Familiale groep BMT neemt VCST over: “Aanzienlijke versterking”

De West-Vlaamse familiale groep BMT neemt tandwielenproducent VCST uit Sint-Truiden over. BMT wordt gecontroleerd door de families Seynaeve en Vlerick. Door de overname wordt BMT een wereldwijde tandwielspecialist, zowel voor de automotive sector en zware industriële toepassingen.

BMT neemt het aandeel van investeringsmaatschappij Gimv in VCST over. Het produceert zelf via IGW grote tandwielen en aandrijfcomponenten voor heavy construction equiment zoals schepen, trams en hogesnelheidstreinen. Daar kan het nu de kleinere tandwielen van VCST aan toevoegen. De Truiense fabriek is toeleverancier van tandwielen en onderdelen voor motoren, versnellingsbakken en remsystemen bij heel wat spelers in de automotive sector.

Als de overname goedgekeurd wordt door de mededingingsautoriteiten, ziet BMT zijn omzet groeien tot 475 miljoen euro en stijgt het aantal werknemers in de groep van 3.000 naar 4.250. Voor Patrick De Schutter van het Instituut voor het Familiebedrijf is er een duidelijk groeiperspectief: “Dit is een zeer kapitaalsintensieve sector, ondermeer omwille van de sterke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Door de overname van een sectorgenoot kan BMT zijn O&O-capaciteit versterken en optimaliseren.”

“Bovendien was dit een mooie opportuniteit, aangezien VCST zijn thuisbasis ook in België heeft. Het maakt een overname een stuk eenvoudiger dan de integratie van een buitenlandse speler”, aldus De Schutter. “Het zijn ook twee complementaire bedrijven, die elk een andere markt bedienen. De schaal die ze samen kunnen bereiken opent mooie perspectieven voor toekomstige groei.”

Ook andere familiale kmo’s kunnen hier volgens Patrick De Schutter van leren: “In een wereld waar marges onder druk staan en de concurrentie steeds scherper wordt, moet streven naar schaalgrootte een constant aandachtspunt zijn. Maar de opportuniteiten zitten soms dichterbij dan we denken. Wie in zijn corebusiness een overname kan realiseren en die optimaal weet te integreren, versterkt zich aanzienlijk.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer