De Opvolgersacademie is opnieuw gestart

08.11.2022
Opvolging

Nadat het virus-dat-we-niet-meer-bij-naam-zullen-noemen de vorige editie in de war stuurde, kon op 11 en 17 oktober de nieuwe editie van de Opvolgersacademie van start gaan. West- en Oost-Vlaanderen beten de spits af, zes dagen later gevolgd door de next-gen uit Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

In aanwezigheid van de coaches van Belfius en KPMG die het hele traject begeleiden, werden de gemotiveerde deelnemers van de eerste sessie voor West- en Oost-Vlaanderen verwelkomd in Brouwerij Vander Ghinste in Bellegem bij Kortrijk. Omer Gery Vander Ghinste, vijfde generatie in het familiebedrijf, gaf een geanimeerde rondleiding waarbij het proeven van enkele biertjes natuurlijk niet kon ontbreken.

In deze eerste sessie konden de deelnemers kennismaken met elkaar en werd door Sofie Lerut het proces van de opvolging uit de doeken gedaan, met aandacht voor de verschillende vragen die daarbij komen kijken.

"We zijn heel blij opnieuw te kunnen starten met een enthousiaste groep deelnemers. Stuk voor stuk uit mooie familiebedrijven, elk met hun eigen achtergrond en eigen vragen", aldus Sofie. "Het was leuk te zien dat het ijs snel gebroken was en dat er al heel snel boeiende gesprekken aangeknoopt werden. Uiteindelijk komen bij veel families dezelfde topics aan bod. 'Same but different', zoals een van de deelnemers het verwoordde."

In de volgende sessies zal dieper worden ingegaan op topics als governance, de professionalisering van het familiebedrijf, de vraag wat er zoal verwacht wordt van een opvolger en ten slotte de juridische en fiscale aspecten van de overdracht van een familiebedrijf. Zoals elk jaar zullen we in mei afsluiten