Familie achter JAVA concentreert zich op koffie

19.02.2016
Eigendom Familie

De familie Claes, eigenaar van de groep JAVA, zal zich voortaan focussen op haar koffiebranderij. De familie bouwde doorheen de jaren met succes ook de distributiepoot JAVA Foodservice uit voor voeding en horecagerelateerde producten. Die dochter wordt nu overgenomen door de Nederlandse Sligro Food Group, dat ook een familiebedrijf is.

JAVA is een familiebedrijf met een historiek van meer dan 90 jaar. Het begon in 1925 als een handel in koloniale producten. Tien jaar later werd voor het eerst koffie gebrand in een eigen koffiebranderij en werd de merknaam JAVA geïntroduceerd.

In de jaren ’80 koost het familiebedrijf voor een diversifiëring en werden ‘foodservice’-activiteiten opgestart. JAVA begon naast eigen producten een volledig gamma van voeding en horecagerelateerde producten te verdelen in heel België. De klanten zijn zowel restaurateurs als grootkeukens in ziekenhuizen en woonnzorgcentra.

Het is die activiteit die nu verkocht is aan een Nederlandse groep. CEO Wim Claes, lid van de derde generatie, zegt daarover: “We hebben goed nagedacht over hoe we de toekomst kunnen veiligstellen en tot verdere groei kunnen komen. Daaruit is de overtuiging gegroeid dat de overdracht aan Sligro het optimale scenario is.”

Generatiewissel

De familie Claes concentreert zich nu terug op de JAVA Coffee Company. Die wil ze de komende jaren verder uitbouwen. In 2012 nam het bedrijf een volledige nieuwe koffiebranderij in gebruik in Rotselaar. Het heeft ook een eigen horecaconcept ‘Coffee House’ met ondermeer vestigingen op de luchthaven van Zaventem en bij het Leuvense onderzoekscentrum IMEC.

Tegelijkertijd komt de vierde generatie aan het hoofd van de JAVA Coffee Company te staan. Kathleen Claes is de nieuwe CEO. Onder haar leiding wil de onderneming nieuwe producten en concepten ontwikkelen en ook nieuwe markten aanboren voor de koffie-activiteiten.