Nieuwe rol overdrager: bezin voor je begint

Jozef Lievens

De overdracht van het familiebedrijf verloopt niet altijd gemakkelijk. Vooral de overdrager heeft het soms moeilijk omdat hij dreigt in het fameuze zwarte gat te vallen.

Uit onderzoek en uit onze praktijk blijkt dat de opvolging veel gemakkelijker verloopt als de overdrager een nieuwe rol vindt. Deze rol kan zich binnen of buiten het familiebedrijf bevinden. Zo kan de overdrager een actieve bestuurder of zelfs voorzitter van de raad van bestuur van het familiebedrijf worden of hij kan een nieuwe rol vinden als technisch adviseur. Buiten het familiebedrijf kan de overdrager een nieuwe rol vinden in non-profitverenigingen, zowel in de culturele, maatschappelijke als vrijetijds sector.

In onze praktijk stellen wij vast dat het opnemen van een nieuwe rol niet altijd van een leien dakje verloopt. Daarom dient de overdrager zich een aantal vragen te stellen vooraleer hij de nieuwe rol aanvaardt.

Deze vragen zijn:

  • Stemt de missie van de organisatie overeen met persoonlijke waarden?
  • Zijn mijn competenties nuttig en complementair aan degene, die reeds in de organisatie aanwrzig zijn ?
  • Vallende mensen mee?
  • Kan ik leven met nieuwe rol (“gewoon” lid, “gewone” bestuurder”)?
  • Kan ik werken met het leidend team van de organisatie ?
  • Hoeveel tijd wil ik besteden?
  • Zijn de financiële voorwaarden al dan niet belangrijk?

Wanneer de antwoorden op de meeste vragen bevredigend zijn, is de kans groter dat het opnemen van de nieuwe rol succesvol is. Of: bezin voor je begint !

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer