Werken met een niet familiale CEO. Het belang van visie, respect en vertrouwen

De CEO moet beseffen dat er binnen een familiebedrijf heel wat emotie komt kijken
Herman Van de Velde en Marleen Vaesen (Van de Velde)

Langetermijnvisie

Herman Van de Velde en Marleen Vaesen, respectievelijk voorzitter en ex-CEO van Van de Velde, beten de spits af. Het familiebedrijf bestaat dit jaar trouwens 103 jaar en is intussen 25 jaar beursgenoteerd. Zowel voor Herman Van de Velde als voor Marleen Vaesen is duidelijkheid dé sleutel voor een goede samenwerking.

Herman: “Het moet duidelijk zijn wie wat doet en dat kan zich ook uiten in zaken die op het eerste gezicht futiel kunnen lijken. Zo heb ik geen bureau meer in het bedrijf zodat duidelijk is dat iemand anders CEO is. Anderzijds moet je als bedrijf wel waken over de continuïteit.”

Marleen: “Binnen de familie moet er een duidelijke alignment zijn over de visie. Alle neuzen moeten in dezelfde richting staan. Daarnaast moet er wederzijds vertrouwen zijn en een goede governance.”

Voor Marleen Vaesen, die op 1 mei opgevolgd werd door Peter Corijn, is de langetermijnvisie die familiebedrijven typeert alvast een troef voor de externe CEO: “Toen de cijfers binnenkwamen in volle Covidcrisis, was dat even slikken, maar de familie nam dat zeer rustig op. ‘We hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd, dan zal dit nu ook wel lukken’ was de boodschap. Anderzijds moet je als externe CEO aanvaarden dat er ook over het bedrijf gesproken wordt zonder dat je erbij bent, bijvoorbeeld op de wekelijkse familiebijeenkomsten op zondag.”

Het belang van de lange termijn beaamt ook Herman: “Onze visie is altijd geweest dat het bedrijf beter moet zijn dan ervoor wanneer we het aan de volgende generatie doorgeven. Dan werk je per definitie op de lange termijn.”

Waar ze dan vooral op letten bij het aantrekken van een niet- familiant als CEO?

Herman: “De persoonlijkheid is het belangrijkste. Er moet een juiste fit zijn. De CEO moet beseffen dat er binnen een familiebedrijf heel wat emotie komt kijken en dus moet hij of zij daarmee overweg kunnen. Maar laat er geen twijfel over bestaan: als je in je familie de juiste opvolger hebt – en dat moet je objectief beoordelen – dan moet je niet twijfelen en voor de familie gaan. Het is wel belangrijk dat je daar heel transparant over communiceert met de CEO.”