Boek van Jozef Lievens: Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven

Tijdens de Dag van het Familiebedrijf werd het boek van Jozef Lievens voorgesteld: “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven”. Daarin wijst de auteur op het belang van professioneel omgaan met het eigenaarschap. “We merken dat wanneer de eigenaars niet alleen passioneel maar ook professioneel en gestructureerd met hun bedrijf omgaan, dit een competitief voordeel voor de onderneming oplevert”, aldus Lievens.

Dominant eigenaarschap is een fundamenteel kenmerk van familiebedrijven. Maar hoe ouder bedrijven worden en hoe meer het aandeelhouderschap verspreid geraakt onder familianten, hoe moeilijker het wordt om het schip te besturen. Jozef Lievens: “Het eigendom van familiebedrijven en hoe ermee om te gaan, wordt een erg belangrijk thema de komende jaren. Het is immers een materie waar heel wat gevoelige zaken bij komen kijken: juridisch, financieel en niet in het minst ook emotioneel en relationeel.”

In het boek lijst de auteur 8 acties op die van aandeelhouders van een familiebedrijf betrokken eigenaars maken en hen helpen om van de eigendom een competitief voordeel te maken. Het gaat om:

  • De eigenaarsvisie: het doel en de waarden van de familie expliciteren en communiceren
  • Governance organiseren, ondermeer via een actieve raad van bestuur
  • Het organiseren van de familiale governance, bijvoorbeeld via een familiecharter
  • Het aantrekken van uitstekende managers en bestuurders
  • Zich gedragen als betrokken eigenaars: vanuit de juiste intenties het voorbeeld geven
  • Vaardigheden ontwikkelen om te communiceren en conflicten te beheersen
  • De opvolging regelen
  • Toekomstige eigenaars vormen

“Eigenaars die daar allemaal werk van maken, hebben uiteraard recht op financiële inkomsten dankzij hun bedrijf. Maar nog belangrijker is de identificatie met de onderneming en zijn waarden en de trots, het respect dat ze zullen genieten”, stelt Jozef Lievens. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan Colruyt of Bekaert: twee familiebedrijven waar je merkt dat er veel inspanningen worden geleverd om betrokken eigenaars te zijn, zelfs in een fase met hoge complexiteit en veel eigenaars.”

Het boek “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven” is uitgegeven bij LannooCampus en kan u hier bestellen.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer