“Meerwaardetaks? Familiale ondernemers belonen voor het risico dat ze nemen!"

19.10.2016

In het kader van de begrotingsonderhandelingen heeft de regering-Michel de reeds lang aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting gekoppeld aan de invoering van een meerwaardebelasting op aandelentransacties. “Dit zal het geduldig familiaal kapitaal in familiebedrijven afstraffen en het ondernemerschap ontmoedigen”, waarschuwt Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het IFB in De Tijd (18 oktober).

Als er een belasting komt op de meerwaarden op aandelen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het economisch weefsel in België. Jozef Lievens is niet de eerste die daarvoor waarschuwt, maar hij wijst op de specificiteit van familiale ondernemingen: “Familiebedrijven zijn de ruggengraat van onze economie. Ook Vlaams minister Muyters heeft dat eerder deze maand nog gezegd tijdens onze Dag van het Familiebedrijf! En familiaal kapitaal dat in de familiebedrijven wordt opgebouwd, is geduldig kapitaal. Het is dwaas om dat af te straffen door een meerwaardebelasting in te voeren.”

De discussie draait op dit moment te weinig rond de totale belastingdruk op vermogen. “Je moet het totale plaatje bekijken. We hebben een hoog nominaal tarief in de vennootschapsbelasting, zware taksen op middelen die uit de vennootschap naar de ondernemer-bedrijfsleider gaan en ook nog een hoge roerende voorheffing op dividenden. Een familiale ondernemer mag toch nog worden beloond voor het risico dat hij neemt”, merkt Lievens op.

Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven

De gedelegeerd bestuurder wijst op het succes van familiebedrijven, maar romantiseert dat niet. In zijn nieuwe boek “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven” wijst hij net op het belang van professionalisering: “De voorbije jaren hebben veel familiebedrijven werk gemaakt van de professionalisering van het management en het bestuur. De volgende stap is de professionalisering van het beroep van eigenaar. Een duidelijke eigenaarsvisie en betrokken familiale aandeelhouders zorgen immers voor een competitief voordeel voor onze familiebedrijven.”

Lees het volledige artikel op de Connect Tijd

Meer weten over het boek “Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven”? Klik hier.