“Familiaal karakter is sleutel tot succes”

In de provincie Limburg werd de IFB League dit jaar ontvangen door de Democo Group. Familiale ondernemers konden tijdens deze topontmoeting kennismaken met het multidisciplinaire bouwbedrijf van de families Demot en Houben. Ze kregen ook een uiteenzetting over verloning van topmedewerkers in familiebedrijven, naar aanleiding van het onderzoek van het Instituut voor het Familiebedrijf en Hudson.

Democo is dus een multifamiliebedrijf dat bijna 40 jaar geleden werd opgericht. Het diversifieerde zijn activiteiten vrij snel, en is vandaag een bouwgroep met 3 peilers: algemene bouw, projectontwikkeling en technieken. De Democo Group telt zo’n 700 werknemers en realiseert een omzet van 280 miljoen euro. Naast 3 vestigingen in Limburg heeft het regionale zetels in Antwerpen en Brussel. Er is ook een Pools zusterbedrijf.

Vandaag staat de tweede generatie aan het hoofd van de onderneming, met Philip en Michel Demot en Rudy en Ronny Houben. Zij maken werk van een verdere expansie van de groep, ondermeer richting Oost- en West-Vlaanderen. Daartoe werd eerder dit jaar nog de HVAC-specialist Daeninck & Deweerdt uit Brugge overgenomen.

Corporate governance

Maar dat is niet de enige werf voor het familiebedrijf. Philip Demot: “We hebben gekozen voor professionalisering en besteden heel wat aandacht aan onze corporate governance. We hebben een managementteam opgezet en er is een actieve raad van bestuur waarin ook 2 externe bestuurders zetelen.”

“Om de groei te structureren, hebben we onze ambities vertaald in duidelijke doelstellingen en KPI’s. De raad van bestuur monitort die en fungeert ook als klankbord. Er is ook een auditcomité geïnstalleerd. Op onze to do-lijst staat nu nog het oprichten van een remuneratiecomité en het opstellen van een familiaal charter.”

Familiale waarden zijn hefboom voor succes

Democo Group hecht veel belang aan zijn waarden: de klant is een partner, de onderneming wil meer dan kwaliteit bieden en werkt vanuit de waarden integriteit en verbondenheid. “Het familiale karakter is een belangrijk deel van het succes”, zo getuigt Philip Demot. “Onze directe aanpak, korte lijnen en heldere communicatie komen voort uit de familiale aanpak. We kennen dan ook een laag personeelsverloop. Ook het feit dat we flexibel kunnen werken, zit in die filosofie. We bieden flexibiliteit en krijgen die ook van onze mensen. Iets wat de klanten erg appreciëren.”

Klik hier voor het fotoalbum.

Klik hier voor het voorafgaande artikel over Democo.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer