Een jaar vol activiteiten

24.01.2018
Familie

Intussen staan we met beide voeten stevig in 2018, en ook voor het Instituut voor het Familiebedrijf belooft het opnieuw een rijk gevuld jaar te worden. Naar goede gewoonte staan er tal van activiteiten op de agenda, met als voornaamste doel familiebedrijven te informeren en te versterken. Het IFB verleent advies over goed bestuur, levert tips om conflicten te vermijden tijdens het opvolgingsproces en bereidt (kandidaat-)opvolgers voor op hun toekomstige rol – telkens op maat van het familiebedrijf.

In de ‘Opvolgersacademie’ worden momenteel zo’n honderd (kandidaat-)opvolgers klaargestoomd voor de toekomst. Wat wordt verwacht van een opvolger? Wat komt er zoal kijken bij het proces van de opvolging? Hoe verloopt de opvolging praktisch? Hoe kan je goede afspraken maken, binnen het bedrijf en binnen de familie? En hoe doen anderen het? Ze ontdekken dit alles in vijf sessies met gastsprekers en experten. Het waardevolle netwerk is een nuttig neveneffect van deze opleiding.

Hoogtepunt van de ‘Opvolgersacademie’? De ‘Follow-up’ op 5 juni, waar alle alumni van de voorbije én huidige editie van de Opvolgersacademie samenkomen en geïnspireerd worden door een aantal topsprekers, gevolgd door een informeel netwerkmoment.

In het voorjaar vangt de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’ aan. Deze opleiding werd exclusief in het leven geroepen voor bestuurders van familiebedrijven. Gedurende vijf namiddagen met professionals, cases en getuigenissen vanop de werkvloer worden alle do’s en don’ts van goed bestuur binnen het familiebedrijf toegelicht.

‘Geen baas meer en toch gelukkig’ wordt gelanceerd in de lente van 2018. Het gaat om unieke ervaringsuitwisseling tussen overdragers van familiebedrijven die op het punt staan hun bedrijf aan de volgende generatie toe te vertrouwen. Wat zijn de uitdagingen en hoe kunnen ze de overgang op de beste manier laten verlopen? Uiteraard zorgt het IFB ervoor dat de ervaringen van de deelnemers getoetst worden aan de kennis van experten ter zake. Een vergelijkbaar programmaconcept volgt in het najaar over het thema ‘Leiderschap’.

Kers op de taart van de IFB evenementenkalender is de jaarlijkse ‘Dag van het Familiebedrijf’, een niet te missen evenement voor alle familiale ondernemers. Stip dinsdag 2 oktober 2018 nu alvast aan in uw agenda.

Het Instituut voor het Familiebedrijf kijkt samen met u reikhalzend uit naar alweer een ondernemend, verrassend jaar. Heeft u intussen een vraag? Mail dan naar evenementen@familiebedrijf.be.