Hoe als familie omgaan met een externe investeerder?
Gastblog MooreOf het nu kadert binnen een proces van familiale overdracht of ter ondersteuning van een uitgestippelde bedrijfsstrategie, de intrede van een externe investeerder als bijkomende aandeelhouder is voor ondernemende families steeds een belangrijk scharniermoment.
Een nieuwe investeerder kan met kapitaal en expertise een hefboom betekenen voor het bereiken van de strategische doelstellingen van zowel het familiebedrijf als zijn aandeelhouders. Tegelijk brengt een externe partij ook nieuwe perspectieven en verwachtingen met zich mee die kunnen afwijken van deze van de familie. We geven graag enkele handvaten mee die kunnen helpen bij het navigeren doorheen deze transitie.
De juiste partner
Het selecteren van de juiste investeerder gaat verder dan louter financiële overwegingen. Benader investeerders die de waarden van de familie en de bedrijfscultuur delen. Overeenstemming met betrekking tot de strategische richting en ondernemersfilosofie is essentieel voor een duurzaam partnerschap. Bovendien kan een externe investeerder waardevolle expertise met zich meebrengen die vandaag nog niet aanwezig is binnen het familiebedrijf. Dit is kennis die als hefboom kan gebruikt worden voor het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen.
Een transactiestructuur op maat
Het aantrekken van een externe co-investeerder kan gepaard gaan met verschillende transactiestructuren. Een investering kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van een (gedeeltelijke) verkoop van aandelen of een zuivere kapitaalinbreng in het familiebedrijf, onder de vorm van een meerderheid -of minderheidsbelang in het aandeelhouderschap, door een inbreng van louter eigen vermogen of een combinatie met vreemd vermogen en/of eventuele tussenvormen enz. Elke structuur heeft een eigen dynamiek met betrekking tot de financiële impact, het risicoprofiel & de zeggenschap over het familiebedrijf. Het is dan ook van belang een structuur te hanteren die de vooropgestelde doelstellingen van het familiebedrijf en de bedrijfsfamilie onderschrijft.
Goede onderlinge afspraken
Maak van bij de start transparante afspraken op het niveau van de bestuurskamer, die de belangen van de familie en externe investeerders in evenwicht houden. Definieer heldere besluitvormingsprocessen, rollen en verantwoordelijkheden om eventuele conflicten te minimaliseren. Een goed onderbouwde aandeelhoudersovereenkomst is essentieel in dit proces en zal een efficiënte bedrijfsvoering ten goede komen.
Wat bij een exit?
Wanneer je een partnerschap aangaat met een externe co-investeerder weet je dat het van bij de start op een bepaald moment ook zal eindigen. Elke investeerder heeft immers zijn eigen investeringshorizon. Het vooraf uittekenen van duidelijke uitstapmechanismen of eventuele terugkoopbepalingen kan spanningen voorkomen en zorgen voor een soepele overgang op het moment van exit.
De intrede van een externe co-investeerder is een belangrijke mijlpaal voor een familiebedrijf. Een succesvol gezamenlijk traject vraagt steeds een gezonde balans tussen enerzijds het omarmen van de voordelen van een co-investeerder in lijn met de strategische doelstellingen van het familiebedrijf en de bedrijfsfamilie, en anderzijds het bewaken van de essentie van het familiebedrijf.
Auteur: Wim Ost, Partner Debt & Equity Funding bij Moore
- 12/03/2024