Dirk Coorevits (Soudal): 'De langetermijndoelstellingen van de niet-familiale manager moeten samenlopen met die van de aandeelhouders'

Dirk Coorevits mag zichzelf sinds woensdag Trends Manager van het Jaar 2020 noemen. Als CEO van het familiebedrijf Soudal verzilverde hij daarmee zijn derde opeenvolgende nominatie voor de titel. Een bekroning op zijn loopbaan van 38 jaar binnen Soudal, waarvan maar liefst 22 jaar als CEO. Een uitgelezen moment om met hem te praten over zijn ervaring als niet-familiaal manager binnen een familiebedrijf.

38 jaar geleden werd Dirk Coorevits, gastspreker op de Dag van het Familiebedrijf in 2020, aangeworven door de oprichter van Soudal, Vic Swerts. Sinds Dirk zijn start als exportmanager is Soudal heel wat veranderd. “Het bedrijf kende een grote evolutie. Het groeide uit van een lokale speler tot een kleine multinational. Vandaag telt Soudal maar liefst bijna 3 500 werknemers, en zijn we actief in 140 landen.”

Ook al is Soudal ondertussen geëvolueerd tot een wereldspeler in zijn markt, het is nog steeds een echt familiebedrijf. “We hebben nog steeds de mentaliteit van een familiebedrijf: hands-on en heel nauw betrokken. Het grootste deel van het management werkt vanuit Turnhout en is gepokt en gemazeld in het bedrijf. We hebben een duidelijke visie, en daardoor hebben we vaak aan een half woord genoeg. We zijn een goed geolied team.”

De sterke groei van Soudal is mede te danken aan de organische samenwerking tussen de CEO en de oprichter-familiale eigenaar. “Vic Swerts heeft doorheen de jaren, en nog steeds, de bakens van Soudal uitgezet. Onze samenwerking voelt haast aan als een symbiose,” vertelt Dirk. “Uiteraard is er een hiërarchische relatie, Vic Swerts is nog steeds 100% eigenaar van het bedrijf, maar onze samenwerking verloopt heel natuurlijk. Met uitzondering van de wekelijkse directievergadering hebben we hebben geen geplande vergaderingen. Een groot deel van de besprekingen gebeurt gewoon tussendoor.”

Dat de samenwerking tussen de niet-familiale manager en de familiale aandeelhouder vlot verloopt, bewijst het feit dat Dirk al 22 jaar aan het roer van Soudal staat. “Soudal wordt nog steeds geleid door de eerste generatie. Dat maakt natuurlijk dat er geen spanning is tussen verschillende aandeelhouders. In die zin bevind ik me in een geprivilegieerde positie.” Toch heeft Dirk een gouden tip voor niet-familiale managers. “De langetermijndoelstellingen van de manager moeten steeds samenlopen met die van de aandeelhouders. Als de neuzen van beide partijen in dezelfde richting staan, dan is er heel veel mogelijk. Je moet erover waken dat er geen persoonlijke clash komt over de twee posities.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer