Baltisse (familie Balcaen): “In het beheer van een vermogen is geduld belangrijk."

Rasondernemer Filip Balcaen richtte in 2007 zijn family office Baltisse op. Tijdens de druk bijgewoonde Dag van het Familiebedrijf lichtte Baltisse-CEO Marc Janssens de werking van Baltisse toe. Het werd een crash course in wat je doet en niet doet als je met een family office van wal steekt.

Vastgoed

De activiteiten van Baltisse kunnen ondergebracht worden onder twee grote strategische pijlers: vastgoed en private equity. Marc Janssens, die het Baltisse-team in 2015 kwam versterken en sinds 2021 CEO is, geeft meer details: “Een deel van het vermogen wordt geïnvesteerd in vastgoed. Die vastgoedpoot is op zijn beurt opnieuw opgebouwd rond 2 assen: ontwikkelingsdossiers in België en Luxemburg en een portefeuille standing investments. Dat zijn bestaande gebouwen die verhuurd zijn, maar die aan verbetering toe zijn. Daarvan denken we dat we een aanzienlijke verbetering kunnen aanbrengen door in te spelen op de hedendaagse vereisten op het vlak van duurzaamheid en moderne kantoren. De bedoeling is natuurlijk om nadien betere huurprijzen te kunnen verkrijgen en de rendabiliteit op die investeringen te kunnen verbeteren.”

De vastgoedactiviteiten van Baltisse omvatten voorts ook een binnenstedelijke, residentiële herontwikkeling in Roemenië en een antenne in de VS waar het family office een portefeuille heeft opgebouwd in residentiële en logistieke ontwikkeling.

Private equity

Ook de private equity portefeuille valt uiteen in twee pijlers: enerzijds investeringen in private equity-fondsen met standvastige partners waar Baltisse al sinds jaar en dag mee samenwerkt en anderzijds participaties in bedrijven die het family office ook mee aanstuurt. Die laatste vormen de belangrijkste poot binnen private equity.

De diversificatie gaat nog verder met een portefeuille beursgenoteerde aandelen. Marc Janssens: “Die maakt deel uit van ons thesauriebeheer. Zo kunnen we op een actieve en dynamische manier de tijdelijk beschikbare liquiditeiten op een extra sportieve manier beheren.”

Tot slot is er ook nog de belangrijke participatie in Mohawk, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat wereldwijd actief is in floor covering. “Die sector kennen we het best,” legt Janssens uit “maar toch is het de participatie die ons de meeste kopzorgen bezorgt. We vinden dat de beurskoersen blijk geven van een enorme onderwaardering en vragen ons af wat we ermee moeten doen. Bovendien gaat het om een louter financiële participatie. We hebben geen bestuursmandaten meer in het bedrijf en zijn dus niet meer betrokken bij het management.”

Baobab

Vandaag telt de private equity-portefeuille van Baltisse zes directe participaties. Bedrijven dus die het family office controleert en mee aanstuurt. Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel Baobab, dat luxueuze geurkaarsen produceert en verkoopt. “Dit is een heel mooi voorbeeld van bedrijven waar we naar op zoek zijn,” vertelt de CEO van Baltisse. “We verwierven zelf 75% en de stichter is nog steeds CEO van het bedrijf en heeft zelf 20 à 25% van de aandelen. Het is een bedrijf met heel veel groeipotentieel, zowel organisch als via eventuele acquisities.”

Dat groeipotentieel is een belangrijk investeringscriterium voor Baltisse. Janssens: “We investeren niet in start-ups, maar in bedrijven die een bepaald niveau bereikt hebben en waarvan we denken dat er nog heel veel groeipotentieel is. Dat potentieel willen we verder structuur geven. Vanuit zijn ondernemerszin ziet Filip het potentieel om Baobab verder uit te bouwen, bijvoorbeeld door nieuwe regio’s aan te boren. Met zijn ervaring kan hij een enorme bijdrage leveren aan het bedrijf om die nieuwe stap in de groei te zetten. We zijn dus veel meer dan louter financier. We brengen niet enkel geld aan, maar ook knowhow, ervaring én de noodzakelijke managementcapaciteiten om de volgende stap te zetten in het groeiproces.”

Behalve de mogelijke groei van een bedrijf, hanteert Baltisse nog enkele andere regels in hun zoektocht naar goede investeringen. “De belangrijkste regel is dat we enkel investeren in zaken die we begrijpen”, vervolgt Marc Janssens. “We hebben ook de neiging om te investeren in bedrijven niet te ver van huis, zodat we een stevige greep hebben in het bedrijf en die rol van ondernemer kunnen blijven invullen. En tot slot zoeken we bedrijven met een omzet van 25 à 100 miljoen en een EBITDA tussen 10 en 50 miljoen euro. Voor een bedrijf als Baobab zijn we ervan overtuigd dat we de omzet op 4 à 5 jaar tijd kunnen verviervoudigen door verder te internationaliseren.”

Structuur

“Hoewel een ondernemer heel vaak zijn beslissingen neemt vanuit een zeker buikgevoel en intuïtie, proberen we onze investeringsbeslissingen te formaliseren,” legt Marc Janssens de nood aan een duidelijke structuur uit. Bij Baltisse is er een investeringscomité voor zowel de vastgoed- als voor alle private equity-investeringen. Dat comité komt maandelijks samen en bespreekt alle nieuwe potentiële dossiers en de lopende investeringen. Filip Balcaen zelf is de voorzitter en wordt bijgestaan door Marc Janssens, de verantwoordelijke voor de specifieke activiteiten en de persoon die het dossier komt voorstellen. De beslissingen in het investeringscomité worden collegiaal genomen.

Daarnaast heeft Baltisse een Raad van Bestuur die vier keer per jaar samenkomt en die als volgt is samengesteld: voorzitter Filip Balcaen, zijn twee zonen Simon en Louis, Marc Janssens en drie externe bestuurders van buiten de familie die gekozen werden omwille van hun expertise. Janssens: “Van hen verwachten we dat ze voor ons een klankbord zijn voor de richting die we moeten inslaan.”

Met 38 medewerkers en twee van de drie kinderen van Filip Balcaen in de rangen heeft het family office op zijn beurt ook weer veel weg van een familiebedrijf. Een absolute meerwaarde volgens Marc Janssens: “Het positieve daaraan is dat het de betrokkenheid en de band tussen de familie en de medewerkers versterkt. Simon en Louis zijn allebei jonge dertigers. Voor onze jonge medewerkers is het niet altijd evident om dicht bij Filip te staan. Het feit dat ze dan met zijn zonen nauwer contact hebben, samen iets gaan eten, samen op dossiers werken, betekent dat die betrokkenheid en die band sterk aanwezig is. Je hebt niet alleen slimme experten nodig, er moet ook een betrokkenheid en loyauteit zijn naar de organisatie en de familie opdat de chemie binnen zo’n organisatie zou werken.”

Geduldig ondernemen

Met zijn jarenlange ervaring in de financiële wereld was Marc Janssens na zijn overstap vooral getroffen door de soms temperamentvolle en ongeduldige manier van werken van ondernemers. Een vaststelling die hem inspireert tot een advies voor andere family offices. "Wanneer een ondernemer een beslissing neemt, bijvoorbeeld om een fabriek te bouwen aan de andere kant van de wereld, dan wil hij dat die fabriek daar zo snel mogelijk staat,” legt hij uit. “In het beheer van een vermogen en het uitbouwen van een family office, moet je ook rekening houden met een aantal wetten uit de financiële markten waarbij geduld soms ook heel belangrijk is. De huidige tijd van stijgende rentevoeten illustreert heel goed hoe zo’n omgevingsfactor kan inspelen op de waarde van assets en op de financiering van die assets. Soms kan het verstandig zijn om wat geduld op te brengen en niet alles op één dag te willen realiseren. En mijn tweede tip is: laat u omringen door goede mensen en neem ook voldoende tijd om zo’n team samen te stellen.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer