Mythes rond het familiebedrijf: "Het zijn kmo's"

In ons land is 99,8 procent van de ondernemingen een kmo of een bedrijf met minder dan 250 werknemers volgens de Europese kmo-definitie. Daarmee is België een kmo-land, maar dat is zeker niet uniek. Ook in andere Europese landen en de Verenigde Staten is de overgrote meerderheid van de bedrijven klein of middelgroot.

Het gros van de kmo’s is een familiebedrijf en omgekeerd is ook het merendeel van de familiebedrijven een kmo. Een familiebedrijf is dan een bedrijf waar een familie de voornaamste eigenaar is en zetelt in het bestuur en/of in de dagelijkse leiding.

Ook familiebedrijven in top 10 grootste bedrijven

Toch is het fout om familiebedrijven zomaar als een synoniem van kmo’s te zien. Onderzoek van het IFB wees eerder al uit dat ook 55 procent van de grote ondernemingen (met minstens 200 werknemers) een familiebedrijf is.

Nieuw onderzoek van de Spaanse universiteit van Sevilla toont eveneens aan dat familiebedrijven niet op een glazen plafond stuiten. In de top tien van de grootste bedrijven ter wereld – samengesteld op basis van hun jaaromzet – bevinden er zich drie familiebedrijven: Wal-Mart Stores (zowel het grootste bedrijf als het grootste familiebedrijf ter wereld), Volkswagen en Toyota Motor.

Wanneer we de lijst met grootste familiebedrijven bekijken, domineert Europa de rangschikking met bijna de helft van de grootste familiebedrijven. Noord-Amerika bekleedt de tweede plaats; ongeveer één op vier van de grootste familiebedrijven in de wereld heeft de Noord-Amerikaanse nationaliteit.

Specifieke kenmerken

De grootste familiebedrijven ter wereld vertonen nog enkele interessante kenmerken. Bij bijna vier op tien van hen komt de familienaam terug in de bedrijfsnaam. Ruim 40 procent van de grootste familiebedrijven in de wereld is in handen van de tweede generatie. Iets meer dan een derde is zelfs een honderdjarige.

Fortune Global 500 250 Family MNCs
Rank Company Rank Company
1 Wal-Mart Stores 1 Wal-Mart Stores
2 Royal Dutch Shell 2 Samsung
3 Sinopec Group 3 Volkswagen AG
4 China National Petroleum 4 Toyota Motor Corp.
5 Exxon Mobil 5 Berkshire Hathaway
6 BP 6 Koch Industries
7 State Grid 7 Exor S.p.A
8 Volkswagen 8 LG Group
9 Toyota Motor 9 Ford Motor
10 Glenvore 10 Hyundai Motor

Bron: Casillas, J.C. en Pastor, F., The Top 250 Multinational Family Firms, University of Sevilla.