“Meerwaardetaks? Familiale ondernemers belonen voor het risico dat ze nemen!"

In het kader van de begrotingsonderhandelingen heeft de regering-Michel de reeds lang aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting gekoppeld aan de invoering van een meerwaardebelasting op aandelentransacties. “Dit zal het geduldig familiaal kapitaal in familiebedrijven afstraffen en het ondernemerschap ontmoedigen”, waarschuwt Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het IFB in De Tijd (18 oktober).

Als er een belasting komt op de meerwaarden op aandelen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het economisch weefsel in België. Jozef Lievens is niet de eerste die daarvoor waarschuwt, maar hij wijst op de specificiteit van familiale ondernemingen: “Familiebedrijven zijn de ruggengraat van onze economie. Ook Vlaams minister Muyters heeft dat eerder deze maand nog gezegd tijdens onze Dag van het Familiebedrijf! En familiaal kapitaal dat in de familiebedrijven wordt opgebouwd, is geduldig kapitaal. Het is dwaas om dat af te straffen door een meerwaardebelasting in te voeren.”

De discussie draait op dit moment te weinig rond de totale belastingdruk op vermogen. “Je moet het totale plaatje bekijken. We hebben een hoog nominaal tarief in de vennootschapsbelasting, zware taksen op middelen die uit de vennootschap naar de ondernemer-bedrijfsleider gaan en ook nog een hoge roerende voorheffing op dividenden. Een familiale ondernemer mag toch nog worden beloond voor het risico dat hij neemt”, merkt Lievens op.

Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven

De gedelegeerd bestuurder wijst op het succes van familiebedrijven, maar romantiseert dat niet. In zijn nieuwe boek “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven” wijst hij net op het belang van professionalisering: “De voorbije jaren hebben veel familiebedrijven werk gemaakt van de professionalisering van het management en het bestuur. De volgende stap is de professionalisering van het beroep van eigenaar. Een duidelijke eigenaarsvisie en betrokken familiale aandeelhouders zorgen immers voor een competitief voordeel voor onze familiebedrijven.”

Lees het volledige artikel op de Connect Tijd

Meer weten over het boek “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven”? Klik hier.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer