Bedrijfsoverdracht: gemotiveerde jongeren in de Opvolgersacademie

24.10.2017
Opvolging Familie

Deze week stelt de Vlaamse overheid opvolging in de kijker met de Week van de Bedrijfsoverdracht. Het Instituut voor het Familiebedrijf weet als geen ander hoe belangrijk deze thematiek is. Met de Opvolgersacademie is zopas weer een nieuw opleidingstraject gestart dat jongeren uit familiebedrijven inwijdt in de specifieke thematieken van een familiale bedrijfsoverdracht.

De Opvolgersacademie is één van de meest succesvolle initiatieven van het IFB. Dit jaar nemen meer dan 80 jongeren deel aan de regionale groepen waarin ze andere (kandidaat-)opvolgers ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Sofie Lerut is de coördinator van het programma: “Wat mij opgevallen is bij de start van deze jaargang is dat de jongeren zeer gemotiveerd zijn om het familiebedrijf te vervoegen. Bijna iedereen ziet zich deze keer een rol opnemen in het bedrijf of als toekomstige aandeelhouder. Dat is dus alvast goed nieuws.”

Tijdens de eerste sessies kaartten de deelnemers ook heel diverse onderwerpen aan. “Topics waar we veel vragen over kregen, waren onder meer: hoe maak ik de opvolging bespreekbaar bij de overdragers? Wat doe je in grote families, waar je met neven en nichten in het aandeelhouderschap komt? Hoe maak je afspraken met je generatiegenoten over carrières en vergoedingen? Of ook: waar vind je goede externe directieleden om een goed team rond je te bouwen”, vertelt Sofie Lerut.

Tijdens de Opvolgersacademie kunnen de deelnemers van elkaar leren, maar ook van ervaren ondernemers die te gast zijn en van hun coaches. Sofie Lerut: “We merkten bijvoorbeeld bij het bezoek aan Brouwerij De Brabandere en de getuigenis van Bert De Brabandere die sinds kort de fakkel heeft overgenomen, dat deelnemers daar veel vragen stelden over hoe je als nieuwe bedrijfsleider je eigen visie kan ontwikkelen, zonder een te abrupte overgang te maken. Hoe krijg je je medewerkers mee in zo’n verhaal? En hoe hou je goede contacten met je voorganger, wilden onze opvolgers ook graag weten.”

Met deze nieuwe jaargang van de Opvolgersacademie zal het Instituut voor het Familiebedrijf ook de komende maanden weer volop werk maken van de voorbereiding van (kandidaat-)opvolgers op hun toekomstige rol in het familiebedrijf. Deze opleiding wordt andermaal een “Jaar van de Bedrijfsoverdracht”.