Vol zelfvertrouwen ondernemen in hoogst onzekere tijden

Gastblog Bank Van Breda

Bank Van Breda presenteert de resultaten van haar recente Outlook-enquête, waarin de ervaringen en verwachtingen van ondernemers en niet-medische vrije beroepen voor het jaar 2024 en de vooruitzichten voor 2025 worden belicht. De enquête, waaraan 660 respondenten deelnamen, biedt waardevolle inzichten in economische en maatschappelijke trends.

50% van de respondenten gaf aan dat 2024 een jaar van status quo was. 30% noteerde een hernieuwde groei. En een minderheid - 13% - beschouwde 2024 als een echt tegenvallend jaar. 2025 dient zich aan als een jaar waarin onzekerheid troef is. Tegelijkertijd valt het zelfvertrouwen en de veerkracht van de ondernemer op.

Woelige tijden

Ondernemers ervaren een reeks uitdagingen die ze zelf niet in de hand hebben, maar die wel een grote invloed hebben op hun bedrijfsvoering. Bij het ondernemersklimaat worden vandaag de dag ernstige kanttekeningen geplaatst.

Ondernemers geven aan dat nieuwe wetgeving en regelgeving zowel op korte als lange termijn dé uitdaging is die ze het hoofd moeten bieden. Van milieuwetgeving tot arbeidsrecht en vergunningenbeleid: de regels veranderen voortdurend en het bijhouden en naleven ervan vergt tijd én middelen. Maar liefst 82% geeft ook aan dat de wijzigingen in fiscaliteit een bron van onzekerheid zijn.

71% ligt wakker van inflatie, terwijl maar liefst 83% bezorgd is over de stijgende belastingsdruk. Het tekort op de arbeidsmarkt was in eerdere onderzoeken al een item. Vandaag ervaart 60% van de respondenten deze structurele schaarste nog steeds als een grote uitdaging voor de performantie van de onderneming.

Ook de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen houdt ondernemers wakker. 87% verwacht dat deze het verloop van de klimaatcrisis in een andere plooi zullen leggen. En 62% ziet ook gevolgen voor een hertekening van het supply chain landschap. Door de instabiele macro-economische situatie is het ondernemersklimaat in deze woelige tijd niet erg aantrekkelijk.

Vol zelfvertrouwen

Opvallend is dat in deze hoogst onzekere context ondernemers blijk geven van zelfvertrouwen en vastberadenheid. Dit betekent dat ondanks de uitdagingen, de ondernemer risico's en kansen kan evalueren en met zelfvertrouwen beslissingen neemt in het belang van zijn onderneming. Dit zelfvertrouwen is geen blind optimisme, maar een weloverwogen en gefundeerde overtuiging dat men in staat is keuzes te maken, obstakels te overwinnen en focus te ontwikkelen, zelfs in zeer moeilijke tijden.

Op de stelling “Ik kijk 2025 vol vertrouwen tegemoet.” antwoordt maar liefst 70% positief. 78% gelooft in een nog betere inzet van middelen om de efficiëntie te verhogen. 3 op 4 ondernemers zegt meer aandacht te zullen hebben voor de financiële onafhankelijkheid, vermogensplanning, reserves en cashflow.

Dirk Wouters, CEO Bank Van Breda: "De resultaten van onze Outlook-enquête tonen aan dat ondernemers veerkrachtig zijn. 2024 stelde uitdagingen die men met realiteitszin het hoofd heeft geboden. Al blijven er kopzorgen en onzekerheden rond nieuwe regelgevingen, het nijpend personeelstekort en de geopolitieke instabiliteit, de ondernemer gaat met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet. Ook in 2025 blijft Bank Van Breda zich inzetten om haar doelgroep te ondersteunen bij het realiseren van hun doelen en het navigeren door een steeds veranderende omgeving.”

Voor alle resultaten, klik hier

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer