voor familiebedrijven niet in strijd met de Grondwet indien een familiale vennootschap een economische activiteit uitoefent, maar daarbij vastgoed aanhoudt dat niet of slechts gedeeltelijk voor die economische activiteit gebruikt wordt.