“Deze opleiding combineert diverse invalshoeken met concrete cases.”

Op 18 oktober start een nieuwe reeks van 12 sessies van de opleiding Adviseur Familiebedrijven die we samen met EHSAL Management School Brussel organiseren. De opleiding bestaat uit vier modules die handelen over thema’s die gaan van ‘Adviseren in het familiebedrijf’ tot ‘Conflictoplossingen in familiebedrijven’. Wij vroegen Valérie Huynen, die in het verleden de opleiding gevolgd heeft, hoe zij die ervaren heeft.

Waarom wou je de opleiding volgen?

Valérie Huynen: “Ik heb veertien jaar voor een bank gewerkt en ik wou mijn financiële expertise verder uitbouwen als zelfstandig ondernemer en adviseur van kmo’s en familiebedrijven. Ik heb altijd een zeker affiniteit gehad met familiebedrijven en deze opleiding sloot perfect aan bij wat ik zocht.”

Vanwaar die affiniteit met familiale bedrijven?

Valérie: “Mijn grootouders aan beide kanten hadden een familiebedrijf en mijn ouders hebben er ook altijd in gewerkt. Anderzijds hou ik van dit type bedrijven omdat er een andere dimensie bij komt. Het familiale aspect maakt dat ondernemers op langere termijn gaan nadenken. Ook de manier waarop ze met partners samenwerken, bevalt me.”

Waarom wou je precies deze opleiding volgen en geen andere?

Valérie: “De aanpak en het programma spraken me meteen aan. De combinatie van heel veel verschillende topics en de aandacht voor de praktijk, de concrete cases, daar hou ik van. Er werd telkens met heel concrete voorbeelden gewerkt uit de dagelijkse praktijk van de docenten. Als het puur theoretisch was gebleven, was ik waarschijnlijk snel afgehaakt.”

Hoe waren de docenten?

Valérie: “Het waren sprekers die heel uiteenlopende achtergronden hadden, wat het des te interessanter maakte. Het zijn ook allemaal ervaringsdeskundigen die kwamen doceren. Ze weten dus echt wel waar ze over praten. Ze hadden heel wat bagage en spraken heel open over de do’s & don’ts uit hun eigen ervaring, aangevuld met de concrete cases. Dat beviel me enorm en was zeer leerrijk.”

En je medecursisten? Moet je een bepaalde voorkennis hebben voor deze opleiding?

Valérie: “Ook dat was heel divers, wat het opnieuw heel boeiend maakte. Ik denk niet dat je een bepaalde voorkennis moet hebben. In onze opleiding waren we er mensen met een juridische, een financiële, een boekhoudkundige… achtergrond. Ook dat zorgt ervoor dat heel uiteenlopende invalshoeken aan bod komen. Je moet natuurlijk wel een zekere interesse hebben in familiebedrijven.”

Zelf ook interesse in de opleiding Adviseur Familiebedrijven? Alle info over de inschrijvingsprocedure en -voorwaarden vindt u hier

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer