Verborgen Kampioenen in de IFB Leagues

Jozef Lievens
08.06.2016

Onze ronde van Vlaanderen zit erop. Met de IFB-Leagues waren we de afgelopen weken op bezoek in Aalter (Bouwbedrijf Vandenbussche), Ardooie (Ardo), Puurs (Duvel Moortgat) en Hasselt (Democo). Enkele vaststellingen :

  • Indien België zogezegd een 'failed state' is, dan is er in Vlaanderen zeker geen sprake van failed entrepreneurship. We praatten op de IFB-Leagues met honderden familiale bedrijfsleiders, die het ondernemerschap hoog in hun vaandel voeren. Ze zijn alive and kicking. Onze gastheren Vandenbussche, Ardo, Duvel Moortgat en Democo zijn typisch voorbeelden van Vlaamse verborgen kampioenen: sterk in een niche, heel dicht bij de klanten, expansief en veel aandacht voor hun medewerkers.

  • Het thema “verloning van topmedewerkers” sloeg geweldig aan. Voor het eerst presenteerde Hudson concrete cijfers over verloning van topmensen in familiebedrijven, vergeleken met de situatie in niet-familiebedrijven. Op veel plaatsen leidde dit tot een boeiend debat. Binnenkort gaan we hierover breder communiceren. Bovendien zal het IFB samen met Hudson dit thema verder uitdiepen.

  • Tijdens talrijke contacten in het kader van de IFB-Leagues werd er informeel van gedachten gewisseld over de belangrijke thema’s inzake het familiebedrijf: opvolging en governance. In veel familiebedrijven staat opvolging voor het ogenblik hoog op de agenda. We kregen ook een aantal erg positieve verhalen te horen. Ook over governance werd er druk van gedachten gewisseld.

Het League-seizoen was dus erg geslaagd, met dit jaar ook een recordopkomst van meer dan 300 familiale ondernemers. We zijn tevreden.

Jozef Lievens en Sofie Lerut

Fotoalbum Ardo Fotoalbum Vandenbussche

Fotoalbum Democo Fotoalbum Duvel Moortgat