Familievergaderingen: communiceer vanuit het hart

Jozef Lievens

Het scenario is gekend. Na veel discussies wordt er beslist om een familievergadering te organiseren waarop men de familiale eigenaars wil informeren over het reilen en zeilen van het familiebedrijf.

Men denkt dat de te verstrekken informatie nagels met koppen moet slaan en zeer robuust moet zijn. De CFO wordt opgetrommeld om op grondige wijze de cijfers voor te stellen. De man neemt zijn taak ernstig en bereidt een powerpointpresentatie van meer dan 100 slides voor, vol cijfers en tabellen. Financieel jargon wordt daarbij niet geschuwd. De presentatie van de CFO wordt bovendien aan het begin van de vergadering gepland. Zij duurt bijna twee uur. Gevolg: na een half uur haakt 80 % van de aanwezigen af. Zij beginnen driftig door hun smartphone te scrollen.

Bovenstaand scenario ontrolt zich helaas in veel familiebedrijven. Enkele tips om het anders en beter te doen:

  • Familievergaderingen worden georganiseerd om betrokkenheid te stimuleren. Betrokkenheid rust op een emotionele band tussen de eigenaars en het familiebedrijf. Vertel dus verhalen die eigenaars vervullen van trots. Laat de powerpoints achterwege en communiceer vanuit het hart.
  • Maak de familievergaderingen zo actief mogelijk. De familie Van Roey bezoekt jaarlijks samen met het management enkele belangrijke werven. Op die manier ervaren de familiale eigenaars aan den lijve waarmee het familiebedrijf bezig is.
  • Betrek zeker ook de jonge generatie.
  • Laat de deelnemers in groepjes discussiëren over bepaalde onderwerpen
  • Zorg voor een portie fun onder de vorm van een quiz of andere interactieve initiatieven.

Op die manier worden familievergaderingen aantrekkelijk en riskeer je niet dat volgend jaar slechts de helft van de familieleden opdagen.


Jozef Lievens

Roots Advocaten

Professor EMS

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer