Waarom family offices zo actueel zijn

Jozef Lievens

Tijdens onze druk bijgewoonde Masterclass Familiaal Vermogen en Family Office vorige week kwam - onvermijdelijk - opnieuw de vraag aan bod waarom family offices zo actueel zijn.

Er zijn meerdere redenen:

  1. In eerste instantie zijn er de afgelopen jaren heel wat liquiditeitsevents geweest. M.a.w. een aantal bedrijfsfamilies hebben hun familiebedrijf verkocht en zitten met cash die ze willen herinvesteren. Zij zoeken hiervoor een structuur en noemen die structuur een family office. Als we recent onderzoek mogen geloven zal deze tendens in de komende jaren niet afnemen. Liefst 47,7 procent van de Vlaamse familiale ondernemers, die in de nabije toekomst hun opvolging moeten regelen, kiezen immers voor verkoop. 45,6 % kiest voor familiale opvolging. Het valt ook te bezien wat de aangekondigde meerwaardebelasting – of solidariteitsbijdrage, zoals ze verhullend wordt genoemd – met zich zal meebrengen. Indien de meerwaardebelasting wordt geheven op de aangroei van de waarde vanaf de invoering van de wet, kan men er belang bij hebben om vlug na de invoering van de wet te verkopen. Hoewel ik hier natuurlijk (al te) kort door de bocht ga: voor veel ondernemers betekent het familiebedrijf veel meer dan een geïnvesteerd vermogen.

  2. De tweede reden bestaat erin dat familiale ondernemers graag zelf beslissen wat er met hun vermogen gebeurt in plaats van hun vermogen in handen te geven van beheerders. Zij willen m.a.w. opnieuw ondernemen, maar nu niet meer in hun core-business maar op het vlak van investeringen. Zij willen het zelf doen en controle hebben.

  3. Zij zijn ook graag een “actieve” investeerder: zij stellen graag hun ervaring en netwerken ter beschikking van de bedrijven waarin ze investeren.

  4. Veel bedrijfsfamilies willen het zorgvuldig opgebouwd vermogen graag diversifiëren. Naast het familiebedrijf vormen meestal eerst vastgoed en later actieve participaties in andere bedrijven het doel. In plaats van dit alles onder te brengen in het familiebedrijf kan een family office een meer aangepaste structuur zijn.

  5. Ten slotte stelt zich de vraag of family offices niet een beetje een modefenomeen zijn geworden. Het antwoord op deze vraag is genuanceerd. Enerzijds pakken sommigen graag uit met het feit dat ze nu ook een family office hebben, al verschilt het weinig van de familiale holding die ze vroeger ook al hadden. Anderzijds toont de aandacht voor de uitbouw van family offices aan dat bedrijfsfamilies bewuster bezig zijn met hun vermogen en hun familiale governance.

In ieder geval zullen volgt Het Familiebedrijf de evoluties rond family offices voor u op de voet.


Jozef Lievens
Roots Advocaten

Het Familiebedrijf

01/04/2025

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer