“Blijf met uw family office dicht bij uzelf”

Veel bedrijfsfamilies wensen het familiaal vermogen samen te houden en verder uit te bouwen voor de volgende generaties. Sommige kiezen voor groei, andere opteren voor het genereren van stabiele inkomsten. Een gezamenlijke visie is daarbij vereist, net als de juiste structuur. Een family office kan een belangrijke rol spelen daarin. Tijdens de ‘Masterclass Vermogen en Family Office’ komen verschillende aspecten aan bod. Zo getuigt Guy Vande Vyvere er over de aanpak en strategie van het family office Vybros. De telgen van de vierde generatie gebruiken het kapitaal na de verkoop van het familiale belang in projectontwikkelaar Matexi voor de verdere groei van het familiaal vermogen.

Vybros, een samensmelting van Vande Vyvere Brothers, doopten de drie broers Vande Vyvere hun family office. Het was de logische uitloper van de familiale denkoefening met twee vraagstukken: ‘wat willen we graag zelf doen en waar ligt het zwaartepunt van het familiaal vermogen’, getuigt Guy Vande Vyvere.

Na de verkoop van hun familiale belang in de projectontwikkelaar Matexi zetten de drie broers, Guy, Jean, en Michel Vande Vyvere hun family office in de steigers. Daarbij vertrokken ze vanuit het waardenkader dat ze met hun opvoeding hadden meegekregen. Respect, generositeit, daadkracht en transparantie. Gedelegeerd bestuurder Guy Vande Vyvere stelt dat zelfkennis de belangrijkste eigenschap is. “Blijf dicht bij uzelf en uw passie”, getuigt een bevlogen Guy Vande Vyvere.

‘Verantwoordelijkheid over generaties heen’

Met Vybros verlenen ze groeikapitaal aan kleine en middelgrote ondernemingen. Het family office, opgericht in het voorjaar van 2016, is actief in vastgoed, directe investeringen en investeringen via fondsen.

Vastgoed is goed voor ongeveer een derde van portefeuille, zowel projectontwikkeling als vastgoedbeheer. 10% wordt in investeringsfondsen gestoken, dat leidt tot een breder netwerk en extra ervaringen.

Directe investeringen ten slotte is de hoofdmoot. De focus ligt op kmo’s die botsen op de complexiteit van hun groei. “Van zodra een bedrijf dertig tot vijftig werknemers heeft kan de zaakvoerder het niet langer alleen. Vybros zorgt voor structuur en groeikapitaal”, aldus Guy Vande Vyvere. “Vaak samen met andere investeerders.”

Voorbeelden van bedrijven uit de portefeuille van Vybros zijn Bossuyt, producent van grootkeukens, de apotheekgroep Farmazorg, of de bekende fietsenmaker Ludo.

Elke broer leidt de tak die het dichtst bij hem aanleunt, en rapporteert aan de anderen. Het delen van een gezamenlijke visie is cruciaal.

Governance

Vybros hecht veel belang aan governance via de installatie van zowel een professionele advisory board als een investeringscomité. Overkoepelend is er de familiale governance die vorm kreeg in transparante communicatie tussen de broers en aangepaste structuren.

Eind vorig jaar werd door het family office Vybros een nieuwe stap gezet en werd Vybros Capital Partners opgericht. Daarmee participeert het family office samen met externe investeerders – ondernemers en families – in nieuwe investeringsopportuniteiten. “Het zijn investeerders met dezelfde waarden als wij”, aldus Guy Vande Vyvere. Hiermee sluit Vybros aan bij een belangrijke nieuwe trend in de wereld van het family office: samenwerking met anderen.

De lessen en de ervaringen van de familie deelt Guy Vande Vyvere graag met u op de Masterclass.


Masterclass Vermogen en Family Office
20 februari 2024
Bedrijvencentrum Xavier
Destelbergen
Start: 14u00 - Einde: 19u00

https://familiebedrijf.be/activiteiten/masterclass-vermogen-en-family-office

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer