26 nieuwe adviseurs familiebedrijf aan de slag

De opleiding is een samenwerking tussen de EHSAL Management School en het Instituut voor het Familiebedrijf. Jaarlijks organiseren zij een opleiding die multidisciplinaire kennis aanreikt over familiale ondernemingen en ook focust op de specifieke eigenschappen van deze bedrijven.

De opleiding kent een blijvend succes. Eén van de deelnemers getuigt: "Deze opleiding is een schot in de roos. Ze is zeer divers qua onderwerpen en doorspekt met onevenaarbare ervaring die door de lesgevers wordt gedeeld. De opleiding zorgt ervoor dat ik vandaag veel sterker in mijn schoenen sta om familiebedrijven te adviseren, dankzij de brede en praktische kijk die ik nu heb."

In oktober gaat een nieuwe opleiding 'adviseur familiebedrijf' van start in Brussel. Voor meer info: raadpleeg de brochure.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer