Opvolgersacademie: Actief stilstaan bij de professionalisering van je familiebedrijf
Eind juni werd de Opvolgersacademie, editie 2019-2020, afgesloten met een digitale sessie. Hoewel het een ongewone afsluiter van de academie was, blikken de deelnemers en coaches tevreden terug op een geslaagde editie.
De Opvolgersacademie is een goed moment om eens te spiegelen en actief stil te staan bij de professionalisering van je familiebedrijf.
Als opvolger is het soms moeilijk je een beeld te vormen van hoe de opvolging precies in zijn werk gaat. Dat voelt ook Tom Van Cutsem, derde generatie bij Van Cutsem Verwarming. “Ik kan me uiteraard goed mijn standpunt als opvolger inbeelden, maar het is heel wat moeilijker om de verwachtingen van de overdragers te kennen,” licht Tom toe. “Daar heeft de opleiding me zeker in begeleid: waar zijn de overdragers mee bezig?”
Dezelfde verwachting koesterde ook Alizée Lanckriet, opvolger bij ECS2XL. “Ik ben vandaag nog niet actief in het familiebedrijf, maar denk wel bewust na over hoe ik me zo goed mogelijk op die stap zou kunnen voorbereiden. De Opvolgersacademie biedt hier een zeer mooi antwoord op door tijdens elke sessie praktische tips en inzichten mee te geven via de getuigenissen en ervaringsdeskundigen.”
Alizée gaat verder: “Nu ik nog niet actief ben in het familiebedrijf zit ik met vragen als ‘Wat wordt er eigenlijk verwacht van een opvolger?’ of ‘Welke verantwoordelijkheden heb je?’. Doorheen de sessies kan je op deze vragen een antwoord vinden. Maar niet alleen de theorie is interessant. Ook het feit dat je ervaringen kan uitwisselen met een groep gelijkgestemden, is heel waardevol.”
Dat beaamt ook Tom. “De opzet van de sessies is toegevoegde waarde. Het theoretische deel duurt niet te lang, wat goed is. De vele anekdotes en getuigenissen maken het bovendien tastbaarder. Die twee elementen samen, theorie aan de ene kant en praktijk aan de andere kant, maken de opleiding heel sterk.”
“Dat klopt,” pikt Alizée in. “Aangezien de sessies, sprekers en getuigenissen heel verschillend zijn, kan ik steeds iets nieuws meepikken. De thema’s zijn praktisch en er is voldoende tijd om ervaringen of bezorgdheden uit te wisselen.”
Hetzelfde horen we bij de coaches van de Opvolgersacademie. “De deelnemers krijgen op een heel korte termijn een bloemlezing van allerhande topics die hen kunnen aanbelangen,” vertelt Kizzy Wandelaer, Director en tax consultant bij KPMG en coach bij de Opvolgersacademie. “Bovendien wordt deze theorie aangevuld door feedback uit de groep. Zo krijgen de deelnemers heel snel heel wat informatie en bruikbare tips.”
Bovendien biedt de Opvolgersacademie de coaches ook een kans tot persoonlijke verrijking. “Als coach kan je een aanspreekpunt zijn voor de deelnemers,” licht Kizzy toe. “Dat verlaagt de drempel voor de deelnemers naar Familiebedrijf.be, maar ook voor de coaches naar de deelnemers. Het is een leuke en verrijkende wisselwerking.”
Deze wisselwerking wordt ook door de deelnemers gesmaakt. “De bagage aan theoretische kennis, praktische inzichten en het netwerk dat je kan opbouwen, is zeer waardevol in een (voorbereiding op een) opvolgingstraject,“ aldus Alizée.
En niet alleen de opvolgers varen er wel bij, ook hun familiebedrijf. “Wat me het meeste bijgebleven is uit de opleiding is de professionalisering van ons bedrijf,” aldus Tom. “Sinds de Opvolgersacademie maken we elke twee weken enkele uren vrij om de ‘grote’ onderwerpen te bespreken. Hiervoor plannen we een vast moment in, in plaats van een verloren moment over de middag. We zijn ons meer bewust van het feit dat er tijd moet vrijgemaakt worden om over de zaak te praten. De sessies van de Opvolgersacademie zijn een goed moment om eens te spiegelen en actief stil te staan bij de professionalisering van je familiebedrijf.”