Björn Derdeyn: 'Je krijgt een helikopterbeeld van wat advies aan een familiebedrijf inhoudt'

Met hun onderneming Mens.be ondersteunen en begeleiden Björn Derdeyn en Delphine Vantomme organisaties bij het aantrekken, rekruteren, binden en behouden van medewerkers. Steeds vaker krijgen ze vragen rond problematieken die specifiek zijn voor een familiebedrijf. En dus gingen ze op zoek naar een gerichte opleiding, die ze vonden in de samenwerking tussen familiebedrijf.be en EHSAL Management School. Björn aarzelde geen moment deel te nemen aan 'Adviseur Familiebedrijven'.

“Onze klanten zijn vaak familiebedrijven,” licht Björn toe. “We zijn gespecialiseerd in werving en selectie, HR support en HR scans, maar het gaat ook verder dan dat. We merken dat we steeds vaker vragen krijgen rond specifieke problemen in een familiebedrijf. Het gaat over vragen rond opvolging, leiderschap en eigenaarschap. Om onze klanten hierin professioneel te kunnen bijstaan voelde ik de nood aan bijkomende opleiding.”

Die vorming vond Björn in ‘Adviseur Familiebedrijven’ van familiebedrijf.be en EHSAL Management School. “Ik was op zoek naar een brede opleiding waarin ik een overzicht zou krijgen van de specificiteit van een familiebedrijf. En ik vond meer dan wat ik zocht. De opleiding geeft een helikopterbeeld over wat advies aan een familiebedrijf zou moeten bieden. Je krijgt een breed beeld, waardoor het uitnodigt om je in specifieke thema’s verder te verdiepen. De opleiding is een verlengstuk van mensen die al in een bepaald vakgebied zitten, of een aanzet voor mensen die net in het vak beginnen.”

Dat de opleiding niet alleen een theoretische achtergrond geeft maar ook heel hands-on is, werd al snel duidelijk. “Ik merk dat ik nu al met een andere bril naar de specifieke dynamiek binnen het familiebedrijf kijk. Vroeger was een bedrijf een bedrijf. Maar sinds de eerste dag van de opleiding heeft Jozef Lievens beklemtoond dat er een groot verschil in dynamiek is tussen een bedrijf met familiale aandeelhouders en een beursgenoteerd bedrijf. De dynamiek tussen familie, eigenaars en management is heel specifiek in een familiebedrijf. Denk alleen al maar aan de gevoeligheden tussen de verschillende generaties bij bijvoorbeeld opvolging.”

Björn twijfelt niet de opleiding aan te bevelen aan adviseurs die zich willen bekwamen in het domein van familiebedrijven. “Je wordt uiteraard niet de expert in alle facetten van de opleiding. Het is meer een vervolmaking in je coördinerende rol als adviseur, waarbij je een roadmap opzet voor je klant met de juiste experten voor elk specifiek aspect.”

Is je interesse in de opleiding ‘Adviseur Familiebedrijven’ gewekt? Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer