Barbara Van Wonterghem: "Er is iets anders voor me weggelegd"

Barbara Van Wonterghem runde 15 jaar lang samen met haar broer Gregory het familiebedrijf Huis Van Wonterghem. Tot ze enkele jaren geleden fysieke klachten kreeg. Na een lange zoektocht besliste Barbara uit het familiebedrijf te stappen en een eigen coachingpraktijk op te starten, Inside Out Coaching. Een portret van een atypische opvolging.

Je moet in eerste instantie trouw blijven aan jezelf.
Barbara Van Wonterghem

Barbara en Gregory Van Wonterghem runden jarenlang zij aan zij het familiebedrijf Huis Van Wonterghem. “Ik heb heel graag in het familiebedrijf gewerkt, maar zelfkennis is het begin van alle geluk,” aldus Barbara. “Toen ik enkele jaren geleden een burn-out kreeg, besefte ik dat ik deze job niet tot aan mijn pensioen zou volhouden. Het is niet omdat je ergens geboren wordt, dat je hele toekomst al vastligt. Tijdens die periode werd duidelijk dat er misschien nog iets anders voor mij weggelegd is. Iets met en voor mensen, zoals in het familiebedrijf. Maar dan aan een lagere snelheid en met meer verdieping.”

Als opvolger uit het familiebedrijf stappen, het is nog steeds een taboe. “Het is geen eenvoudige beslissing om het familiebedrijf te verlaten. Dat heeft er veel mee te maken dat er een zekere emotionaliteit mee verbonden is. Mijn ouders hebben het familiebedrijf gerund met hart en ziel. Dat doet mijn broer vandaag nog steeds. Ik voelde echter dat mijn hart er wel lag, maar mijn ziel niet. Het is dan ook moeilijk loskoppelen als je er nog steeds emotioneel mee verbonden bent.”

Daarnaast voelde Barbara een verantwoordelijkheid als opvolger. “Je wilt natuurlijk het familiebedrijf in stand houden en je familie niet teleurstellen. Daar heb ik lang mee geworsteld. Het vraagt moed om tegen je familie te zeggen dat je intuïtief voelt dat er iets anders voor jou is weggelegd. Dat zijn heel moeilijke gesprekken voor een familie.”

En net daarom heeft Barbara een belangrijke tip voor opvolgers die met hetzelfde gevoel worstelen. “Durf in de spiegel te kijken. Stel jezelf de vraag: wie wil je worden, of wie wil je zijn?” In de zoektocht naar een antwoord op deze vragen had Barbara veel aan haar personal coach. “Ik had een extern klankbord nodig om mijn emoties, verlangens en identiteit in kaart te brengen. Mijn coach stelde me prikkelende vragen: wat wil ik zelf en waar wil ik naartoe? Maar ook, heel belangrijk: wat doet de verantwoordelijkheid als opvolger met mij?”

Daarnaast speelde de adviesraad een belangrijke rol bij Barbara’s beslissing. “De gesprekken met de adviesraad hebben veel voor me betekend. Het begrip, maar ook het klankbord dat ze me boden heeft me tot inzichten gebracht. Dat zorgde wel voor een keerpunt.”

Ook van de familie kreeg Barbara veel steun. “Mijn ouders hebben ons steeds vrijgelaten in de keuze of we in het familiebedrijf zouden stappen. Al leek dit toch wel een evidentie (lacht). Ik ben een sociaal persoon en dat past zeker binnen de horeca. Het allerbelangrijkste vinden mijn ouders echter dat er geen ruzie in de familie is. Ze wilden liever dat ik het uit het bedrijf kon stappen, dan dat ik zou blijven doorgaan en trouw zou blijven aan het familiebedrijf. Je moet in eerste instantie trouw blijven aan jezelf.”

Of Barbara ondertussen het familiebedrijf mist? “Missen is een groot woord. Ik ben nu veel evenwichtiger en veel energieker. Hoewel ik er met een warm gevoel naar terugkijk mis ik het niet. Wat ik nu doe, doe ik met hart en ziel.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer