De Opvolgersacademie is opnieuw gestart

Nadat het virus-dat-we-niet-meer-bij-naam-zullen-noemen de vorige editie in de war stuurde, kon op 11 en 17 oktober de nieuwe editie van de Opvolgersacademie van start gaan. West- en Oost-Vlaanderen beten de spits af, zes dagen later gevolgd door de next-gen uit Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

In aanwezigheid van de coaches van Belfius en KPMG die het hele traject begeleiden, werden de gemotiveerde deelnemers van de eerste sessie voor West- en Oost-Vlaanderen verwelkomd in Brouwerij Vander Ghinste in Bellegem bij Kortrijk. Omer Gery Vander Ghinste, vijfde generatie in het familiebedrijf, gaf een geanimeerde rondleiding waarbij het proeven van enkele biertjes natuurlijk niet kon ontbreken.

In deze eerste sessie konden de deelnemers kennismaken met elkaar en werd door Sofie Lerut het proces van de opvolging uit de doeken gedaan, met aandacht voor de verschillende vragen die daarbij komen kijken.

"We zijn heel blij opnieuw te kunnen starten met een enthousiaste groep deelnemers. Stuk voor stuk uit mooie familiebedrijven, elk met hun eigen achtergrond en eigen vragen", aldus Sofie. "Het was leuk te zien dat het ijs snel gebroken was en dat er al heel snel boeiende gesprekken aangeknoopt werden. Uiteindelijk komen bij veel families dezelfde topics aan bod. 'Same but different', zoals een van de deelnemers het verwoordde."

In de volgende sessies zal dieper worden ingegaan op topics als governance, de professionalisering van het familiebedrijf, de vraag wat er zoal verwacht wordt van een opvolger en ten slotte de juridische en fiscale aspecten van de overdracht van een familiebedrijf. Zoals elk jaar zullen we in mei afsluiten

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer