Overname van het familiebedrijf: blinde vlek in de statistieken

Met de regelmaat van een klok worden we gealarmeerd over de evolutie van het aantal (nieuwe) bedrijven in ons land. Een paar weken geleden berichtte Graydon dat het aantal stopgezette vennootschappen vorig jaar zelfs groter was dan het aantal nieuwe vennootschappen. Maar laten we niet vergeten dat ook overnemers van bestaande bedrijven ondernemers zijn!

Uit de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) blijkt dat België steeds onderaan bengelt in de internationale rangschikking van het aantal nieuwe bedrijven. Ongeveer 5 procent van de 18-64-jarigen in ons land heeft een bedrijf opgericht van minder dan 3,5 jaar oud of plant de start van een nieuw bedrijf. Uit die GEM- en Graydon-statistieken wordt besloten dat het erg gesteld is met het nieuwe ondernemerschap in ons land. Dat besluit is evenwel voorbarig.

In de statistieken ontbreekt immers de overname van bestaande bedrijven. Er zijn nogal wat mensen die ondernemer worden, niet door een nieuw bedrijf op te richten maar door een bestaand bedrijf over te nemen. Denken we maar aan de familiale opvolgers die het bestaande familiebedrijf voortzetten. Ook zij zijn nieuwe ondernemers.

Een veel fraaier beeld

Er wordt al te vaak over het hoofd gezien dat het nieuwe ondernemerschap in ons land niet alleen wordt gevormd door stichters van nieuwe bedrijven, maar ook door overnemers van bestaande bedrijven. Als we dat voor ogen houden, zien het huidige en toekomstige beeld van het nieuwe ondernemerschap in België er veel fraaier uit.

Een Europese studie leert namelijk dat België hoger dan het Europese gemiddelde scoort qua nieuw ondernemerschap, indien zowel de oprichting van een nieuwe onderneming als de overname van een bestaand bedrijf in rekening wordt gebracht. Een recente studie van het Instituut voor het Familiebedrijf heeft dan weer aangetoond dat ruim een vierde van de jongeren die opgroeien in een familiebedrijf, het later ook willen leiden.

De toekomstige berichtgeving over het ondernemerschap in België moet dus absoluut rekening houden met de overnemers van (familie)bedrijven. Zo niet wordt het nieuwe ondernemerschap in ons land te eenzijdig en te ongunstig voorgesteld. Ondernemerschap moet ook en vooral door de lens van het individu – en niet uitsluitend door die van de onderneming – worden beoordeeld.