100 familiale ondernemers te gast bij Ardo

31.05.2016
Strategie

Bij diepvriesgroep Ardo in Ardooie tekenden 100 familiale ondernemers present voor de IFB League. Managing director Jan Haspeslagh gaf toelichting over hoe Ardo uitgroeide tot de grootste diepvriesproducent van Europa. Wouter Beuckels van Hudson belichtte de resultaten van het onderzoek naar verloning van directieleden in familiebedrijven.

Door de fusie tussen familiale bedrijven Dujardin en Ardo ontstond op 1 januari 2015 een grote diepvriesgroep, actief in groenten en fruit, diepgevroren kruiden en ingrediënten. Het nieuwe Ardo telt 20 productiebedrijven in 8 Europese landen met 3.800 werknemers. Samen realiseren die een geconsolideerde omzet van 815 miljoen euro. De historiek leest als een succesverhaal, waarbij van oorsprong landbouwfamilies door hun gedrevenheid en ondernemerschap een voedingsbedrijf op Europese schaal wisten uit te bouwen. Een sterke visie, innovatie en de combinatie van eigen merken en private label-productie vormen daarbij sleutels tot het succes.

De groep kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Ze is de grootste diepvriesproducent van Europa, maar dat is niet haar voornaamste ambitie. Jan Haspeslagh: “De grootste zijn, is voor ons geen doel op zich. Belangrijker vind ik het om het meest vooruitstrevende en innovatieve bedrijf te zijn in onze sector – waar momenteel trouwens veel beweging in zit, op het vlak van nieuwe (bio)producten, differentiatie binnen de productgroepen, export buiten Europa en zo meer.”

Familiale opvolging

Onder het voorzitterschap van Philippe Haspeslagh wordt de verdere integratie van de familiebedrijven in één groep voortgezet. Er werd een familiecharter opgesteld en de derde generatie wordt klaargestoomd om in de toekomst het roer over te nemen. Ardo heeft met Rik Jacobs ook een ervaren extern CEO aan boord.

Jan Haspeslagh: “Hoe de opvolging eruit zal zien, is nog koffiedik kijken. We hebben vastgelegd dat van de next generation alleen diegenen in het bedrijf worden toegelaten die de capaciteiten hebben om door te groeien naar een directiefunctie, na enkele jaren ervaring buiten de onderneming én na een extern assessment.”

Klik hier voor het fotoalbum.

Klik hier voor het voorafgaande artikel over Ardo.