104-jarig Vyncke is Onderneming van het Jaar

Het familiebedrijf Vyncke, dat industriële verbrandingsinstallaties produceert, is uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar 2016. De onderneming uit Harelbeke wordt bekroond omdat het “een internationaal maar zeer authentiek bedrijf is dat in korte tijd uitgroeide tot een wereldspeler.” Vyncke is 104 jaar oud. Hun verhaal bevat heel wat lessen voor langdurig succes, analyseert professor Johan Lambrecht, academisch directeur van het IFB.

De historiek van Vyncke gaat terug tot 1912, toen overgrootvader Louis Vyncke een smidse startte. “Omdat ketels vroeger moesten worden geklinknageld, is hij ook in de ketelbusiness gesukkeld. En dat doen wij 104 jaar later nog altijd”, zei CEO Peter Vyncke daarover in De Tijd.

“Het geeft mooi aan hoe dit bedrijf voortbouwt op het verleden”, vertelt Johan Lambrecht. “Zowel het bedrijf als de familie hecht een groot belang aan het verleden, maar tegelijk bouwen ze voort aan hun business op een grotere, internationale schaal. Uit ons recente onderzoek naar de succesfactoren van langlevende familiebedrijven weten we dat dit een belangrijke les is.”

Strategie en langetermijnvisie

Er is duidelijk een langetermijnhorizon bij de familie. “Voir loin, agir près, zegt het Franse spreekwoord. En dat zien we bij Vyncke ook: ze stellen de familiale continuïteit als doel, en proberen daarbij de langetermijn doelstellingen te verzoenen met de korte en middellange termijn. Er wordt ook werk gemaakt van een professionele en strak geleide organisatie waar ruimte is voor ondernemerschap, kortom waar het ondernemend besturen centraal staat”, aldus Johan Lambrecht.

Vyncke is een bedrijf dat vanuit Harelbeke met succes een internationale strategie heeft uitgezet. Lambrecht: “Ook dat is zo’n typische les: langlevende en langdurige succesvolle familiebedrijven zijn gericht op de buitenwereld. Ze internationaliseren maar met respect voor de roots. En zo is het ook bij Vyncke. De twee huidige bedrijfsleiders-eigenaars in de vierde generatie, Peter en Dieter Vyncke, zijn sterk gehecht aan hun lokale omgeving, hun terroir.”

Zeer eenvoudige structuur

Meteen valt ook op dat de eigendom vandaag een zeer eenvoudige structuur heeft: 2 broers die elk 50 procent van de aandelen hebben en functioneren in een tandem van CEO en COO. Johan Lambrecht: “Hier zien we onze les van de eenvoud in de eigendom en in de dagelijkse leiding terugkomen. Wanneer de familianten in zo’n constructie goed overeenkomen, is dat een hefboom voor succes.”

En bij Vyncke wordt ook de toekomst actief voorbereid. CEO Peter Vyncke, nu 45, liet al verstaan dat hij het over enkele jaren rustiger aan wil doen en dan rekent op een professioneel management zonder familiale banden. Hij hoopt ook dat op een dag de vijfde generatie het bedrijf zal overnemen. “Openstaan voor externen is de vijfde factor waarvan we weten dat ze bijdraagt tot het succes van langlevende familiale bedrijven. Vyncke mogen we dus echt wel als een rolmodel beschouwen”, concludeert de academisch directeur van het IFB.

Meer weten over het onderzoek naar 100-jarige bedrijven? Lees hier de brochure.