Exit Gimv bij Vandemoortele: succesvolle private equity-case
De voedingsgroep Vandemoortele wordt opnieuw een 100% familiebedrijf. De familiale aandeelhouders hebben een akkoord gesloten met Gimv om het aandeel van de investeringsmaatschappij terug over te nemen. Gimv participeerde sinds 2009 in Vandemoortele. Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het IFB: “Dit is een perfecte illustratie van hoe ondersteuning door een private equity-partner een familiebedrijf kan versterken.”
De voedingsgroep Vandemoortele haalde in 2009 Gimv aan boord. Het bedrijf zat toen in moeilijke papieren na de overname van het Franse Panavi, dat diepgevroren bakkerijproducten maakt. De sojadivisie Alpro werd verkocht en ook Gimv hielp de familiale aandeelhouders om hun eigen vermogen te versterken. Door die investering verwierf de investeringsmaatschappij uiteindelijk een belang van zo’n 23% in het bedrijf. Dat belang neemt de familie Vandemoortele nu, na zeven jaar, terug over. Zo wordt ze weer de enige eigenaar van het familiebedrijf, dat in 1899 werd opgericht. De voedingsgroep realiseerde in 2015 een omzet van 1,4 miljard euro met 5.200 medewerkers in 12 Europese landen.
Onbekend maakt onbemind
“De exit van Gimv toont hoe succesvol de samenwerking tussen een familiebedrijf en een private equity-speler kan zijn”, stelt Jozef Lievens van het Instituut voor het Familiebedrijf. “Onderzoek van het IFB heeft aangetoond dat private equity als financieringsbron vaak nog te weinig bekend is bij familiale aandeelhouders. Sommigen zijn bang dat dit het begin van het einde zou zijn en dat het zou leiden tot de volledige verkoop van het familiebedrijf.”
Vandemoortele bewijst net het omgekeerde, met name hoe de steun van een private equity-partner het familiebedrijf sterker maakt. “Gimv hielp om de tijdelijke financiële spanning te overbruggen. Beide partijen hebben samen een mooi parcours afgelegd de voorbije zeven jaar, en met de verwerving van alle aandelen is Vandemoortele klaar voor een nieuw hoofdstuk”, aldus Lievens.
Het is een gedroomd scenario voor een private equity-participatie. Jozef Lievens: “Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden bij een exit. Er kan een andere private equity-partij zijn die het aandeel overneemt, men kan de markt op gaan om een derde partij te zoeken, maar de keuze voor aankoop door de familie biedt ook heel wat voordelen voor een familiebedrijf.”
Klik hier om nog meer te lezen over familiebedrijven en private equity-financiering.