“Een family office zorgt voor een hoger rendement op uw vermogen”
Familiale ondernemers gebruiken in toenemende mate een family office om hun familievermogen verder te doen groeien. Waarin investeren om het familiaal kapitaal verder uit te bouwen met de nodige aandacht voor zowel de rendementsverwachting als de kosten en de fiscale implicaties? Daarop geeft Koen Steeland, partner Moore Corporate Finance, graag het antwoord.
Family offices zijn bezig aan een sterke opmars?
Koen Steeland: “Het is een correcte vaststelling dat vermogende families zich steeds meer organiseren om zelf hun vermogen en beleggingen te beheren. Dat komt omdat de klassieke bancaire invulling van een portefeuille vandaag tot het verleden behoort. De overtuiging leeft, en die is terecht, dat er andere opportuniteiten zijn. Ook al is de beleggingswereld complexer geworden. Tegelijk wint het familiaal vermogen aan kracht als het vermogen samen wordt gehouden.”
Welke verschillende beleggingsopportuniteiten zijn er zoal?
“De klassieke blokken zijn uiteraard beursgenoteerde aandelen en vastrentende producten. Ook private equity is inmiddels een vaste waarde. Daarnaast heb je de alternatieven, denk aan crypto. Bij de niet bancaire producten is er uiteraard het vastgoed. De complexiteit is binnen die verschillende activaklassen enorm toegenomen. Investeerde men vroeger typisch in Belgische aandelen, dan heb je vandaag toegang tot Aziatische holdings of hedgefunds uit de Verenigde Staten. Of worden converteerbare achtergestelde obligaties aangeboden. Ik wil maar zeggen: het aanbod om te investeren is extreem gegroeid. Dat heeft een invloed op het rendement dat vermogende families op hun totale patrimonium verwachten. ”
Hoe moet ik daarmee omgaan?
“Je moet je goed organiseren. Investeer gespreid en keep it as simple as possible. Het zal al moeilijk genoeg zijn. En vooral: niemand is ‘master of all asset classes’. Dat betekent dat je niet alles kan doen en overal het maximale uithalen. Dus moet je weten wanneer je er derden bijhaalt. Uw cfo of family officer is misschien een kei in cashflow management en kent een en ander van vastgoed, maar het beheer van een appartementsblok in Leuven is nog iets anders dan investeren in een biotech start-up of in een zonnepark in Spanje, om maar iets te zeggen. Vandaar dat de schaalvoordelen van een family office hun nut bewijzen, de hefboom om te negotiëren is groter, toegang tot exclusievere deals wordt mogelijk en kosten worden over een groter geheel gespreid."
Welke zijn, naast de rendementsverwachting, andere zaken waarmee rekening moet worden gehouden?
“De kostprijs is de eerste vraag die steeds gesteld wordt. Dan heb je het niet enkel over uw family officer, maar bijvoorbeeld ook over de rapporteringstools en consolidatiesoftware. Maar wat typisch vergeten wordt is de complexiteit van administratie en fiscaliteit. Iedereen heeft een hekel aan administratie, maar op hetzelfde moment nemen compliance verplichtingen enkel maar toe. Hoe los je dat op? Als je dan ook nog eens uw beleggingen combineert met verschillende vennootschapsstructuren dan explodeert de complexiteit van de administratie helemaal. Die administratieve en fiscale implicaties licht ik ook toe, want het correcte administratieve en fiscale beheer van uw portefeuille staat rechtstreeks in verband met uw rendement."
Masterclass Vermogen en Family Office
20 februari 2024
Bedrijvencentrum Xavier
Destelbergen
Start: 14u00 - Einde: 19u00
https://familiebedrijf.be/activiteiten/masterclass-vermogen-en-family-office