Daniël Coopman: een gepassioneerd pionier

Jozef Lievens

Het overlijden van Daniël Coopman maandag jongstleden dompelt de wereld van het Vlaamse familiebedrijf in rouw. Samen met zijn echtgenote Edith de Baets, een der eerste vrouwelijke licentiaten in de economie, heeft hij Ter Beke uitgebouwd tot een performant beursgenoteerd familiebedrijf. Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag boden zijn kinderen hem een boek over zijn leven en de geschiedenis van Ter Beke aan. Het leest als een soort handboek over de evolutie van een modelfamiliebedrijf en bevat heel wat lessen. Zoals vele familiale ondernemers had Daniël Coopman een passie voor zijn vak en voor zijn product. Salami omschreef hij als “nen moeilijken artikel”. Ook in het weekend was hij op de zaak want “de salami’s moesten verder worden gedroogd en dan moest je afhankelijk van het weer de luiken al wat meer open of dicht zetten”. “Den boas”, zoals Daniël Coopman in Ter Beke steevast genoemd werd, deed dat zelf. Daniel Coopman was het schoolvoorbeeld van de lerende ondernemer. Hij deinsde er niet voor terug om zelfs op zondagmorgen les te volgen bij de kamer van koophandel te Gent. Vanaf de jaren zeventig zetten Daniel Coopman en zijn echtgenote een zelden gezien verhaal van professionalisering van hun familiebedrijf neer: - Zij deden vrij vlug een beroep op een externe CEO in de persoon van Luc de Bruyckere, die er gans zijn carrière zou doorbrengen. - Ook op andere plaatsen kregen externen veel ruimte. Daniël Coopman zei hierover: “Het is te vergelijken met een voetbalploeg. Je moet ervoor zorgen dat elke speler op de voor hem beste plaats terechtkomt, het heeft geen zin om met elf man in het doel te gaan staan”. - Na een raad van advies opteerde Ter Beke voor een raad van bestuur met externen. Dit alles gebeurde op het ogenblik dat er van codes inzake corporate governance nog geen sprake was. - Ter Beke realiseerde de eerste beursgang van een middelgroot familiebedrijf. Het was hierbij de trendsetter voor anderen (Lotus, Van de Velde e.a.). - Met de alliantie met Pluma zorgde Ter Beke voor een van de eerste samenwerkingsverbanden tussen familiebedrijven. Al deze stappen gebeurden op initiatief of minstens met de goedkeuring van Daniël Coopman en zijn echtgenote. Zij gaven volop ruimte aan Luc de Bruyckere en zijn omgeving. Met Daniel Coopman is derhalve een belangrijke figuur in de recente geschiedenis van de Vlaamse familiebedrijven heengegaan. Last but not least dient vermeld dat Daniël Coopman in de omgang een bijzonder minzaam en joviaal man was met vaak pretlichtjes in de ogen. Zeker wanneer hij het had over Ter Beke, over zijn kinderen en kleinkinderen of over zijn geliefde sportwedstrijden. Jozef Lievens

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer