Agristo investeert 350 miljoen euro in nieuwe fabriek in Noord-Frankrijk

Het familiebedrijf Agristo investeert fors in een nieuwe vestiging in het Franse departement 'Les Hauts de France'. Agristo werd opgericht in 1986 en stelt zowat 1.200 mensen tewerk. Het bedrijf, in handen van de tweede generatie, is goed voor een omzetcijfer van zowat 900 miljoen euro.

De investering van 350 miljoen euro is een belangrijke op het vlak van productiecapaciteit. Volgens Agristo wordt gemikt op een jaarlijkse productie van 350.000 ton afgewerkte aardappelproducten (kroketten, frieten, rösti). Dat is zowat een derde van de huidige capaciteit van Agristo. De nieuwe fabriek zal gebouwd worden in het Noord-Franse Escaudoeuvres. Daartoe werd een stuk grond gekocht van het Franse suikerbedrijf Tereos. Vanaf 2027 zou de productie er van start moeten gaan.

‘War for talent’

De nieuwe fabriek moet 350 directe banen opleveren. Volgens het Franse ministerie van Industrie investeert Agristo in de regio wegens de aanzienlijke aardappelproductie in Noord-Frankrijk en de goede logistieke verbindingen met Zuid-Europa. De Franse overheid zet sterk in op buitenlandse investeringen. Met onder meer een lagere vennootschapsbelasting, lagere loonkosten en soepelere arbeidscontracten. Agristo, dat de voorbije jaren een steile groei kende, gaf eerder al te kennen dat het in onze contreien ontbrak aan de nodige ruimte om uit te breiden. Ook de war for talent laat zich voelen. In een eerder gesprek met ‘Het Familiebedrijf’ vertelde co-CEO Hannelore Raes dat die zoektocht niet altijd van een leien dakje loopt. Omdat het moeilijk vindbare profielen zijn: machineoperatoren, procesoperators, heftruckchauffeurs, bepaalde kantoorfuncties.

‘Duurzame groei’

Bij Agristo is vandaag de tweede generatie van de families Wallays en Raes aan zet. In 1983 stampen de beide families in Harelbeke een diepvriesbedrijf voor de verwerking van aardappelen uit de grond. De trend rond gemaksvoeding was in snelle opmars en de markt van diepvriesfrieten kende een steile groei. Onder het co-leiderschap van Hannelore Raes en Filip Wallays is Agristo vandaag internationaler dan ooit en voert het verschillende aardappelspecialiteiten uit naar 145 verschillende landen. "We hebben de ambitie om op een duurzame manier verder te groeien”, klonk het bij Hannelore Raes en Filip Wallays, toen ze in 2018 aan zet kwamen. Hannelore Raes is verantwoordelijk voor Finance, HR, Investeringen, Operations en Legal en Filip Wallays voor al de rest: Agro, Supply Chain, het commerciële, Marketing en IT.

‘Familiecharter’

Er werd heel veel tijd geïnvesteerd in de overdracht van de eerste naar de tweede generatie, vertelde Hannelore Raes aan ‘Het Familiebedrijf’. “We hebben ons laten omringen en adviseren door externen en hebben de overdracht als een proces aangepakt. Doordat onze vaders er tijdig mee zijn begonnen, is de overdracht op een vrij organische manier kunnen gebeuren. De eerste stap was de oprichting van een Raad van Advies in 2007, het jaar waarin de vijf leden van de tweede generatie bijna allemaal gestart waren in het bedrijf. Die Raad van Advies zorgde een verdere professionalisering, en een doorwrochte strategie.

Een familiecharter moet zorgen voor eenvoudige, maar duidelijke spelregels voor de volgende generatie. “Het is onze droom – los van onze kinderen – om ons bedrijf over generaties heen te kunnen tillen. Vandaar dat duurzaamheid en lange termijn ook zo hoog aangeschreven staan in onze strategie. Alles wat we doen, moet binnen die langetermijnvisie passen”, aldus Hannelore Raes.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer