“Deze opleiding combineert diverse invalshoeken met concrete cases.”

Op 18 oktober start een nieuwe reeks van 12 sessies van de opleiding Adviseur Familiebedrijven die we samen met EHSAL Management School Brussel organiseren. De opleiding bestaat uit vier modules die handelen over thema’s die gaan van ‘Adviseren in het familiebedrijf’ tot ‘Conflictoplossingen in familiebedrijven’. Wij vroegen Valérie Huynen, die in het verleden de opleiding gevolgd heeft, hoe zij die ervaren heeft.

Waarom wou je de opleiding volgen?

Valérie Huynen: “Ik heb veertien jaar voor een bank gewerkt en ik wou mijn financiële expertise verder uitbouwen als zelfstandig ondernemer en adviseur van kmo’s en familiebedrijven. Ik heb altijd een zeker affiniteit gehad met familiebedrijven en deze opleiding sloot perfect aan bij wat ik zocht.”

Vanwaar die affiniteit met familiale bedrijven?

Valérie: “Mijn grootouders aan beide kanten hadden een familiebedrijf en mijn ouders hebben er ook altijd in gewerkt. Anderzijds hou ik van dit type bedrijven omdat er een andere dimensie bij komt. Het familiale aspect maakt dat ondernemers op langere termijn gaan nadenken. Ook de manier waarop ze met partners samenwerken, bevalt me.”

Waarom wou je precies deze opleiding volgen en geen andere?

Valérie: “De aanpak en het programma spraken me meteen aan. De combinatie van heel veel verschillende topics en de aandacht voor de praktijk, de concrete cases, daar hou ik van. Er werd telkens met heel concrete voorbeelden gewerkt uit de dagelijkse praktijk van de docenten. Als het puur theoretisch was gebleven, was ik waarschijnlijk snel afgehaakt.”

Hoe waren de docenten?

Valérie: “Het waren sprekers die heel uiteenlopende achtergronden hadden, wat het des te interessanter maakte. Het zijn ook allemaal ervaringsdeskundigen die kwamen doceren. Ze weten dus echt wel waar ze over praten. Ze hadden heel wat bagage en spraken heel open over de do’s & don’ts uit hun eigen ervaring, aangevuld met de concrete cases. Dat beviel me enorm en was zeer leerrijk.”

En je medecursisten? Moet je een bepaalde voorkennis hebben voor deze opleiding?

Valérie: “Ook dat was heel divers, wat het opnieuw heel boeiend maakte. Ik denk niet dat je een bepaalde voorkennis moet hebben. In onze opleiding waren we er mensen met een juridische, een financiële, een boekhoudkundige… achtergrond. Ook dat zorgt ervoor dat heel uiteenlopende invalshoeken aan bod komen. Je moet natuurlijk wel een zekere interesse hebben in familiebedrijven.”

Zelf ook interesse in de opleiding Adviseur Familiebedrijven? Alle info over de inschrijvingsprocedure en -voorwaarden vindt u hier