Hoe ruzie over geld vermijden

Jozef Lievens

In een familiebedrijf draait het vaak om macht, carrières, relaties, waarden en geld.

Aan dit laatste aspect is een groot deel van het recente boek “Geld en Generaties” van Annelien Michiels gewijd (Lannoo Campus).

Centraal in het boek staat het concept money scripts. Money scripts zijn overtuigingen met betrekking tot geld waarvan men zich als bedrijfsfamilie niet altijd bewust is.

In het boek komen een viertal money scripts aan bod :

  • Money worship, het geloof dat geld alle problemen kan oplossen.
  • Money avoidance, de neiging om geld als negatief te ervaren.
  • Money status, een competitieve visie op geld als middel om status en prestige te verweven.
  • Money vigilance, het geloof dat geld een bron van schaamte, geheimhouding of angst is.

Het ligt voor de hand dat er zich binnen een bedrijfsfamilie ernstige conflicten kunnen voordoen wanneer de diverse leden van de familie er verschillende money scripts op na houden. Om dit te vermijden raadt de auteur volgende werkwijze aan :

  • Elk familielid moet beginnen met het onderzoeken van de eigen overtuigingen over geld. Dit vergt diepgaande zelfreflectie.
  • Vervolgens kunnen de diverse leden van de bedrijfsfamilie hun persoonlijke money scripts delen, waardoor er wederzijds begrip ontstaat en spanningen verminderen.
  • Door als familie te bespreken hoe geld en vermogen ervaren worden, kunnen gezamenlijke doelstellingen worden vastgesteld en conflicten vermeden worden.


Michiels wijst er terecht dat het werken rond money scripts emotionele reacties kan oproepen die bijstand van een ervaren expert in veel gevallen noodzakelijk zal maken.

De problematiek van omgaan met geld was tot nu toe in de nederlandstalige familiebedrijvenliteratuur stiefmoederlijk behandeld. Het is de verdienste van dit boek om dit belangrijke thema op de agenda te hebben gezet.

Jozef Lievens
Roots Advocaten
Het Familiebedrijf


Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer